ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί εκπλήσσονται όλοι με τον ναζιστικό χαιρετισμό του Παππά;

10:13 - 07 Οκτ 2013
Γιώργος Σμυρνής

Γράφει ο Γιώργος Σμυρνής

Η φωτογραφία που δείχνει τον Χρήστο Παππά ως νεανία να χαιρετά ναζιστικά με την σημαία με την σβάστικα από πίσω παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ ως ένα ντοκουμέντο, που σοκάρει, που καταπλήσσει, που εμφανίζεται σχεδόν σαν κεραυνός εν αιθρία.

Είναι παράξενη αυτή η έκπληξη, το σοκ και το δέος. Και μάλλον μοιάζει προσποιητή. Νομίζω ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια- όταν η Χρυσή Αυγή είχε απειροελάχιστη πολιτική επιρροή- ήταν γνωστό ότι πρόκειται για ένα κίνημα που πίστευε στον ναζισμό. Και αυτό ήταν ευρέως γνωστό στην κοινή γνώμη. Άσχετα αν τα τελευταία χρόνια, για λόγους ενίσχυσης της πολιτικής της επιρροής, η Χρυσή Αυγή έπαιζε λίγο την κολοκυθιά με το θέμα. Και προσπαθούσαν κάποιοι από το κόμμα της να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η σβάστικα είναι αρχαιοελληνικό σύμβολο και γι' αυτό την χρησιμοποιούσαν- λες και δεν υπάρχουν άλλα, πιο ακίνδυνα σε σημασίες αρχαιοελληνικά σύμβολα, αν αυτή ήταν η πρόθεσή τους. Έπρεπε να βάλουν το σήμα του ναζισμού.
Επομένως, προς τι η έκπληξη; Ο Παππάς αποδεικνύει ότι υπάρχουν Έλληνες νοσταλγοί του Ναζισμού. Όπως υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Η ιδέα της Αρίας Φυλής και η πίστη στον ανώτερο λευκό άνθρωπο και ο ρατσισμός σίγουρα κάποιους τους επηρεάζουν. Αυτά τα φαινόμενα ενισχύονται τα προβλήματα που φέρνουν στις δυτικές κοινωνίες οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών- πρωτοφανείς στην ιστορία της ανθρωπότητας, γιατί πολύ απλά ποτέ δεν υπήρχε τόσος πολύς πληθυσμός επάνω στην γη, αλλά και τόσο μεγάλες δυνατότητες μετακινήσεων.
Δεν σημαίνει ότι κάθε ακροδεξιό, εθνολαϊκιστικό κίνημα, που εμφανίζεται στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο κόσμο, εμφορείται από ναζιστική ιδεολογία. Αλλά η Χρυσή Αυγή είχε από νωρίς δείξει ξεκάθαρα δείγματα νεοναζισμού. Δεν ξέρω αν πολλοί από τους ψηφοφόρους της – που προφανώς δεν πιστεύουν στον ναζισμό, ίσως να μην ξέρουν και τι είναι κιόλας- το αγνοούσαν αυτό, αλλά τους ψήφισαν, λόγω του αντισυστημικού τους χαρακτήρα. Ή απλά, επειδή θεώρησαν πως ήταν προς το «συμφέρον» τους η ψήφος στην Χρυσή Αυγή, επέλεξαν να το αγνοήσουν. Γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια σταδιακή απενοχοποίηση της ακροδεξιάς ψήφου, η οποία οδήγησε μερίδα του εκλογικού σώματος στους πιο ακραίους από αυτούς, κυρίως λόγω του μεταναστευτικού αλλά και των αντιδράσεων προς το Μνημόνιο. Επίσης, ο νεοναζισμός έχει πέραση σε αρκετούς νέους.
Ήταν πάντως γενικά γνωστό ότι ο σκληρός πυρήνας της ιδεολογίας της Χρυσής Αυγής είναι ναζιστικός ή νεοναζιστικός. Και αυτό αποτελεί και μια ισχυρή αντίφαση, την οποία επισήμανε και ο γνωστός συγγραφέας Πασκάλ Μπρυκνέρ σε διάλεξη που είχε δώσει στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το να δηλώνεις εθνικιστής και μαχητικός υποστηρικτής των συμφερόντων της πατρίδας σου από την μια και από την άλλη να πιστεύεις σε μια ιδεολογία και ένα καθεστώς (το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας) που βύθισε την χώρα σου στο αίμα και την δυστυχία, είναι αντιφατικό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.