ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Αλλάζουν όλα για όλους

08:46 - 24 Ιουν 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανατρέπει τις παγκόσμιες ισορροπίες και θέτει σε αμφισβήτηση ακόμη και την ύπαρξη της Ενωμένης Ευρώπης.

Παρόλο που η Μεγ. Βρετανία δεν ήταν μέλος της στενής ομάδας του Ευρώ, δεν έπαυε να είναι μια από τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θεωρούσε μέχρι χθες ότι η πορεία της προς την ενοποίηση είναι αναμφισβήτητη. Από σήμερα το πρωί όμως όλα αλλάζουν. Μένει να δούμε με ποιες διαδικασίες θα αποχωρήσει η Μεγάλη Βρετανία και πότε, αφού χρειάζεται χρόνος και διαπραγματεύσεις για να οριστούν από την αρχή όλες οι σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

Και ενώ όλες οι αναλύσεις που έγιναν πριν από το Βρετανικό δημοψήφισμα αφορούσαν τα προβλήματα που θα έχει η Μεγάλη Βρετανία αν αποχωρήσει, τώρα πρέπει να αναλυθούν τα προβλήματα που θα έχει η Ευρώπη από την αποχώρηση. Για παράδειγμα, πόσο βέβαιον είναι οτι το Ευρώ θα ανατιμηθεί μακροπρόθεσμα έναντι της Στερλίνας; Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας δείχνει οτι η Ευρώπη τρέμει και από εδώ και πέρα η εικόνα των αγορών μπορεί να αλλάξει εις βάρος της Ευρώπης. 

 

Φυσικά, η αβεβαιότητα που δημιουργείται προκαλεί τριγμούς και πανικό στις αγορές, τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες ή και εβδομάδες, φυσικά θα υπάρξουν και πολύ έντονα κερδοσκοπικά παιχνίδια που θα επιτείνουν την αβεβαιότητα και τις διακυμάνσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που θα καταλήξει αυτή η ιστορία και πώς θα είναι ο κόσμος σε λίγους μήνες ή σε ένα χρόνο από σήμερα.

 

Άγνωστες είναι οι επιπτώσεις του Brexit και για την Ελλάδα, αν και με μια πρώτη επιπόλαιη ίσως ματιά, η Ευρώπη θα αναγκαστεί λόγω του τεράστιου πλήγματος που υπέστη να “χαλαρώσει” τις απαιτήσεις της και ίσως αυτό ευνοήσει την χαλάρωση της εγχώριας λιτότητας.

Όμως η Ελλάδα είχε και έχει παραδοσιακές σχέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, πλήθος νέων σπουδάζουν εκεί, πλήθος εργαζόμενων έχει βρει δουλειά στην Αγγλία, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η στάση της απέναντι στους “Ευρωπαίους μετανάστες” .

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως να θεωρεί κάποιος ότι η Αγγλία θα έχει πρόβλημα από την αποχώρηση ενώ η Ευρώπη θα ενισχυθεί, ακούγεται παράλογο.

 

Ο κόσμος αλλάζει από σήμερα και δεν ξέρουμε “που θα καθίσει η μπίλια”.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:39 - 24 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.