ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Anarchy in the UK?

15:38 - 29 Ιουν 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Το μεγάλο πρόβλημα της Μεγάλης Βρετανίας με το δημοψήφισμα που αποφάσισε το BREXIT δεν είναι ούτε το οικονομικό, ούτε το γεωπολιτικό. Είναι το τεράστιο εσωτερικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη χώρα, αφού διαπιστώθηκε οτι οι μισοί θέλουν να μείνουν και οι μισοί να φύγουν.

 

Η διαφορά είναι πολύ μικρή για να “βουλώσει τα στόματα” των ηττημένων και να αποδεχτούν οι οπαδοί του Remain την ήττα τους. 

Το λάθος είναι οτι ενώ όλοι γνώριζαν οτι πάνω κάτω το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο, ο λαός ρωτήθηκε. Τι απάντηση θα έδινε; Αυτή που έδωσε ή την αντίστροφη, πάλι με ελάχιστη διαφορά. Τι πέτυχε η κυβέρνηση με το δημοψήφισμα; Να διχάσει τον λαό. 

 

Τώρα πολλά μπορεί να συμβούν. Μπορεί καταρχήν να ανεξαρτοποιηθεί η Σκωτία και να φύγει η Βόρειος Ιρλανδία για να ενωθεί με την Ιρλανδία. Ο όρος Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την περίπτωση χάνει το νόημα του. Θα έχει χαθεί η μισή χώρα. 

 

Και αυτό είναι το ανώδυνο σενάριο. Tο πλέον επώδυνο θα είναι να αρχίσουν να πλακώνονται οι χούλιγκαν των μεν με τους χούλιγκαν των δε και να καταλήξουν σε εμφύλιο. Δεν είναι καθόλου αστείο το ζήτημα αφού εκ βάθρων ανατρέπει ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Το να εκδηλωθούν συνεπώς μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις δεν αποκλείεται πλέον καθόλου. 

 

Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται δεν φαίνεται να υπάρχει ο χρόνος των τριών μηνών για να βγεί νεός Πρωθυπουργός και να πάει στο Κοινοβούλιο να ζητήσει έγκριση για να καταθέσει το αίτημα αποχώρησης. Ο κόσμος είναι υπερβολικά εκνευρισμένος, τρελά αιφνιδιασμένος, η ανασφάλεια κορυφώνεται, η κατάσταση μπορεί ξαφνικά να βρεθεί εκτός ελέγχου.

 

Οι πολιτικοί ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, (συμπεριλαμβανομένης της γλυκιάς γριούλας με το ταγιέρ  που σφυράει κλέφτικα κάνοντας δήθεν αφελείς ερωτήσεις “πείτε μου τρείς λόγους για να μείνουμε στην ΕΕ”, ή χιούμορ “όπως βλέπετε είμαι ακόμη ζωντανή” - αυτό απήντησε μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ) πρέπει να βρούνε γρήγορα μια λύση γιατί αλλιώς το πράγμα μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου στο εσωτερικό της χώρας, στους δρόμους του Λονδίνου και των άλλων μεγάλων πόλεων.

 

Οι σύγχρονοι Άγγλοι ποιητές είχαν βέβαια προβλέψει πρίν από δεκαετίες την κατάσταση. Οι μεν Clash στο τραγούδι τους Should I stay or should I go, είχαν πεί: “If I go there will be trouble, if I stay it will be double”. Την δε κατάληξη του δράματος περιέγραψαν οι Sex Pistols με το τραγούδι Anarchy in the UK .

 

Αντε καλά ξεμπερδέματα. Και φανταστείτε τι θα γίνει εδώ αν ποτέ γίνει τέτοιο δημοψήφισμα. Ο νέος εμφύλιος δεν είναι μακριά…είμαστε και εύκολοι εμείς σε αυτά.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 29 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.