ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ειλικρινής και θαρραλέος ο Τσακαλώτος κατέθεσε ένα σκληρό προϋπολογισμό

00:46 - 06 Οκτ 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ο προυπολογισμός που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή δεν είναι ένας ευχάριστος προυπολογισμός. Για κανέναν, αλλά κυρίως για έναν αριστερό οικονομολόγο ο οποίος είναι αναγκασμένος να υποστηρίξει λόγω των συνθηκών ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που θα ήθελε να κάνει ώς υπουργός Οικονομικών.

Αυτό όμως που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι οτι ο Τσακαλώτος είναι ένας ειλικρινής υπουργός, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο στο ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ο Tσακαλώτος αναγνωρίζει στην εισηγητική έκθεση του προυπολογισμού του οτι η κατάσταση της οικονομίας ήταν πολύ καλύτερη όταν παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβέρνηση από ότι είναι σήμερα. Το περιγράφει μάλιστα αναλυτικά και με στοιχεία. Δεν προσπαθεί να αλλοιώσει την πραγματικότητα, δεν αναζητεί ελαφρυντικά για τη ζημιά που προκάλεσε η κυβέρνηση στην οικονομία. Αντίθετα αποδίδει ευθέως την ραγδαία επιδείνωση της στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με τους ξένους πιστωτές. Ομολογεί οτι οι καθυστερήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλους τομείς, όπως πχ στην βεβαίωση και είσπραξη του ΕΝΦΙΑ δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στα έσοδα του κράτους. Με ειλικρίνεια επίσης ξεκαθαρίζει οτι το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα έχουμε χειροτέρευση της οικονομίας και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε άσπρη μέρα πρίν το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οπότε μπορεί να αρχίσει μια σταδιακή βελτίωση. Με ειλικρίνεια επίσης διευκρινίζει ο ίδιος οτι οποιαδήποτε φαινομενική συγκράτηση του αποπληθωρισμού και της ύφεσης θα οφείλεται στην αύξηση του ΦΠΑ (δηλαδή σε έναν αρνητικό για τους καταναλωτές παράγοντα αφού ενώ οι προ φόρων τιμές θα πέφτουν ελλείψει ζήτησης, οι τελικές τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής θα διατηρούνται στα ίδια επίπεδα ή και θα ανεβαίνουν επειδή αυξήθηκε ο ΦΠΑ). Ο προυπολογισμός που κατέθεσε ο Τσακαλώτος δεν κρύβει εκπλήξεις, αλλά δεν προσπαθεί και να παραπλανήσει. Το πώς θα "μεταφραστεί" το δύσκολο αυτό οικονομικό κείμενο σε "πολιτική" γλώσσα από το Μαξίμου, δεν είναι ευθύνη του Τσακαλώτου. Αντίθετα ο ίδιος τολμά να προλάβει την κριτική της αντιπολίτευσης αποκαλύπτοντας τις δυσκολίες και παίρνοντας για λογαριασμό της προηγούμενης κυβένρησης, ευθύνες που για να είμαστε ειλικρινείς δεν του αναλογούν. 

 

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την άλλη πλευρά δεν πράττει αναλόγως αλλά εστιάζει την κριτική της στα γνωστά λαικιστικά επιχειρήματα της αύξησης των φόρων, της μείωσης των εισοδημάτων κλπ. Και το κάνει αυτό η Νέα Δημοκρατία αποκαλύπτοντας οτι είναι ανώριμη ακόμη και σήμερα να αρθρώσει κάποια σοβαρά επιχειρήματα και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παίζοντας ένα ρόλο σοβαρής και υπεύθυνης αντιπολίτευσης, αντίθετα επανέρχεται στον λαικισμό παίρνοντας σταδιακά θέση στο ήδη τελειωμένο και θαμμένο στις συνειδήσεις του κόσμου αντιμνημονιακό ψευτοσύνθημα. 

 

Για να επανέλθω όμως στον προυπολογισμό, είναι ένας εξαιρετικά δυσάρεστος προυπολογισμός που περιλαμβάνει ισχυρή ύφεση, αύξηση της ανεργίας και πολλούς φόρους. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει μέτρα ύψους 6,38 δισ ευρώ στη διετία 2015-16 εκ των οποίων οι νέοι φόροι είναι 2,5 δισ και οι περικοπές δαπανών, δηλαδή συντάξεων, εισφορών και παροχών 1,3 δισ ευρώ. Τα υπόλοιπα είναι λειτουργικές δαπάνες. Όπως και στους προηγούμενους προυπολογισμούς των τελευταίων ετών, το βάρος της προσαρμογής πέσφτει στα οριζόντια μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης φόρων, ενώ το μεγάλο και αντιπαραγωγικό δημόσιο συνεχίζει να επιβιώνει. Δεν θα περίμενε όμως κανείς κάτι διαφορετικό από ένα αριστερό λαικό κόμμα, όταν οι προκάτοχοι του στην κυβέρνηση και μάλιστα οι "σκληροί" δεξιοί, δεν τόλμησαν να κόψουν επαρκώς τις άχρηστες δαπάνες. Αντίθετα εκείνοι ξεκίνησαν τις αυξήσεις φόρων τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα συνεχίζει, αλλά στο κάτω - κάτω της γραφής οι αυξήσεις φόρων εντάσσονται στη λογική της αριστεράς, αλλά δεν εντάσσονται στη λογική μιας σύγχρονης δεξιάς. 

Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι το κλειδί της ανάπτυξης και υπάρχουν κονδύλια για να υλοποιηθεί και να δώσει μια ελπίδα για την οικονομία, αρκεί να απορροφηθούν τα κονδύλια της Ευρωπαικής Ένωσης και αυτό το υπογραμμίζει ο Τσακαλώτος στο σχέδιο του προυπολογισμού του όπου αναφέρει ότι η απορρόφηση όλων των κονδυλίων είναι ο βασικός δημοσιονομικός στόχος.

 

Εν συντομία, πρόκειται για έναν υφεσιακό προυπολογισμό, όπως αναμενόταν, ανάπτυξη ελπίζουμε να έχουμε μετά το τρίτο τρίμηνο του 2016 (ελπίζουμε και δεν είναι καθόλου σίγουρο) με την προυπόθεση οτι θα εφαρμοστεί πλήρως το μνημόνιο και οτι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα κονδύλια της Ευρώπης για τις επενδύσεις. Αυτό πάντως που σίγουρα δημιουργεί μια ελπίδα είναι οτι ο Τσκαλώτος που υπογράφει τον προυπολογισμό αυτόν είναι ένας προσγειωμένος, ειλικρινής, ρεαλιστής και κυρίως σοβαρός οικονομολόγος, ο οποίος κάθεται στο γραφείο του και δουλεύει αντί να περιφέρεται ώς μοντέλο από κάμερα σε κάμερα μπαρουφολογόντας. Και αυτό είναι σημαντικό στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση της χώρας και μετά την τραγική εμπειρία του πρώτου επταμήνου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο του Προυπολογισμού λίγο πιο κάτω στο ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 06 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.