ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Time is (NOT) on my side

10:21 - 24 Φεβ 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ένα πράγμα που η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί πλέον, είναι οτι ο χρόνος λειτουργεί είς βάρος μας. (Για τον ροκ σταρ υπουργό Γιάνη Βαρουφάκη θυμίζουμε με μια μικρή παραλλαγή το κομμάτι των Rolling Stones, Time is (NOT) on my side).

 

Όσο μεγάλο και αν είναι το σοκ από τις πιέσεις που δέχτηκε και δέχεται στην Ευρώπη, όσο και αν απογοητεύτηκε από την άρνηση των άλλων ευρωπαικών χωρών να δεχτούν τις απαιτήσεις της για κούρεμα, για προσλήψεις, για αυξήσεις μισθών κλπ, η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να ασχοληθεί με την επαναφορά της οικονομίας σε μια έστω και θλιβερή κανονικότητα.

 

Επί πολλούς μήνες μεγάλο μέρος των πολιτών έχει σταματήσει να πληρώνει τους φόρους. Τα δημόσια ταμεία έχουν αδειάσει. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο (που δεν θα υπάρξει ανατροπή ξανά στις σχέσεις μας με τους Ευρωπαίους) είναι ξεκάθαρο ότι χρήματα δεν θα εισρεύσουν στην Ελλάδα πρίν από τον Ιούνιο. Η οικονομία βρίσκεται σε ασφυκτική έλλειψη ρευστότητας και η μόνη δυνατότητα του κράτους να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες του προέρχεται από το "παραθυράκι" που άφησαν οι ευρωπαίοι για την άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων. Καθώς τα 11 δισ του ΤΧΣ επιστρέφονται στους ξένους και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του δημοσίου, το κράτος αναμένεται ότι θα εξαντλήσει ξανά τις ελληνικές τράπεζες αφαιρώντας τους ολόκληρη τη ρευστότητα μέσω των εντόκων γραμματίων.

Αυτό σημαίνει δυο πράγματα. Πρώτον ότι το καλοκαίρι οι τράπεζες ίσως χρειαστούν ξανά αυξήσεις κεφαλαίου για να είναι κεφαλαιακά επαρκείς και δεύτερον ότι τους ερχόμενους τέσσερεις μήνες και ίσως ακόμη περισσότερους δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν καθόλου την οικονομία. 

 

Το πρόβλημα λοιπόν θα εμφανιστεί στον ιδιωτικό τομέα για μια ακόμη φορά, αφού οι δαπάνες του δημοσίου θα πληρώνονται με τα λεφτά των τραπεζών. Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν θα έχει καθόλου ρευστότητα τους επόμενους μήνες και θα έχει σημαντικές δυσκολίες, αν όχι αδυναμία, να πληρώσει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τα δάνεια, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Όλες αυτές οι καθυστερήσεις θα επιδεινώσουν την κατάσταση και αναμένεται ότι πολλές επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους και πολλοί εργαζόμενοι θα υποφέρουν από καθυστερήσεις των μισθών τους.

Η κατάσταση γίνεται πιο ασφυκτική από ότι ήταν το περασμένο έτος και θα φτάσει σε εκρηκτικά επίπεδα αν οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους καθυστερούν και αντίστοιχα καθυστερούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων από την Ευρώπη και το ΔΝΤ.

 

Εφόσον η κυβέρνηση δέχτηκε την ολοκλήρωση του Μνημονίου και την αξιολόγηση από την τρόικα (διάβαζε Πρόγραμμα και θεσμούς αν προτιμάς) καλό θα είναι να το τελειώσει όσο πιο γρήγορα μπορεί και να επιδιώξει άμεση αξιολόγηση για ένα και μόνο λόγο. Για να χρηματοδοτηθεί πιο γρήγορα η οικονομία από τους ξένους. Το να ομφαλοσκοπεί, να προβληματίζεται για το πώς θα περάσει τις νέες συνθήκες στις Συνιστώσες, να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μπας και αποφύγει κάποιους όρους, μόνο κακό κάνει στη χώρα αλλά και στην ίδια την κυβέρνηση.

Η άμεση αποδοχή των νέων συνθηκών μέσα στις οποίες καλείται να κυβερνήσει είναι η καλύτερη επιλογή που έχει. 

 

Όσον αφορά στην αντιπολίτευση, η οποία επίσης έχει πολύ μεγάλο μερίδιο για την κατάρρευση της οικονομίας, αφού από τον ανασχηματισμό μετά τις Ευρωεκλογές μέχρι τις 25 Ιανουαρίου που παρέδωσε την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε απολύτως τίποτα, καλό θα είναι να ανασυνταχθεί και αυτή, να αλλάξει πρόσωπα και πράγματα και να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο. Παράλληλα θα πρέπει να στηρίξει με πάθος όλα τα μέτρα που δυσκολεύεται μεν αλλά είναι αναγκσμένη να λάβει η κυβέρνηση. Διότι η χώρα πιέζεται να κάνει όλα όσα απέφευγε να κάνει η νυν αντιπολίτευση λόγω πολιτικού κόστους.

 

ΥΓ. Καλό θα είναι οι "ιδιοφυείς" πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσουν τι θα πεί πολιτικό κόστος και από που προέρχεται ώστε σε περίπτωση που επιβιώσουν να το αποφύγουν στο μέλλον. Και ενώ οι περισσότεροι εκεί μέσα θα λένε οτι για το πολιτικό κόστος φταίει το Μνημόνιο, ας σκεφτούν οτι ίσως να φταίει ότι αντί να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις του μνημονίου, επέλεξαν να επιβαρρύνουν τους πάντες με υπερβολικούς φόρους και να κόψουν μισθούς και συντάξεις, σπρώχνοντας την οικονομία σε βαθειά ύφεση. Δύσκολο για αυτούς τους πολιτικούς να το καταλάβουν, αλλά ας κάνουν μια προσπάθεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 24 Φεβ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.