ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε και επισήμως, τι θα κάνει τώρα;

12:16 - 25 Μαϊ 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τα πράγματα στο Eurogroup δεν πήγαν τελικά όπως περίμενε ή επιθυμούσε η κυβέρνηση και έτσι δεν κέρδισε την πολυπόθητη μείωση του χρέους αλλά έναν ασαφή σχετικά οδικό χάρτη που με λίγα λόγια λέει οτι το χρέος θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017, δηλαδή από το 2018 και βλέπουμε.

Επί της ουσίας αυτό δεν αλλάζει τίποτα για το κόστος εξυπηρέτησης του, όπως δεν θα άλλαζε και τίποτα η ρύθμιση του αν την πετυχαίναμε, αφού το βάρος εξυπηρέστησης του χρέους αυξάνεται από το 2022 και μετά. Όμως η αποτυχία της κυβέρνησης να συνάψει μια ευνοική συμφωνία για το χρέος, ουσιαστικά της στερεί κάθε δικαίωμα πανηγυρισμού και τα επιχειρήματα της οτι παίρνει αυτά τα μέτρα για να πετύχει μείωση του χρέους. Οι βουλευτές της ψήφισαν τα μέτρα αλλά μείωση του χρέους δεν έγινε. Μάλιστα στο Eurogroup τέθηκαν νέες προυποθέσεις για να ανοίξει μελλοντικά η συζήτηση για το χρέος και η δόση μοιράστηκε σε δόσεις ανάλογα με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Άρα η κυβέρνηση παραμένει "όμηρος" των ευρωπαίων και της δυνατότητας της να εφαρμόσει αυτά που ψήφισε.

 

Αυτά που ψήφισε είναι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις διότι αφαιρούν από τις ελληνικές κυβερνήσεις τη δυνατότητα να αυξήσουν τα ελλείμματα - όπως έκαναν πάντα - περιορίζουν τη διαπλοκή, ενισχύουν τη διαφάνεια και εκκινούν αναγκαστικά την προσπάθεια αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας που είναι αναξιοποίητη επί δεκαετίες. Τα μέτρα αυτά που αφορούν το Υπερταμείο και τον κόφτη είναι πολύ ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, διότι επιβάλουν τη σωστή διαχείριση των δημοσίων δαπανών και την αξιοποίηση της περιουσίας. Κάνουν δηλαδή όλα όσα θα έπρεπε να κάνουν οι κυβερνήσεις μας επί δεκαετίες αλλά δεν το έκαναν. Οι πολιτικοί μας ασφαλώς γκρινίαζουν διότι χάνουν ισχύ και δυνατότητα ρουσφετιών, παροχών και μιζών και λένε οτι αυτό είναι απώλεια εθνικής κυριαρχίας. Ναι, είναι και είναι ντροπή τους που ενώ ο λαός τους έδινε με την ψήφο του την εντολή να διαχειριστούν τη χώρα προς όφελος του, αυτοί απέτυχαν και καταλήξαμε σε υπερχρέωση του λαού, φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, εξωφρενική ανεργία και διαλυμένες επιχειρήσεις. Παρόλα αυτά με το Υπερταμείο υπάρχει μια σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης αφού το 50% των εσόδων του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις, ενώ με την απειλή του κόφτη οι πολιτικοί θα αναγκαστούν να περιορίσουν τις σπατάλες για να μην ενεργοποιηθεί. Ελπίζουμε να το κάνουν και ελπίζουμε να μη χρειαστεί η ενεργοποίηση του κόφτη και η ευχή αυτή θα πραγματοποιηθεί μόνο αν οι πολιτικοί περιορίσουν τις άχρηστες σπατάλες, τα ρουσφέτια και τις παροχές προς ημέτερους, πράγμα βέβαια δύσκολο διότι αυτά είναι στη φύση τους. Αν δεν αλλάξουν μυαλά, ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί. 

