ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφόρητες πιέσεις από τις αγορές με το "Καλημέρα" στη νέα κυβέρνηση

16:13 - 27 Ιαν 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ψυχρή και ανάποδη ήταν η υποδοχή που επιφύλαξαν οι αγορές στη νέα κυβέρνηση. Πρίν ακόμη ορκιστούν οι νέοι υπουργοί, ή απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είχε εκτιναχθεί κοντά στο 10% με το διετές στο 14% και το χρηματιστήριο έπεφτε για δεύτερη μέρα περίπου 5% με τις τραπεζικές μετοχές στο limit down. Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε έστελνε το μήνυμα μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ότι είναι χάσιμο χρόνου οποιαδήποτε συζήτηση τώρα για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και δήλωνε ότι δεν θα βάλει νερό στο κρασί του για τις μεταρρυθμίσεις. Ο δε ξένος τύπος απορούσε με το «παράξενο ζευγάρι» Τσίπρα – Καμένου (και δικαίως) παρόλο που τα ίδια έντυπα εύχονταν καλή επιτυχία στη νέα ελληνική κυβέρνηση.

 

Και μπορεί οι ευρωπαικές κυβερνήσεις και οι ηγέτες να έστειλαν τα τυπικά συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στη νέα κυβέρνηση, όμως οι αγορές δεν δείχνουν καθόλου διάθεση γαλαντομίας, ούτε διαθέτουν το τακτ των ευρωπαίων ηγετών.

Όλα αυτά δείχνουν ένα πράγμα: Ότι τελικά δεν υπάρχει καθόλου χρόνος, ούτε για διαπραγματεύσεις, ούτε καν για ολιγοήμερη καθυστέρηση από ελληνικής πλευράς στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας και στην υπογραφή μιας νέας συμφωνίας με τους πιστωτές.

Η υπομονή που έδειξαν οι ξένοι μέχρι να ολοκληρωθούν οι ελληνικές εκλογές, ήταν λογική και αναγκαία, εφόσον σέβονται την ελληνική δημοκρατία, αλλά φαίνεται ότι εξαντλήθηκε ακριβώς την ημέρα που σχηματίσθηκε η κυβέρνηση. Οι πληροφορίες λένε ότι από πλευράς ευρωπαίων υπάρχει ήδη ένα έτοιμο πλαίσιο συμφωνίας την οποία οι ίδιοι θεωρούν ότι μπορεί και πρέπει να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ότι δεν ξεκινάνε εκ του μηδενός διαπραγματεύσεις. Το ζήτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα δεχτεί τους όρους των πιστωτών ή αν θα επιμείνει να θέσει τους δικούς της όρους και αν φυσικά έχει τη δύναμη να τους επιβάλει.

Πάντως η σημερινή εξέλιξη στις αγορές, με το «κλείσιμο της πόρτας» στην ελληνική οικονομία από την εκτίναξη των spreads αλλά και από τις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους, κάθε άλλο παρά θετικά προδιαθέτει για το άμεσο μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά οι πιστωτές «πετάνε το μπαλάκι» στην ελληνική κυβέρνηση δείχνοντας μια ανυποχώρητη στάση από τις γνωστές θέσεις τους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις.

Πόσο έτοιμη είναι η κυβέρνηση να δεχτεί τις ευρωπαικές θέσεις, πριν ακόμη καθήσουν οι νέοι υπουργοί στα γραφεία τους, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αυτό όμως που βλέπουμε, είναι ότι θα χρειασθεί το υπουργικό συμβούλιο να πάρει πάρα πολύ γρήγορα πολύ δύσκολες αποφάσεις που κατά πάσα πιθανότητα αν όχι και βεβαιότητα θα απέχουν έτη φωτός από τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Τη στιγμή αυτή η αβεβαιότητα κυριαρχεί και αυτό αποτυπώνεται στις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.