• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
Image
0
0
  • NASDAQ Composite0
  • S&P 5000
  • CAC 400
  • DAX0
  • FTSE 1000
  • Nikkei 2250
09:29 | 20 Μαρ 2017

Αυτή η κυβέρνηση ούτε μπορεί, ούτε θέλει

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Όσοι ασχολούνται με την οικονομία γνωρίζουν οτι όλα εξαρτώνται από δυο πράγματα: Το “οικονομικό κλίμα” και την “εμπιστοσύνη”.

Η κυβέρνηση αυτή δεν εξασφαλίζει κανένα από τα δυο.

 

Το οικονομικό κλίμα, δηλαδή η αίσθηση των συναλλασσομένων για τις προοπτικές της οικονομίας είναι αρνητικό. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν αισιοδοξεί και αυτό αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες. Η κατανάλωση μειώνεται, επενδύσεις δεν γίνονται, η ανεργία δεν μειώνεται, η παραγωγή των βιομηχανιών μειώνεται, το Χρηματιστήριο καρκινοβατεί, οι καταθέσεις αποσύρονται , το “νέο χρήμα” δηλαδή αυτό που ήρθε από το εξωτερικό και δεν ελέγχεται από τα capital controls ξαναφεύγει, τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, οι απλήρωτοι φόροι αυξάνονται και τα νοικοκυριά βρίσκονται σε απελπισία.

 

Η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων στην κυβέρνηση βρίσκεται στο ναδίρ.

Ποιός πιστεύει σήμερα οτι αυτή η κυβέρνηση θέλει και μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση; Ποιός πιστεύει οτι αυτή η κυβέρνηση είναι ικανή να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης; Την ίδια μέρα που ο Τσακαλώτος υποστήριζε στους εκπροσώπους των πιστωτών, οτι έχουμε ανάπτυξη, η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωνε οτι η οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2016 είχε ύφεση 1,2%.

Τώρα προβλέπουν πάλι ανάπτυξη από το πρώτο τρίμηνο του 2017. Θα έχουμε πάλι ύφεση. Και θα έχουμε ύφεση διότι η κυβέρνηση ενώ μαζεύει πλεονάσματα από τους υπερβολικούς και άδικα κατανεμημένους φόρους, δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους προμηθευτές του δημοσίου και τους φορολογούμενους. Όταν κάποιος δεν  πληρώνει αυτά που χρωστάει, δεν του έχεις εμπιστοσύνη. Όταν κάποιος σου λέει οτι έχουμε ανάπτυξη ενώ έχουμε ύφεση δεν τον εμπιστεύεσαι. Όταν κάποιος σου λέει οτι έχει αναπτυξιακό πρόγραμμα και δεν το ανακοινώνει, δεν τον εμπιστεύεσαι. Και κυρίως, όταν κάποιος παριστάνει οτι διαπραγματεύεται να κλείσει μια συμφωνία και τον βλέπεις να ετοιμάζεται για ρήξη, δεν τον εμπιστεύεσαι.

 

Τη στιγμή αυτή η κυβέρνηση μαζεύει και αποθησαυρίζει στους λογαριασμούς του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο περισσότερα χρήματα μπορεί. Μαζί με τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής κυβέρνησης και των ασφαλαιστικών ταμείων και ΟΤΑ, έχει συγκεντρώσει 8,5 δισ Ευρώ σε αποθέματα. Αν έριχνε κάποια λεφτά από αυτά, 3 ή 4 δισ στην αγορά για να πληρώσει τους εγχώριους προμηθευτές και τους φορολογούμενους που έχουν επιστροφές φόρων, δεν θα είχαμε ύφεση, θα είχαμε ανάπτυξη. Όμως δεν το κάνει. Γιατί;

Γιατί αποθησαυρίζει τα λεφτά βυθίζοντας την οικονομία σε ύφεση;

 

Την απάντηση τη δίνουν διάφοροι σκληροπυρηνικοί βουλευτές και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που προτείνουν τη ρήξη. Για να έχει λεφτά να πληρώσει τα δάνεια προς τους ξένους, τους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις αν δεν κλείσει η συμφωνία με τους πιστωτές και αν δεν δοθούν χρηματοδοτήσεις. Γιατί να μη κλείσει η συμφωνία; Διότι όπως πολλοί πιστεύουν στην κυβέρνηση και στο κόμμα, η Ελλάδα μπορεί χωρίς να πάρει νέα δάνεια να πληρώσει τα 7,5 δισ που θα χρειαστεί στους πιστωτές μέχρι το καλοκαίρι και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις για μερικούς μήνες, με στόχο να φτάσει στις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο. Και τότε - βλακωδώς - ελπίζει, οτι θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας.

Μέχρι τότε βέβαια, επειδή η κυβέρνηση θα αποθησαυρίζει το χρήμα και δεν θα το ρίχνει στην αγορά θα έχουμε καραμπινάτη ύφεση, θα κλείνουν επιχειρήσεις, θα απολύεται ο κόσμος, δεν θα γίνονται επενδύσεις και θα αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που κυριολεκτικά πεινάνε.

Όλα αυτά γιατί; Για τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αν αναγκαστεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο και τις χάσει, τι θα βρεί η νέα κυβέρνηση;

Άδεια ταμεία και θα αναγκαστεί είτε να πτωχεύσει, είτε να υπογράψει ένα νεό βαρύτατο μνημόνιο, το οποίο θα βαρύνει αυτήν και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ που όμως θα φταίει.

 

Με αφορμή την προσθεσινή παραίτηση του κιμούλη από το Ίδρυμα Νιάρχος, μάθαμε για την κόντρα Τσίπρα – τσακαλώτου. Η κόντρα δεν αφορά τον Κιμούλη, αυτό ήταν απλώς ένα μικρό επεισόδιο. Αφορά την διαπραγμάτευση. Ο Τσακαλώτος θέλει να την ολοκληρώσει και να πάρει την αξιολόγηση, ο Τσίπρας “δεν βιάζεται”. Ο Τσακαλώτος βλέπει τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η καθυστέρηση στην οικονομία, ο Τσίπρας τις θεωρεί collateral damages στην προσπάθεια του να παραμείνει στην εξουσία.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ποιός μπορεί να εμπιστευτεί την ελληνική κυβέρνηση; Κανείς. Ούτε οι ξένοι, ούτε οι Έλληνες. Και είναι δυνατόν να αλλάξει το οικονομικό κλίμα με μια κυβέρνηση που δεν την εμπιστεύεται κανείς; Ασφαλώς όχι. Για αυτό, αν δεν φύγει αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δούμε ούτε επενδύσεις, ούτε μείωση της ανεργίας, ούτε ανάπτυξη.

Add comment

ˆ back to top

ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΓΡ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Όλα τα άρθρα του Γρ. Νικολόπουλου

Από Θέσεως

Δημοσθένης Δέπος
Δημοσθένης Δέπος Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

Το τι σκουριασμένα δρεπανόσφυρα, σιδερογροθιές,…