ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν μας έφταναν όλα τα άλλα…

09:17 - 26 Νοε 2015
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Όποιος βλέπει “οπαδικά” το θέμα της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, είναι αφελής. Το επεισόδιο αυτό ούτε ασήμαντο είναι ούτε τυχαίο. Η Τουρκία δεν έλαβε την απόφαση να ρίξει το ρωσικό αεροπλάνο “εν βρασμώ ψυχής” επειδή παραβίασε τα σύνορα της για 17 δευτερόλεπτα, οι Ρώσοι, ενώ έχουν κάθε λόγο να είναι έξαλοι, επιδεικνύουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ψυχραιμία. Στην περιοχή παίζονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα. Η μεν Τουρκία έχει σημαντικά οφέλη από τη διακίνηση πετρελαίου, ναρκωτικών και προσφύγων, η Ρωσία έχει μεγάλης σημασίας στρατιωτική βάση στη Συρία, στην ύπαρξη ή στην εξόντωση του καθεστώτος Άσαντ στηρίζονται σημαντικά γεωοπολιτικά συμφέροντα, οι Αμερικανοί εμπλέκονται πολλαπλώς στο ζήτημα.

Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει και ουσιαστικά κανείς δεν έχει έγκυρη και σοβαρή πληροφόρηση για το τι συνέβη εκεί. Αυτό που μπορούμε εύκολα να υποθέσουμε, είναι οτι η Ρωσία δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι ανώδυνα και μπορεί μεν να αποφύγει την κήρυξη ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα πλήξει όπως μπορεί την Τουρκία με άλλα μέσα. Ήδη η Ρωσική κυβέρνηση είπε στους Ρώσους πολίτες να μην πηγαίνουν στην Τουρκία για τουρισμό και όσοι είναι εκεί να την εγκαταλείψουν και αυτό είναι ένα πλήγμα πολύ “ακριβότερο” σε οικονομικούς όρους από ότι είναι το κόστος του αεροπλάνου που έπεσε. Η Ρωσία ενδέχεται να κόψει τις εκπτώσεις της Gazprom στις προμήθειες της Τουρκίας και αυτό είναι ένα ακόμη μεγαλύτερο κόστος, ενώ τίθεται σε αμφισβήτηση και η υλοποίηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που περνάει από την Τουρκία. Όλα αυτά τα αντίποινα μετράνε πολύ περισσότερο από ότι μια απευθείας στρατιωτική επιχείρηση αντιποίνων η οποία εξάλου καθόλου δεν αποκλείεται να συμβεί στις επόμενες εβδομάδες.

Η χειροτερευση των σχέσεων Ρωσίας - Τουρκίας είναι δεδομένη και αυτό ενώ φαινομενικά είναι υπέρ μας, ενέχει πολύ σοβαρούς κινδύνους για την περιοχή. Η Ανατολική Μεσόγειος μέσα στην οποία βρίσκεται το Αιγαίο και η χώρα μας, δεν είναι πλέον μια ήσυχη, ασφαλής περιοχή για τους διεθνείς τουρίστες. Είναι το πεδίο μεγάλων δραμάτων, όπως είναι το προσφυγικό που εκατοντάδες πρόσφυγες πνίγονται προσπαθώντας να βρούν μια καλύτερη μοίρα στη Δύση και ενδεχομένως σύντομα να μεταβληθεί σε πεδίο μαχών όπου θα πολεμάει κάθε καρυδιάς καρύδι. Όλες οι μεγάλες δυνάμεις εμπλέκονται σε αυτή την περιοχή, μαζί με όλους τους αντάρτες, όλων των αποχρώσεων.

Μπορεί λοιπόν πολλοί να βλέπουν ευκαιρίες μετά τις εξελίξεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και να λένε οτι οι Ρώσοι τουρίστες θα έρθουν σε εμάς αντί να πάνε στην Τουρκία, αλλά η αλήθεια είναι οτι η “γειτονιά” μας φλέγεται και για τον αμερικανό τουρίστα, όπως και για όλους τους άλλους τουρίστες από όλο τον κόσμο, το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι καθόλου καλοί τουριστικοί προορισμοί. Και για την Ελλάδα, ο τουρισμός είναι τα μόνα μη δανεικά λεφτά που παίρνουμε.

Όσο και αν δεν θέλουμε να το δούμε έτσι, όσο και αν εμείς που ζούμε εδώ θεωρούμε οτι είμαστε μια χαρά, ήσυχη και ασφαλής περιοχή, τελικά, αν ξεφύγουμε από την κοντόφθλαμη επαρχιώτικη λογική μας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι για όλους τους άλλους που βλέπουν την κατάσταση από μακριά.

Η γεωπολιτική κρίση που πολλοί θεωρούν οτι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ώς όπλο εκβιασμού της Ευρώπης για μεγαλύτερη υποστήριξη της Ελλάδας και για χαλάρωση του προγράμματος σταθερότητας, δεν είναι καθόλου βέβαιο οτι θα μας βγεί σε καλό. Μάλλον σε μπελάδες θα μας βάλει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.