ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ραγκούσης αποφάσισε, η «Ώρα Αποφάσεων» είναι αναποφάσιστη

12:53 - 01 Ιουλ 2017
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η ανακοίνωση της «Ώρας Αποφάσεων» δηλαδή της Άννας Διαμαντοπούλου και του Γιώργου Φλωρίδη περί ρήξης με τον τρίτο της παρέας Γιάννη Ραγκούση επειδή εκείνος αποφάσισε να παραστεί και να μιλήσει στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, εκπλήσσει – για να είμαστε ευγενικοί.

 

Σε μια ώρα μεγάλων πολιτικών αποφάσεων, η «Ώρα Αποφάσεων» αποδεικνύεται «μικρή». Έξι άνθρωποι μαζεύτηκαν διαφοροποιούμενοι με το ΠΑΣΟΚ για να φτιάξουν ένα νέο κόμμα. Έφυγε ο ένας, μείναν πέντε. Και τον κατηγορούν για «αποστασία». Τη στιγμή που η ΔΗΣΥ υιοθέτησε σχεδόν όλες τις θέσεις της «Ω.Α.». Τη στιγμή που είναι πασιφανές οτι το ζητούμενο είναι η Ένωση των Κεντρώων και Κεντροαριστερών δυνάμεων για να υπάρξει ένας ισχυρός φορέας διοίκησης της χώρας. Τη στιγμή που το ζητούμενο είναι η ένωση όλων των δυνάμεων, η «Ω.Α.» εμφανίζεται αδιάλλακτη, εξωφρενικά εσωστρεφής, ελάχιστα δημοκρατική και μικρόψυχη.

 

Ας κάνουμε μια υπόθεση: Πές οτι ο Ραγκούσης έφυγε και επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ) χωρίς να περιμένει τις αποφάσεις της Ω.Α. Και λοιπόν; Ο άνθρωπος λέει οτι διαπίστωσε πως όλες τις δικές του θέσεις τις έχει υιοθετήσει σήμερα η Φώφη. Συνεπώς επανέρχεται στο κόμμα στην κυβέρνηση του οποίου ήταν υπουργός. Αντίθετα, Φλωρίδης και Διαμαντοπούλου ενώ έχουν βαφτίσει το κόμμα τους Ώρα Αποφάσεων, απόφαση δεν παίρνουν. Μόνοι τους φυικά δεν έχουν καμία προοπτική επιβίωσης. Ή θα επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ (ΔΗΣΥ) ή θα πάνε στη ΝΔ με τον Κυριάκο. Προφανώς θέλουν να παζαρέψουν με τους μεν και τους δε ή μόνο με τους δε.

 

Η λογική την οποία ακολούθησαν πάρα πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ να φύγουν και να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ ή να ανεξαρτοποιηθούν δήθεν εμφανιζόμενοι ώς καινούργιοι πολιτικοί, είναι ανόητη. Τόσο ο Φλωρίδης, όσο και η Διαμαντοπούλου, και ο Ραγκούσης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν. Το ΠΑΣΟΚ τους ανέδειξε και τους υπουργοποίησε. Το να παριστάνουν οτι είναι κάτι άλλο, κάτι φρέσκο, κάτι νέο, δεν ευσταθεί. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά ποιός είναι ο καθένας και τι έχει προσφέρει, όπως γνωρίζει και αν έχει να προσφέρει κάτι νέο.

 

Όλοι οι παλιοί ΠΑΣΟΚοι πρέπει να επιστρέψουν στο κόμμα τους, να διαμορφώσουν θέσεις και να τις υποστηρίξουν και να τολμήσουν να υποστηρίξουν τα πεπραγμένα τους. Το ΠΑΣΟΚ διοίκησε τη χώρα δεκαετίες. Ευθύνεται για πολλά λάθη, αλλά προσέφερε και πάρα πολλά. Το ΠΑΣΟΚ είχε φανατικούς ψηφοφόρους, έχει φανατικούς εχθρούς. Έχασε τη μάχη της υστεροφημίας αμαχητί. Δεν άρθρωσε επιχειρήματα εναντίον αυτών που το λοιδωρούν. Διαλύθηκε χωρίς να χρειάζεται. Το ποιός φταίει θα κριθεί, αλλά το βέβαιον είναι οτι τώρα πρέπει να ανασυνταχθεί. Και για να ανασυνταχθεί πρέπει να υποστηριχθεί από όλους όσοι προήλθαν από αυτό και από πολλούς νέους.

 

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διεκδικήσει το ρόλο της ανασύνταξης του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς και να κερδίσει αυτόν τον ρόλο από τον διαλυόμενο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Μητσοτάκης παρόλο που δεν τόλμησε να φέρει το κόμμα του προς το Κέντρο αλλά ανέχτηκε λαικιστές δεξιούς και ακροδεξιούς, μιλά τώρα στο συνέδριο της ΔΗΣΥ για συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Μιλάει ο Μητσοτάκης και δεν μπορεί να μιλήσει ο Ραγκούσης; Με ποιά λογική;

Ο χώρος του Προοδευτικού Κέντρου όπως τον έχει προσδιορίσει ο Βαγγέλης Βενιζέλος πρέπει να επανενωθεί και να διαμορφώσει πρόταση για το μέλλον της χώρας.

Και οι της Ώρας Αποφάσεων ας πάρουν τις αποφάσεις τους επιτέλους αντί να κατηγορούν τον Ραγκούση επειδή αποφάσισε. Πολύ ορθώς αποφάσισε ο Ραγκούσης, ας δούμε αυτοί τι θα αποφασίσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:02 - 01 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.