ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπόφευκτες οι εκλογές

10:41 - 29 Ιουν 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Αύριο 30 Ιουνίου η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει 1,6 δισ στο ΔΝΤ. Μετά από λίγες ημέρες θα πρέπει να πληρώσει άλλα 448 εκατομμύρια στην ΕΚΤ και άλλα 3,6 δισ στο ΔΝΤ. Συνολικά θα πρέπει να πληρώσουμε 5,5 δισ, ποσό που φυσικά και δεν έχουμε. Αυτά τα ποσά είναι επιπλέον των υποχρεώσεων του κράτους για μισθούς του Δημοσίου και τις συντάξεις. Η χρεοκοπία λοιπόν είναι δεδομένη εκτός αν κλείσουμε στο ενδιάμεσο μια συμφωνία με τους εταίρους. 

Για να κλείσουμε όμως μια συμφωνία με τους εταίρους θα πρέπει να ξαναμιλήσουμε μαζί τους. Και τις συζητήσεις, όπως λέει ο Γιούνκερ τις διακόψαμε εμείς. Οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τις συζητήσεις από το σημείο που είχαν διακοπεί, ο δε Γιούνκερ σήμερα στη 1 το μεσημέρι θα απεθυνθεί στον ελληνικό λαό για να περιγράψει την πρόταση επί της οποίας γίνονταν οι συζητήσεις μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Από την άλλη μεριά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά παράταση της χρηματοδότησης χωρίς συμφωνία και αρνείται να ακυρώσει το δημοψήφισμα, παρόλο που το ερώτημα του τίθεται επί μιας ανύπαρκτης συμφωνίας.

Η κατάσταση μοιάζει να οδεύει ταχύτατα προς αδιέξοδο, ενώ δεν είναι σαφείς οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Τι επιδιώκει για παράδειγμα ο Τσίπρας με το δημοψήφισμα; Τι θα κερδίσει ακόμη και αν ο ελληνικός λαός πεί ΟΧΙ επί μιας προτάσεως που δεν ισχύει; Θα φέρει τελικά σε δημοψήφισμα την πρόταση που θα ανακοινώσει σήμερα ο Γιούνκερ ή αυτή που η κυβέρνηση θεωρεί οτι υπήρχε; Αλλά ακόμη και αν φέρει τη νέα πρόταση, ακόμη και αν το δημοψήφισμα βγάλει ΟΧΙ, τι θα κερδίσει η κυβέρνηση; Πώς θα αποκαταστήσει τη χρηματοδότηση της χώρας; Τι θα κάνει την επόμενη του δημοψηφίσματος Δευτέρα; Πώς θα γεμίσει τις τράπεζες με λεφτά αν δεν έχει κλείσει συμφωνία με τους εταίρους για να μας στείλουν φρεσκοτυπωμένα Ευρώ;

Όλα αυτά τα ερωτήματα περιμένουν απαντήσεις. Από την κυβέρνηση, όχι από το δημοψήφισμα. Η απάντηση του δημοψηφίσματος πολύ μικρή σημασία έχει για το πολιτικό μέλλον της χώρας. Αν βγεί ΝΑΙ στη συμφωνία η κυβέρνηση που ανοικτά τάχθηκε απέναντι της θα πρέπει να παραιτηθεί διότι δεν θα μπορεί να την εφαρμόσει. Αν βγεί ΟΧΙ, θα πρεπει να ξεκινήσει νέες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους - αν εκείνοι δεχτούν να συνεχίσουν τις συζητήσεις. Όμως μέχρι να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν και να ψηφιστεί μια συμφωνία στη Βουλή, πώς θα χρηματοδοτηθεί η οικονομία, πώς θα ανοίξουν οι τράπεζες αν δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία τους;

Οι πολιτικές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες μέσα στις επόμενες ημερες και η χρηματοδότηση της οικονομίας θα αποκατασταθεί μόνο όταν υπάρξει συμφωνία ή προοπτική συμφωνίας με τους εταίρους. Και ενδεχομένως συμφωνία μεταξύ των εταίρων και αυτής της κυβέρνησης δεν μπορεί να υπάρξει πιά. Αν δεν υπάρξει συμφωνία πρίν την Κυριακή κα αν γίνει δημοψήφισμα, κατά πάσα πιθανότητα θα πάμε μέσα σε ένα μήνα σε εκλογές, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:18 - 29 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.