ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος: Χάνουμε τις επιχειρήσεις μας λόγω επιτοκίων - Στουρνάρας: Πότε θα πέσουν τα επιτόκια

10:26 - 19 Οκτ 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να το αμφισβητούν, στις επιχειρήσεις όμως το χρήμα φέρνει την ευτυχία, πέρα από κάθε αμφισβήτηση. Και για τις επιχειρήσεις χρήμα σημαίνει εύκολη και φθηνή πρόσβαση σε δανεικά. Στην Ελλάδα πρόσβαση σε δανεικά είτε δεν υπάρχει καθόλου, είτε κοστίζει πάρα πολύ. Τόσο πολύ που καμία δουλειά δεν “βγαίνει”.

Ο Πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανέλυσε χθές σε ομιλία του στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι καταδικασμένες να υποφέρουν, να κλείσουν ή να πουληθούν σε ξένους επειδή ακριβώς το κόστος του χρήματος στην Ελλάδα είναι πανάκριβο και η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε αυτό δύσκολη αν όχι ανέφικτη. Ανέφερε δε ώς παράδειγμα την περίπτωση της υαλουργίας Youla η οποία πωλήθηκε σε ξένους για τον εξής ένα και απλό λόγο. Το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων της Yioula είναι 8% ενώ ο ξένος αγοραστής παίρνει δάνεια με 1%. Τι κάνει λοιπόν; Αγοράζει την ελληνική υαλουργία, παίρνει δάνειο με 1% από το εξωτερικό, αποπληρώνει την ελληνική τράπεζα που χρεώνει 8% και έχει μειώσει κατά 7% το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων της εταιρίας, άρα αυξάνει κατευθείαν τουλάχιστον κατά 7% την απόδοση της. Ο Έλληνας μέτοχος πάλευε, ο νέος ξένος μέτοχος απολαμβάνει κέρδη από την πρώτη ημέρα. Σύμφωνα με το παράδειγμα του κ. Μυτιληναίου, μια πολύ καλή δουλειά σε διεθνές επίπεδο είναι να αγοράζουν ξένοι ελληνικές επιχειρήσεις για να εκμεταλευτούν τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού. 

 

Δυστυχώς η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα προς το καλύτερο δεδομένων των εγχώριων συνθηκών και της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών. Θα μπορούσε όμως να αλλάξει άμεσα για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, αν γινόταν αυτό που ο κ. Μυτιληναίος μετ’ επιτάσεως υποστηρίζει, αν δηλαδή η Ελλάδα κατάφερνε να συμπεριληφθεί στα οφέλη της ποσωτικής χαλάρωσης της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή στο περίφημο πακέτο Ντράγκι. Σε αυτή την περίπτωση η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράζει ελληνικά ομόλογα και οι ελληνικές τράπεζες θα έβρισκαν φθηνή χρηματοδότηση και θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγάλη ρευστότητα και να μειώσουν το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχιερήσεις. «Όλα τα λεφτά» είναι στο να αγοράζει η ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα. Τότε μια επιχείρηση, όπως η δικιά μας, θα μπορεί να αντλεί δανειακά κεφάλαια με 2% και τότε θα φανεί η πραγματική δυναμική της» είπε ο Μυτιληναίος.

 

Πόσο πιθανό είναι να μπούμε στο πακέτο Ντράγκι και πότε;

 

Ο Διοικητής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μάριο Ντράγκι έχει δηλώσει σχετικά οτι η συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης θα ξεκινήσει όταν η ΕΚΤ κρίνει πώς είναι η κατάλληλη στιγμή και αυτό θα εξαρτηθεί από τις δικές της αξιολογήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Είπε επίσης οτι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτό. Από την άλλη μεριά, το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης έχει διάρκεια μέχρι το Μάρτιο του 2017 και είναι άγνωστο αν θα επιμηκυνθεί διότι υπάρχει και μεγάλη αμφισβήτηση από πολλούς σχτικά με το αν αυτή η παροχή ρευστότητας στις κεφαλαιαγορές κάνει καλό ή προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαική οικονομία - κριτική την οποία άρχισε να εξετάζει και να αξιολογεί η ΕΚΤ. Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τις εξελίξεις των επόμενων μηνών και τα περιθώρια είναι ασφυκτικά μικρά αν δεν υπάρξει παράταση του προγράμματος. Και εδώ αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά πώς οι καθυστερήσεις, οι παλινωδίες και η αδράνεια της κυβέρνησης μας στέρησε πολύ χρήσιμα δικαιώματα που θα αξιοποιούσαμε αν είχαμε εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Χάνουμε κάθε όφελος επειδή ποτέ δεν ολοκληρώνουμε τις συμφωνίες μας. Και επειδή χάνουμε τα οφέλη, η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους και συνεχίζει τις περικοπές.

 

Σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί οτι για να συμπεριληφθούμε στο πρόγραμμα Ντράγκι η ΕΚΤ πρέπει να έχει μια θετική αναφορά οτι το χρέος μας είναι βιώσιμο. Συνεπώς εκτιμά οτι τον Δεκέμβριο, μετά την θετική αξιολόγηση θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία συμμετοχής μας. Πάντως υποστηρίζει οτι για να έχουμε σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού των επιχειρήσεων πρέπει να αρθούν τα capital controls. Με capital controls υπάρχει στρέβλωση στην αγορά χρηματοδοτήσεων και κεφαλαίων, λέει και κατά συνέπεια το “χρονοδιάγραμμα” της αποκατάστασης των ομαλών ροών στην οικονομία, είναι 1. Aξιολόγηση, 2. Συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση, 3. Αλλαγή της πιστωληπτικής δυνατότητας της χώρας και έκφραση εμπιστοσύνης από τις αγορές, 4. Άρση των capital controls και μετάβαση στην ομαλότητα.

 

Ο Μυτιληναίος λοιπόν, σωστά επισημαίνει ένα πρόβλημα και σωστά προσδιορίζει και την λύση του, όμως αυτή εξαρτάται από το πολιτικό σύστημα και το πολιτικό σύστημα δεν έχει καταφέρει να πείσει για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα του, το αντίθετο μάλιστα. Με τις καθυστερήσεις και τους εσωτερικούς διαλόγους χάνουμε χρόνο και κυρίως χρήμα, όλοι.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:29 - 19 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.