ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Hasta la Victoria Siempre (για τις μεταρρυθμίσεις βεβαίως, βεβαίως)

01:21 - 06 Δεκ 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Όταν τελειώσαμε το σχολείο (Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών) και βγήκαν τα αποτελέσματα των εισαγωγικών στα Πανεπιστήμια, είδαμε με τεράστια χαρά οτι όλοι είχαν περάσει στη σχολή που ήθελαν και μάλιστα είχαμε και μερικούς στις τρεις πρώτες θέσεις πολύ δύσκολων σχολών, στην Αρχιτεκτονική, στη Νομική, στους Ναυπηγούς. Ο τότε Διευθυντής του Σχολείου, ο αείμνηστος Βασίλης Βερώνης, βαθειά συγκινημένος είπε σε ενα στενό κύκλο πολύ καλών μαθητών: “Η μεγάλη επιτυχία του σχολείου, δεν είναι οτι βάλαμε πρώτο τον Α στην Αρχιτεκτονική, τον Β στη Νομική, ή τον Γ στους Ναυπηγούς (οι συμμαθητές ξέρουν, ονόματα μη λέμε). Η επιτυχία είναι οτι βάλαμε τον Δ στο Πανεπιστήμιο. Αυτή για μένα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του σχολείου μας”. Ο Δ είχε περάσει οριακά στις τελευταίες θέσεις, αλλά είχε περάσει.

 

Το θυμήθηκα αυτό τώρα που σκέφτομαι ακριβώς το ίδιο για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup. 

 

Η απόφαση αυτή, που δεν είναι παρά ένα μικρό βήμα στην πορεία της χώρας προς την απεμπλοκή από αυτή την τραγική ιστορία των μνημονίων, αξίζει κάθε πανηγυρισμό που μπορούμε να προσφέρουμε, επειδή εδόθη ώς δώρο σε αυτή την κυβέρνηση. Είναι πραγματικό θαύμα (που οφείλεται σε πολλούς Από Μηχανής Θεούς) οτι η κυβέρνηση αυτή κατάφερε να πάρει αυτή την απόφαση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους σήμερα και όχι αργότερα.

 

Και δεν πρέπει να σταθούμε στις πολύ μεγάλες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα και οι οποίες σχετίζονται με το γεγονός οτι δεν έχουμε ακόμη πάρει την θετική αξιολόγηση και οτι αν δεν την πάρουμε δεν θα μπορέσουμε να συμμετάσχουμε στην ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι για να πάρουμε μια ανάσα, οτι δεσμευόμαστε για εφαρμογή του κόφτη για όσο χρειαστεί προκειμένου να επιτευχθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα (η συμφωνία δεν εξηγεί τι είναι μεσοπρόθεσμο, 3 ή 5 ή 7 ή 10 χρόνια) το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%. Δεν πρέπει να σταθούμε στο γεγονός οτι για να πάρουμε την θετική αξιολόγηση θα πρέπει να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, να ανοίξουμε τις αγορές, να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα μειώνοντας το κόστος για τις επενδύσεις, να κάνουμε τέλος πάντων όλα όσα έπρεπε να έχουμε κάνει από την αρχή των μνημονίων, αντί να βάζουμε μόνο φόρους και να μειώνουμε τις συντάξεις όπως έκαναν όλες οι κυβερνήσεις μας.

Δεν πρέπει να απογοητευτούμε και να στεναχωρηθούμε για τα κρυφά μέτρα - δεν τα ξέρουμε ακόμη - που θα αναγκαστούμε να υπογράψουμε με το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στην επόμενη χρηματοδότηση μας.

Δεν πρέπει να μεμψιμοιρούμε για όσα δεν πετύχαμε.

 

Πρέπει απλώς να πανηγυρίζουμε και να φωνάζουμε Μπράβο ΣΥΡΙΖΑ!! 

Για να ενισχύσουμε την ομάδα, αυτά τα κουρασμένα αριστερά παληκάρια που με τις κουρελιασμένες κόκκινες φανέλες συνεχίζουν τον Μαραθώνιο κόντρα στις πεποιθήσεις τους, κόντρα στους ευρωπαικούς θεσμούς, κόντρα στην παγκόσμια κοινότητα που μας έχει δανείσει, κόντρα στο “Σύστημα”, με μόνους συμμάχους τον νεκρό Κομαντάτε, τους ηττημένους Ποδέμος, και τους πτωχευμένους αριστερούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής.

 

Και πρέπει να το κάνουμε αυτό διότι, αν δεν το καταλάβατε, με την απόφαση του το Eurogroup μόλις μας απήλλαξε από το ενδεχόμενο άμεσων εκλογών με δίλημμα Δραχμή ή Ευρώ προσφέροντας στην κυβέρνηση μια μικρή νίκη, μια πρώτη νίκη στο ζήτημα του χρέους, το μοναδικό ζήτημα που έθετε εξ’αρχής ώς διαπραγματευτικό στόχο. 

 

Τι σημασία έχει το κόστος αυτής της νίκης (που όλοι την περιμέναμε και ήταν απλώς θέμα χρόνου η ανακοίνωση της) αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να περάσει τα υπόλοιπα μέτρα χωρίς να διαλύσει τη χώρα; Καμία. 

 

Το χρονόμετρο για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις ξεκίνησε ξανά και δεν θα σταματήσει όσο εμείς πανηγυρίζουμε για αυτή τη νίκη στο χρέος. Διότι οι ταχύτητες των μεταρρυθμίσεων, όπως έχει αποδειχθεί, θέλουν τον λαό να πανηγυρίζει για να τονώνεται από τις ιαχές η κυβέρνηση η οποία τώρα τελευταία είχε όσο νά’ναι λίγο αποκαρδιωθεί.

 

Μπράβο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, προχωράτε παιδιά! Hasta la Victoria Siempre! (για τις μεταρρυθμίσεις βεβαίως, βεβαίως).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.