ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θα ήταν για γέλια αν δεν ήταν για κλάμματα

09:25 - 26 Ιαν 2018
Λεπτομέρειες από το Eurogroup Είναι πολλά τα σημεία από την Έκθεση Συμμόρφωσης που έχουν περάσει απαρατήρητα. Θα αναφερθώ σε μερικά.

 

1. Αναφέρεται πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου κατέβηκαν από €10.4 δισ στα €5 δισ (με €800 εκατ χρηματοδότηση ESM, τα υπόλοιπα εξ ιδίων). Mεγάλη επιτυχία!

Πλην όμως, το ΥΠΟΙΚ ανέφερε έως και τον Ιούνιο 2017 βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα €5.1 δισ και υπό πιστοποίηση €1.3 δισ. Αυτό το σύνολο (€6.59 δισ για την ακρίβεια την 30/4/2017) ανέφεραν οι τεχνοκράτες των θεσμών στο EWG του Οκτωβρίου για να να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των €800 εκατ.

 

Παπατζηλίκι κανονικό! Η εθνοσωτήριος βγάζει πλεονάσματα (εν μεγάλω μέρει) φεσώνοντας τους πάντες και κάποια στιγμή τα επιστρέφει. Όταν στριμώχνονται τα πράγματα, τα €5.1 δισ αποδεικνύεται πως είναι πάνω από €10 δισ. Το παπατζηλίκι αποδέχονται ασμένως και οι "θεσμοί". Τα δικά τους χαρτιά μιλούν για €6.5 δισ και μετά από τρεις μήνες, σα να μην τρέχει τίποτε γίνονται €10.4 δισ και πανηγυρίζουμε όλοι μαζί.

Για την ιστορία: Από Μάιο σε Σεπτέμβριο 2017 που έγινε το μεγάλο ξεκαθάρισμα, ξεκινώντας από €6.59 δισ, εκκαθαρίσθηκαν €6.33 δισ ληξιπρόθεσμων και αυτά κατέληξαν να είναι όχι η διαφορά των €260 εκατ αλλά, ούτε λίγο ούτε πολύ €5.06 δισ! Πλάκα μας κάνουν όλοι μαζί!

 

2. Αναφέρεται πως στο τέλος Δεκεμβρίου 2017, το αρχικό αποθεματικό για το μαξιλάρι είχε γίνει €0.9 δισ. Θυμίζω πως η πανηγυρική έξοδος στις αγορές του Ιουλίου απέφερε "νέο χρήμα" €1.5 δισ, το οποίο θα ήταν, λέει, η "σπορά" για το μαξιλάρι.

Ο γραφικός κ. Χουλιαράκης με ταρατατζούμ έφτιαξε ειδικό λογαριασμό ο οποίος τον Σεπτέμβριο είχε ένα στρογγυλό μηδενικό ως καταθέσεις. Η έντονα πλεονασματική διαχείριση των χαριτωμένων Τσακαλώτου-Χουλιαράκη τραβάει από τα υποτιθέμενα αποθεματικά.

Μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου 2017 (ήρθαν και τα φρέσκα €1.5 δισ του Ιουλίου) το σύνολο όλων των αποθεματικών του δημοσίου αυξήθηκαν κατά €570 εκατ. Τα παιδιά είχαν κάτι έκτακτα έξοδα και παίρνανε από το συρτάρι! Ωραία δεν φτιάχνονται τα μαξιλάρια; κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει. Πλάκα μας κάνουν όλοι μαζί.

 

3. Το μνημόνιο Τσίπρα προέβλεπε έσοδα €6.5 δισ από ιδιωτικοποιήσεις. Για το 2016 ο κ. Πιτσιόρλας είχε δεσμευθεί για €2.5 δισ. Κατάφερε να φέρει το 20% του ποσού αυτού, μισό δις δηλαδή και ως επιβράβευση προήχθη σε υπουργούτσικο και περιφέρεται ως η αγαπούλα των απανταχού συναινεσάκηδων γιατί κηρύσσει το ευαγγέλιο της αερολογίας της αριστεράς που απελευθερώνει από τον κρατισμό.

Η διάδοχός του (μεταβατική) κ. Τσιτσογιαννοπούλου κατάφερε να φέρει €1.3 δισ το 2017. Μας διαβεβαίωνε προ μηνών πως ο στόχος είναι τα (συνολικά) €5.3 δισ (έναντι του προβλεπομένου €6.5 δισ για το οποίο δεν έλεγε τίποτε). Αυτές τις μέρες βροχή οι συνεντεύξεις του νέου (μόνιμου) αρχηγού του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ξενόφου. Έρχεται και η Έκθεση Συμμόρφωσης και προβλέπει €1 δισ έσοδα - βαρειά-βαρειά μάλιστα. Πιτσιόρλας, Τσιτσογιαννοπούλου, Ξενόφος επειδή δεν πληρώνουν φόρο στις ανοησίες που λένε, τσαμπουνάνε του κόσμου τις ανοησίες.

Η παπαρολογία των "σοβαρών" τεχνοκρατών καταλήγει σε αστοχία πάνω από 50% (€2.8 δισ έναντι δέσμευσης €6.5 δισ). Όλα ωραία και καλά με το παπατζηλίκι να πηγαίνει σύννεφο.

 

Βάλτε τα κάτω. Τα ποσά είναι αστρονομικά. Οι πολίτες έχουν ξεσκιστεί από την φορολογία, τις εισφορές, τις κατασχέσεις, τους πλειστηριασμούς (πια). Η εθνοσωτήριος - μαζί και οι θεσμοί - πανηγυρίζουν για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Έλα μου όμως πως απ' αυτά (κάπου €9.5 δισ συνολικά μέχρι τον Σεπτέμβριο) τα €3.5 δισ ήταν υποχρεωτικά για να καλύψουν τις αστοχίες των ιδιωτικοποιήσεων και κάπου €5 δισ αποδεικνύεται πως ήταν "χρέος εν αναμονή" (τα ληξιπρόθεσμα που βγαίνουν σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας).

 

Προχτές είχαμε δει άλλο εδάφιο της Έκθεσης Συμμόρφωσης που ανέφερε ρητώς πως το "κοινωνικό μέρισμα" ήταν επιστροφές πόρων κοινωνικής πολιτικής που προεβλέποντο στο προϋπολογισμό αλλά δεν είχε εκταμιεύσει η κυβέρνηση.

 

Σας λέω συνέχεια: "Μελετάτε τας γραφάς". Η λογιστική που βολεύει πολιτικά όλους (τσιπροκαμμένους και θεσμούς) έχει πάντα ημερομηνία λήξης. Κάποτε καταγράφονται όλα, γιατί διαφορετικά κάποιος θα φορτωθεί τη δημιουργικότητα.

 

Εάν δεν ήταν τραγικό επειδή αφορά τη ζωή μας και το μέλλον μας, θα έπρεπε να κρατάμε την κοιλιά μας από τα γέλια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.