ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολλοί παράλληλοι πόλεμοι στη Συρία - η Ελλάδα δεν έχει άποψη

14:01 - 14 Απρ 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Για τους περισσότερους από εμάς, η υπόθεση της Συρίας μοιάζει σχεδόν ακατανόητη. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί γίνονται όλα αυτά, είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι γεωπολιτικό με ασαφείς θέσεις όλων των εμπλεκομένων, με πολλές πληροφορίες που μπορεί να είναι ψέμματα, με πολλά συμφέροντα να εμπλέκονται στην περιοχή.

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σαφείς θέσεις, ούτε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης έχει εξηγήσει τι συμβαίνει. Η τοποθέτηση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους οτι οι βομβαρδισμοί δεν λύνουν το πρόβλημα, περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση διότι  - ανεπισήμως - η κυβέρνηση εκφράζεται κατά των βομβαρδισμών από τις δυτικές δυνάμεις. Των οποίων την βοήθεια συνεχώς ζητάμε, τόσο στην οικονομία, όσο - και ακόμη περισσότερο - στην εθνική μας άμυνα έναντι των Τούρκων.

 

Η Τουρκία στο μεταξύ, ενώ υποτίθεται οτι συνεργάζεται με τους Ρώσους στο θέμα της Συρίας, ξαφνικά άλλαξε στάση και ανακοίνωσε επισήμως οτι οι βομβαρδισμοί είναι η σωστή και ενδεδειγμένη επιλογή. Η Τουρκία λοιπόν επανέρχεται σε φιλοαμερικανικές θέσεις επισήμως, “εγκαταλείποντας” τη Ρωσία με την οποία είχε αναπτύξει μια λυκοφιλία και εμείς - ανεπισήμως - πάλι διαχωρίζουμε τη θέση μας από το ΝΑΤΟ.

 

“Τρελή” πολιτική που ερμηνεύεται μόνο μέσω της γενικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται προς το εξωτερικό απολύτως υποχωρητική, σχεδόν δουλική και προς το εσωτερικό να παρουσιάζεται ώς αντισυστημική και “προοδευτική”.

 

Στη Συρία, αυτό που είναι πλέον φανερό, είπαι πως παίζονται ταυτόχρονα πολλά παιχνίδια.

 

Εκτός δηλαδή από τον έλεγχο της περιοχής, εκτός από τα αντικρουόμενα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα Ρωσίας και ΗΠΑ, προκύπτει οτι παίζεται και ένα ακόμη παιχνίδι, αυτό του ανταγωνισμού των βιομηχανιών οπλικών συστημάτων. Και αυτό προκύπτει από τις ανακοινώσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.
Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν οτι αν οι Αμερικανοί επιτεθούν με πυραύλους, θα τους σταματήσουν με την αντιπυραυλική προστασία των S400. Οι Αμερικανοί εκτόξευσαν 100 πυραύλους και χτύπησαν πολλούς στόχους. Οι Σύριοι ανακοίνωσαν οτι αναχαίτισαν 13 πυραύλους. Μετά οι Ρώσοι ανακοίνωσαν οτι αναχαιτίστηκαν 71 πύραυλοι. Υπογράμμισαν μάλιστα οτι τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα που χρησιμοποίησαν οι Σύριοι είχαν κατασκευαστεί πρίν από 30 χρόνια και παρόλα αυτά αναχαίτισαν τους περισσότερους πυραύλους του ΝΑΤΟ. Υπονοούν δηλαδή οτι αν είχε χρησιμοποιηθεί το νέο σύστημα των s400 δεν θα είχε περάσει κανένας πύραυλος.

 

Όλες αυτές οι ανακοινώσεις μοιάζουν με έναν πόλεμο marketing οπλικών συστημάτων. Αν πράγματι τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα αντιμετωπίζουν με αποτελεσματικότητα τους αμερικανικούς πυραύλους, τότε οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χάσουν τους “πελάτες” τους.
Αν τα ρωσικά συστήματα δεν αντιμετωπίζουν τους αμερικανικούς πυραύλους, τότε οι Ρώσοι θα χάσουν τους “πελάτες” τους.

 

Ο πολύ σημαντικός αυτός πόλεμος μεταξύ των βιομηχανιών οπλικών συστημάτων, διαδραμτίζεται τη στιγμή αυτή στη Συρία, παράλληλα με όλα τα άλλα γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια που έχουν φέρει την παγκόσμια ειρήνη σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο.

 

Δεν γνωρίζουμε που θα φτάσουν οι πολλοί παράλληλοι πόλεμοι που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή γενικότερα. Μπορεί όλα ξαφνικά να σταματήσουν ή μπορεί να γενικευτεί η εμπλοκή με πολύ καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή. Δυστυχώς κανείς δεν μας ενημερώνει, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτυεση και οι Έλληνες μένουμε στο σκοτάδι, διχασμένοι και συνομωσιολογούντες όπως πάντα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.