ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ελλάδα ξεπλένει καλύτερα

16:41 - 21 Σεπ 2014
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η πρόθεση της κυβέρνησης να καθιερώσει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές 15% και 7,5% για να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα μαύρα λεφτά που προέρχονται από φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος, είναι σε λάθος κατεύθυνση. Και αυτό διότι όσο έχει ανάγκη η χώρα τα λεφτά, άλλο τόσο ή ακόμη και περισσότερο έχει ανάγκη τη νομιμότητα.

 

 

Η κυβέρνηση λοιπόν προτίθεται να καθιερώσει δυο συντελεστές 15% και 7,5% με τους οποίους θα φορολογήσει τα μαύρα λεφτά που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα από το εξωτερικό ή από τα σεντούκια. Με 15% θα φορολογήσει τα λεφτά που θα επιστρέψουν χωρίς συγκεκριμένο σκοπό διάθεσης και με 7,5% αυτά που θα επιστρέψουν και θα τοποθετηθούν σε επενδύσεις. 

Πέραν του πρακτικού ζητήματος που είναι ότι ο όρος επενδύσεις είναι αφηρημένος, ότι τα λεφτά που θα επιστρέψουν και θα ξεπλυθούν φορολογούμενα με αυτούς τους ιδιαίτερα χαμηλούς συντελεστές μπορεί να ξαναφύγουν στο εξωτερικό την επομένη ημέρα ή ανά πάσα στιγμή, υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα ουσίας. 

Τα χρήματα αυτά είναι παράνομα. Έχουν κερδηθεί παράνομα, προέρχονται από μαύρες συναλλαγές που μπορεί να περιλαμβάνουν λαδώματα, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες,πορνεία, εκβιασμούς ακόμη και φόνους. Ασφαλώς και είναι προιόντα φοροδιαφυγής και αυτό είναι ίσως το λιγότερο. Το να βγαίνει λοιπόν ένα κράτος και να νομιμοποιεί τα παράνομα λεφτά, δηλαδή να τα ξεπλένει βάζοντας τα στα τραπεζικό σύστημα, είναι παράνομο εξ ορισμού. Αν το κάνει αυτό το ελληνικό κράτος παρανομεί καταπατώντας διεθνείς νόμους. Πέραν αυτού συγχωρεί και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος για τους παρανόμους, όλη τη διαφθορά, όλη την διαπλοκή, όλη την παραβατικότητα και τον υπόκοσμο. 

 

Ένα ακόμη στοιχείο εις βάρος αυτού του μέτρου, που το κάνει πολύ πιο άδικο και απαράδεκτο, είναι η επιλογή του χρόνου εφαρμογής τους. Το να το κάνει αυτό η κυβέρνηση σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, αφού μετά από μια πενταετία βασάνων, οι νόμιμοι πολίτες, οι συνεπείς φορολογούμενοι, οι φτωχοί άνθρωποι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι, οι μικροεπιχειρηματίες, έχουν ματώσει για να συνεφέρουν την οικονομία, είναι διπλά απαράδεκτο. 

Αν το έκανε πρίν από πέντε χρόνια, πριν υποστούν οι Έλληνες όλο αυτό το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής, η σκοπιμότητα θα είχε τουλάχιστον ένα θετικό για όλους αποτέλεσμα. Θα γλυτώναμε ενδεχομένως μεγάλο μέρος της ύφεσης. Το να το κάνει όμως τώρα, αφού υποστήκαμε το κόστος και μείναμε φτωχοί και άνεργοι, είναι καταδικαστέο.  Πληρώσαμε δηλαδή όλοι φόρους πολύ μεγαλύτερους από αυτούς που μας αναλογούσαν και οι βασικοί υπαίτιοι της κρίσης οι φοροφυγάδες και οι διαπλεκόμενοι δεν πλήρωσαν τίποτα. Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση να τους δώσει και συγχωροχάρτι διατηρώντας τους άδικους και δυσβάστακτους φόρους εις βάρος όλων των έντιμων φορολογούμενων που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν. 

 

Βεβαίως επιχειρεί επί πολλά χρόνια να το κάνει αυτό η κυβέρνηση και αρνείται η τρόικα η οποία δικαίως της λέει οτι δεν μπορείς να νομιμοποιήσεις χρήματα που είναι προιόν εγκλήματος. Και ούτε τώρα πρέπει να το επιτρέψει παρόλο που η σκοπιμότητα μοιάζει προφανής. Και λέω μοιάζει διότι δεν είναι καθόλου προφανής και δεν θα ευνοήσει ούτε στο ελάχιστο την ελληνική οικονομία.

