ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικίνδυνες ψευδαισθήσεις

14:08 - 28 Δεκ 2016
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η “σκληρή γραμμή” της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις η οποία οδηγεί σε επικίνδυνη για τη χώρα καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης, στηρίζεται στην πεποίθηση του Τσίπρα οτι ο Σόιμπλε είναι απομονωμένος στην Ευρώπη και οτι η στάση των Ευρωπαίων θα αλλάξει προς όφελος της χώρας, δηλαδή οτι θα μειωθούν οι απαιτήσεις τους για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις αλλά και για τα πρωτογενή πλεονάσματα.Το κρίσιμο ζήτημα είναι πού οφείλεται αυτή η πεποίθηση του πρωθυπουργού; Είναι πράγματι απομονωμένος ο Σόιμπλε και θα αλλάξει πράγματι η στάση των Ευρωπαίων προς το καλύτερο, ή είναι μια ακόμη ψευδαίσθηση η οποία θα καταρρεύσει σε λίγες εβδομάδες, όπως και οι παλιότερες ψευδαισθήσεις αυτής της κυβέρνησης;


Υπενθυμίζω οτι η μεγαλύτερη ψευδαίσθηση της κυβέρνησης ήταν πως με τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη και τον εκβιασμό οτι εμείς θα φύγουμε από την ΟΝΕ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει υπό την πίεση των αγορών που θα προκληθεί από τη δική μας αποχώρηση. Η ψευδαίσθηση αυτή κατέρρευσε και μαζί της η διαπραγμάτευση και προσωπικά ο Βαρουφάκης το καλοκαίρι του 2015.


Και φέτος είδαμε οτι οι αγορές δεν κατέρρευσαν ούτε με το Brexit , ούτε με την εκλογή Τράμπ, ούτε με το ΟΧΙ στο ιταλικό δημοψήφισμα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν οτι μια δική μας έξοδος από το Ευρώ, μόνο ένα θύμα θα έχει, την Ελλάδα.
Η καθυστέρηση λοιπόν που κάνουμε σήμερα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι καθόλου βέβαιο οτι θα αποβεί υπέρ μας. Το πιθανότερο είναι οτι θα αποβεί εις βάρος μας και οτι θα βρεθούμε ξανά σε δυσκολότερη θέση. Και ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί οτι ο Σόιμπλε είναι απομονωμένος , πρέπει να μη ξεχνάμε οτι ο Σόιμπλε είναι υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, οτι η Μέρκελ τον στηρίζει διαρκώς και σταθερά και οτι η στάση Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα, δεν είναι προσωπική, αλλά είναι η επίσημη στάση της Γερμανίας.


Κορυφαίος Έλληνας πολιτικός, πρώην Πρωθυπουργός που γνωρίζει πολύ καλά τη γερμανική πολιτική, είχε δηλώσει πρόσφατα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reporter αν θα αλλάξει η στάση των γερμανών απέναντι στην Ελλάδα σε περίπτωση που χάσει η Μέρκελ τις εκλογές, οτι “η επόμενη κυβέρνηση της Γερμανίας θα είναι μια γερμανική κυβέρνηση”, εννοώντα ςοτι η γερμανική πολιτική δεν θα αλλάξει. Άλλοι έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν οτι σε περίτπωση αλλαγής της γερμανικής κυβέρνησης, η επόμενη μπορεί να είναι πολύ σκληρότερη από τη σημερινή.
Οι ελπίδες λοιπόν του Πρωθυπουργού οτι η Ευρώπη θα αλλάξει στάση έναντι της Ελλάδας και οτι ο Σόιμπλε είναι απομονωμένος μάλλον δεν ευσταθούν. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ψευδαίσθηση ή για σφοδρή αλλά παράλογη επιθυμία.


Το κακό όταν κυβερνάς με ψευδαισθήσεις, είναι οτι προκαλείς ζημιά στη χώρα και αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη προκαλέσει πολλές και μεγάλες ζημιές. Το γεγονός οτι συνεχίζει ακόμη να παίζει θέατρο πουλώντας ψευδείς ελπίδες, τάζοντας παροχές που δεν είναι σε θέση να πληρώσει και κυρίως το ότι χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα στο εσωτερικό της χώρας όταν απευθύνεται στους ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες και άλλη όταν απευθύνεται στους δανειστές, μόνο ανησυχία για χειρότερες εξελίξεις μπορεί να προκαλέσει.


Και τίθεται και το ερώτημα: Ποιούς θεωρεί ηλίθιους η κυβέρνηση, όταν ο Τσακαλώτος δηλώνει εγγράφως οτι δεν υπάρχει 13η σύνταξη και οτι είναι μια εφάπαξ ενίσχυση και ο Φλαμπουράρης δηλώνει δημοσίως οτι θα την ξαναδώσει και την επόμενη χρονιά; Τους Έλληνες ή τους ξένους, ή και τους δυο;

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 28 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.