 

Το ερώτημα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Ήδη οι δηλώσεις Καμμένου οτι είναι έγκλημα η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, οι δηλώσεις Σπρίτζη οτι δεν θα πουληθούν τα μέσα μεταφοράς, οι δηλώσεις της κυρίας Χρυσοβελώνη οτι θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την αύξηση ΦΠΑ, δείχνουν οτι η κυβέρνηση ψήφισε μεν τα μέτρα αλλά σκοπεύει να μη τα εφαρμόσει, στο βαθμό που μπορεί. Δυο μέρες δηλαδή μετά την πανηγυρική και ομόφωνη ψήφιση των μέτρων από την κυβέρνηση, οι υπουργοί λένε οτι δεν θα εφαρμόσουν αυτά που ψήφισαν. Και αυτά τα ακούνε βεβαίως οι δανειστές και θέτουν διαρκώς νέες προυποθέσεις για τις εκταμιεύσεις των δόσεων, οτι δηλαδή θα παίρνουμε λεφτά μόνο όταν εφαρμόζουμε. Οι υπουργοί απευθύντονται στους Έλληνες ψηφοφόρους κοροιδεύοντας τους οτι "εμείς τα ψηφίσαμε αλλά μην ανησυχείτε, δεν θα τα εφαρμόσουμε", αλλά αποκαλύπτονται έτσι στους δανειστές οτι προσπαθούν να κοροιδέψουν και αυτούς ψηφίζοντας μέτρα που δεν θα εφαρμοστούν. Έτσι οι υπουργοί και κυβέρνηση χάνουν αξιοπιστία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. 

 

Από την άλλη μεριά, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει να σιωπά σχετικά με το τι θα κάνει αν εκλεγεί στην κυβέρνηση. Όμως οι ψηφοφόροι, ακόμη και αυτοί που στηρίζουν τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη περιμένουν να ακούσουν τι λύσεις προτείνει. Δεν χρειάζεται να τους λέει οτι ο Τσίπρας είναι ψεύτης, το ξέρουν. Αν ο Μητσοτάκης δεν πεί τι θα κάνει, μάλλον κακό για τον ίδιο θα είναι. Οι ψηφοφόροι περιμένουν.

Η οικονομία τώρα, θα απολαύσει μια μικρή αύξηση της ρσυτότητας αφού περίπου 3,5 δισ από τη δόση θα χρησιμοποιηθούν για να ξεπληρώσει το δημόσιο τα χρέη του προς την αγορά. Χρωστάει περισσότερα, αλλά κάτι θα γίνει και με τα 3,5 δισ. Προς το παρόν πάντως, τα χρήματα αυτά μαζί με τα χρήματα που θα φέρει η τουριστική περίοδος θα ανακουφίσουν κάπως την αγορά. Από την άλλη, οι υπέρογκοι φόροι δεν θα πληρωθούν, η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή θα αυξηθούν, οι πωλήσεις δανείων σε ξένα funds θα αυξήσουν την πίεση προς τους δανειολήπτες, επιχειρήσεις θα κλείσουν, η ανεργία θα αυξηθεί και οι περικοπές εισοδήματος θα μειώσουν την κατανάλωση. Για την τσέπη μας οι συνθήκες θα χειροτερεύσουν ακόμη περισσότερο αρχικά και δεν προβλέπεται να βελτιωθούν αν δεν γίνουν μειώσεις φόρων και αν δεν επιτευχθεί ρυθμός ανάπτυξης για να αυξηθεί το ΑΕΠ και το χρήμα που κυκλοφορεί.

 

Αυτή περίπου είναι η εικόνα και όσο πιο γρήγορα η κυβέρνηση καταφέρει να εφαρμόσει τις συμφωνίες ή αν δεν μπορεί ή δεν θέλει, να σηκωθεί να φύγει, τόσο το καλύτερο για όλους. Οι πολιτικές εξελίξεις πρέπει να επιταχύνονται όταν μια κυβέρνηση αποτυγχάνει έτσι ώστε να δημιουργείται η ελπίδα από την επόμενη. Αν και η επόμενη αποτύχει, πάλι οι εξελίξεις πρέπει να επιταχύνονται για να έρθει μια νέα. Και ούτω καθεξής. Ο ελληνικός λαός δεν έχει πλέον την πολυτέλεια (ούτε την κατάρα) να διαλέγει κυβερνήσεις ανάλογα με τις ιδεολογίες και τις υποσχέσεις τους, η πραγματικότητα τον αναγκάζει να διαλέξει ικανούς και αποτελεσματικούς - άντε βρες τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:51 - 26 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.