Δεν θα την ευνοήσει διότι όσα μαύρα λεφτά δηλωθούν και επιστρέψουν στις ελληνικές τράπεζες θα ξαναφύγουν νομιμοποιημένα πλέον στο εξωτερικό χωρίς να προσφέρουν τίποτα στην εγχώρια οικονομία. Ακόμη και αν επενδυθούν (σε ομόλογα ή μετοχές πχ) μπορούν την επομένη κιόλας να φύγουν έξω. Ακόμη και άμεσες επενδύσεις αν γίνουν, δηλαδή σε επιχειρήσεις, πάλι μπορούν να πουληθούν οι μετοχές την επομένη ή να κλείσουν οι επιχειρήσεις και να φύγουν τα λεφτά, το ίδιο αν τοποθετηθούν σε ακίνητα. 

 

Γιατί λοιπόν να γίνει αυτό; Επειδή οι τραπεζίτες ζητούν από επιχειρηματίες να φέρουν λεφτά για να τα τοποθετήσουν στις επιχειρήσεις τους ώστε να μπορέσουν και οι τράπεζες να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να τις σώσουν. Σε αυτούς τους επιχειρήματίες συμπεριλαμβάνονται και πολλοί μεγάλοι και γνωστοί στην Ελλάδα παράγοντες που (κατά σύμπτωση;) συναπαρτίζουν τη διαπλοκή. Συμπεριλαμβάνονατι επίσης πολλοί διαπλεκόμενοι πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί. Το μέτρο αυτό σχετίζεται ασφαλώς και με τη λίστα Λαγκάρντ και με πολλές άλλες λίστες παράνομων χρημάτων και το μέτρο ξεπλένει όλους τους απατεώνες μια και καλή κλείνοντας όλες τις υποθέσεις που ερευνά ή που θα ερευνήσει η δικαιοσύνη. 

 

Ποιός ο λόγος λοιπόν να γίνει αυτό το ξέπλυμα αφού ούτε όφελος τελικά δεν θα υπάρξει και αποτελεί και κατάφορη αδικία εις βάρος όλων των νόμιμων πολιτών;

Θα μου πείτε οτι  θέλουμε τα λεφτά, η οικονομία χρειάζεται ρευστότητα, χρειάζεται επενδύσεις. Θα σας απαντήσω λοιπόν και εγώ ότι η χώρα δεν θα πάρει τίποτα από αυτά τα λεφτά που θα μπούν σήμερα και θα βγούν αύριο. Μόνο οι απατεώνες θα κερδίσουν. 

Συμφωνώ οτι η χώρα χρειάζεται λεφτά και επενδύσεις. Αλλά πρέπει να είναι νόμιμα λεφτά και μακροχρόνιες επενδύσεις. Αυτές όμως θα έρθουν μόνο όταν διαμορφωθούν σταθερές και λογικές συνθήκες για να έρθουν. Και δεν θα είναι λεφτά εγκληματιών και διαπλεκομένων, αλλά λεφτά μεγάλων επενδυτών. Προκειμένου να το πετύχει αυτό η χώρα θα έπρεπε να φτιάξει ένα σοβαρό ρεαλιστικό και ευνοικό για τις επενδύσεις φορολογικό νόμο και να προσφέρει στους επενδυτές ευκαιρίες κέρδους και ανάπτυξης. Αντί λοιπόν να λάβει αυτό το χυδαίο μέτρο η κυβέρνηση θα έπρεπε να φτιάξει το φορολογικό σύστημα και να περιορίσει τη γραφειοκρατία που διώχνει τους επενδυτές, Έλληνες και ξένους.

Είναι ντροπή μεγάλη διεθνώς και είναι η πιο κατάφωρη αδικία για τον ελληνικό λαό η υλοποίηση αυτού του μέτρου. Το μόνο που θα αποδειχθεί αν τελικά καταλήξουμε εκεί, είναι ότι η ίδια η κυβέρνηση είναι μέρος της διαπλοκής, ότι κορυφαία πολιτικά πρόσωπα έχουν ίδιο συμφέρον από αυτό το μέτρο και ότι η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο πλυντήριο χρήματος στον κόσμο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.