ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προφορικά συμφωνήσαμε - μένει να τηρήσουμε τη συμφωνία (και να μάθουμε σε τί συμφωνήσαμε)

08:56 - 24 Απρ 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η δήλωση της γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ οτι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μη ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό μέχρι να ολοκληρωθεί η συμφωνία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Η αλήθεια είναι ότι όπως έχει ομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση τα μετρητά στην χώρα τελείωσαν και υπάρχουν πλέον σοβαρές δυσκολίες να πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί του δημοσίου, ενώ υπάρχει σαφέστατα αδυναμία να πληρωθούν οι δόσεις στους δανειστές τους επόμενους μήνες. Οι δόσεις αγγίζουν τα 8 δις ευρώ από τον Μάιο μέχρι και τον Αύγουστο με τα μεγαλύτερα ποσά να πέφτουν Ιούλιο και Αύγουστο. Όταν με μεγάλη δυσκολία και αφού εξήντλησαν τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών κατάφεραν να μαζέψουν 400 εκατομμύρια τον Απρίλιο, είναι προφανές οτι λεφτά για την πληρωμή της επόμενης δόσης δεν υπάρχουν.

Καθώς λοιπόν η επίλυση του οικονομικού προβλήματος αργεί, η επίλυση τώρα του προβλήματος ρευστότητας προέχει. Και αυτό εξασφαλίζει η κυρία Μέρκελ με τη δήλωση της ότι πρέπει αν γίνουν τα πάντα για να μη ξεμείνουμε από Ευρώ.

Τι σημαίνει τώρα αυτό το «τα πάντα» και προς ποιόν απευθύνεται;

Προφανώς απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι ο οποίος εγκρίνει (μαζί με όλους τους άλλους κεντρικούς τραπεζίτες της Ευρώπης) κάθε 15 μέρες τα αιτήματα του δικού μας κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα για αύξηση των ποσών που χορηγεί ο ELA  στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Όσο τα χρήματα αυτά φθάνουν στις ελληνικές τράπεζες, το δημόσιο επιβιώνει. Μέχρι τώρα εξέδιδε έντοκα γραμμάτια, τώρα παίρνει τα λεφτά από ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμούς του Δημοσίου και ΔΕΚΟ, αλλά εν πάση περιπτώσει τα λεφτά αυτά καλύπτονται όλα από τις χρηματοδοτήσεις του Ντράγκι, οπότε το πράγμα «κυλάει».

Απευθύνεται όμως η κυρία Μέρκελ με τη δήλωση της και σε όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι είναι σύμφωνα με τις δηλώσεις τους αλλά και με τις πληροφορίες είτε εξαντλημένοι από τις ατέρμονες και χωρίς πρόοδο διαπραγματεύσεις, είτε οργισμένοι από τις ελληνικές ασάφειες.

Η δήλωση λοιπόν της Μέρκελ «δίνει γραμμή» σε όλους πως να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα.

Το ερώτημα βέβαια είναι – και παραμένει- τι είπε η Μέρκελ στον Τσίπρα, πέραν αυτής της δήλωσης. Και τι διαβεβαιώσεις έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Διότι αποκλείεται να μην έδωσε διαβεβαιώσεις ο κ. Τσίπρας. Η Μέρκελ δεν χορεύει στα νταούλια που χτυπάει ο ΣΥΡΙΖΑ, πήρε διαβεβαιώσεις οτι η Ελλάδα θα προχωρήσει στα μέτρα που προτείνουν οι Ευρωπαίοι και για αυτό έκανε αυτή την υποστηρικτική δήλωση.

Και επειδή ακριβώς πήρε διαβεβαιώσεις, εκτός της δήλωσης, συμφώνησε να μείνει εμπιστευτική η συζήτηση – για να μην εκθέσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό στα μάτια των ψηφοφόρων του και να του δώσει το χρόνο που ζήτησε ο ίδιος για να καταφέρει να «περάσει» τη συμφωνία στους δικούς του βουλευτές και να δεί πώς θα την περάσει στην κοινή γνώμη.

Έτσι, όπως φαίνεται έχει σιωπηρά συμφωνηθεί να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια μέχρι τον Ιούνιο για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, χωρίς να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και πτώχευση. Εννοείται ότι αν υπάρξει κάτι τέτοιο, αποκλείεται να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό.

Η δήλωση λοιπόν της κυρίας Μέρκελ δείχνει ακριβώς αυτό, ότι η συμφωνία έκλεισε σε προφορικό επίπεδο μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Από εκεί και πέρα βέβαια, το αν θα τηρήσει ο Τσίπρας τη συμφωνία, είναι άλλο καπέλο. Διότι έχουμε επανειλημμένως δεί παλινωδίες, ασάφειες και πισωγυρίσματα από αυτή την κυβέρνηση.

Αν την τηρήσει, μάλλον η υπόθεση θα κλείσει μέχρι τον Ιούνιο και θα αρχίσουμε να επανερχόμαστε σε μια σχετική κανονικότητα. Αν δεν την τηρήσει, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα.

Μέχρις στιγμής πάντως φαίνεται οτι έχουν γίνει αμοιβαίες υποχωρήσεις και έχουν συμφωνηθεί αρκετά πράγματα με εκκρεμότητα βέβαια στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό και στον ΦΠΑ. Αυτά πρέπει να λυθούν μέσα στον Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον εξασφαλίστηκε οτι δεν θα ξεμείνουμε από ρευστό, μπορούμε να αισιοδοξούμε ξανά – τουλάχιστον για μερικές εβδομάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 24 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.