ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κυριάκος και η αξιολόγηση

13:15 - 10 Αυγ 2017
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη οτι η αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων θα προχωρήσει είναι ... παρήγορη. Δυστυχώς ούτε ο ίδιος κατάφερε να την επιβάλει όταν ήταν Υπουργός, ούτε και κανένας άλλος. Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρει, άν και όταν γίνει Πρωθυπουργός.

 

Ο ίδιος δήλωσε οτι η κοινωνία επιθυμεί αυτή την αξιολόγηση. Υποθέτουμε – όπως και εκείνος – οτι η κοινωνία πράγματι την επιθυμεί.

Ποιά είναι όμως η κοινωνία; Οι μισοί είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι και συγγενείς τους (που δεν επιθυμούν την αξιολόγηση) και οι άλλοι μισοί είναι τα υποζύγια που πληρώνουν τα ελλείμματα του δημοσίου χωρίς να εισπράττουν τις ανάλογες υπηρεσίες από τους Δημοσίους Υπαλλήλους.

 

Ας πούμε λοιπόν οτι η κοινωνία, η μισή τουλάχιστον επιθυμεί πράγματι την αξιολόγηση. Το ερώτημα είναι ποιά αξιολόγηση; Θα βελτιωθούν μέσω αυτής οι Δημόσιοι Υπάλληλοι; Αμφίβολο. Όσοι από αυτούς (κατά τη γνώμη μου οι περισσότεροι) προσπαθούν να βοηθήσουν τους πολίτες και κάνουν καλά τη δουλειά τους μέχρι σήμερα, χωρίς αξιολόγηση, θα συνεχίσουν να κάνουν καλά τη δουελιά τους και μετά. Το ζήτημα είναι αυτοί που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους σήμερα, θα την κάνουν μετά την αξιολόγηση;

 

Μόνο αν υπάρχει ποινή.

 

Αξιολόγηση χωρίς ποινή δεν έχει νόημα. Ο Κυριάκος που θέλει να εκλεγεί Πρωθυπουργός τα λέει λίγο «απαλά». Οτι δηλαδή αυτοί που είναι κακοί στη δουλειά θα έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν. Ας πούμε οτι εκείνος ξέρει καλύτερα, αλλά υποθέτω οτι η κοινωνία θέλει και την απόλυση των επίορκων, των διεφθαρμένων και των αδιάφορων ή κοπανατζήδων Δημοσίων Υπαλλήλων. Διότι αξιολόγηση χωρίς τιμωρία δεν έχει νόημα.

 

Μη ξεχνάμε οτι το πρόβλημα της χώρας προήλθε από τον Δημόσιο τομέα και οτι η λύση του πολιτικού συστήματος σε αυτό το πρόβλημα ήταν να αρπάξει τα λεφτά και τις περιουσίες μόνο όσων πλήρωναν και ήταν συνεπείς, για να αυξήσει τα έσοδα, αντί να διευρύνει τη φορολογική βάση συλλαμβάνοντας τη φοροδιαφυγή και αντί να μειώσει τις σπατάλες του Δημοσίου για να μειώσει το έλλειμμα.

 

Ο Κυριάκος δεν πρέπει να μείνει σε αυτή τη «γραμμή». Όλοι όσοι θα τον ψηφίσουν περιμένουν να αλλάξει το Δημόσιο. Να μειώσει τις σπατάλες, να αξιολογήσει και να τιμωρήσει τους επίορκους Δημόσιους Υπαλλήλους, να μειώσει τους άδικους φόρους και να βάλει μια τάξη στη χώρα.

 

Αυτά περιμένει η (μισή) κοινωνία από τον Κυριάκο, ας ελπίσουμε οτι θα βρεί τη δύναμη να επιβληθεί στο κόμμα του και να τα κάνει. Διότι τελικά το ερώτημα για τιν Κυριάκο είναι: Μπορεί να επιβληθεί στους Καραμανλικούς και τους άλλους βουλευτές του που συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι σούπερ κρατιστές ή όχι;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.