ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικοινωνιακά σόου και θεωρίες συνωμοσίας στα αποκαϊδια

08:58 - 24 Ιουλ 2018
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Ενώ η χώρα κάηκε και οι νεκροί ξεπερνούν τους 50 και ενδεχομένως να πολλαπλασιαστούν, ο Πρωθυπουργός αντέδρασε με τον μόνο τρόπο που ξέρει. Με συνωμοσιολογίες και επικοινωνιακά σόου. Θέλησε να ρίξει τις ευθύνες σε κάποιον άλλο – σε ποιόν άραγε; - λέγοντας οτι τον προβληματίζουν οι ταυτόχρονες εστίες ανατολικά και δυτικά. Υπονοεί δηλαδή σχέδιο εμπρησμού, το οποίο θα προσπαθήσει να εκμεταλευτεί πολιτικά μιλώντας και για σχέδιο αποσταθεροποίησης. Ταυτόχρονα, κάλεσε τις τηλεοπτικές κάμερες να τον δείχνουν καθώς συντονίζει τους αρμοδίους, θέτοντας τους ερωτήματα.

 

Στόχος είναι ένας: Να στηθεί μια θεωρία συνωμοσίας που να δικαιολογεί την ανικανότητα της κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές.

Σε κάθε περίπτωση φυσικά, η ευθύνη για την καταστροφή βαραίνει την κυβέρνηση. Απόλυτη έλλειψη συντονισμού, αδυναμία πρόβλεψης, καμία πρόληψη. Αποτέλεσμα δεκάδες νεκροί, αποτεφρωμένα δάση, οικισμοί και περιουσίες.

 

Αν δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμη, αυτό που αρχίζει και γίνεται προφανές είναι οτι χάνουμε τη χώρα. 

 

Αφού χάσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία λόγω χρεών, αφού χάσαμε τις επιχειρήσεις μας που έκλεισαν, αφού χάνουμε τα «φιλέτα» και τα «ασημικά» που τα παίρνουν ξένοι, αφού χάσαμε τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό για να επιβιώσουν, τώρα χάνουμε τη χώρα από τις πυρκαγιές και ποιός ξέρει τι άλλο θα χάσουμε λόγω ανικανότητας και ανοησίας.

Είναι προφανές οτι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διοικήσει. Δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, ούτε τις καταστροφές. Όπως δεν μπορούσε η κυβέρνηση Καραμανλή η οποία το «έσκασε» με εκλογές, όπως δεν μπορούσε η κυβέρνηση Παπανδρέου που παρέδωσε την εξουσία.

 

Δυστυχώς ο Τσίπρας δεν είναι ούτε Καραμανλής ούτε Παπανδρέου και δεν παραιτείται. Προτιμά να κάθεται στο θρόνο του και να κατηγορεί άλλους για όλα. Δεν εγκαταλείπει την καρέκλα και τα προνόμια, αντίθετα, το μόνο που σκέφτεται είναι πώς θα παραμείνει. Με δόλο, με ψέμματα, με σόου, με θεωρίες συνωμοσίας. Και ας χαθεί η χώρα ολόκληρη. 

 

Υπάρχουν πολλοί που αναρωτιούνται: Μα καλά, τι φταίει η κυβέρνηση, κάθε χρόνο έχουμε φωτιές. Ναι, έχουμε. Και φταίει πάντα η κυβέρνηση για τις ζημιές. Πρώτον επειδή η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη διοίκηση και την προστασία της χώρας. Δεύτερον διότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να προβλέψει τις πυρκαγιές και να έχει λάβει μέτρα ώστε να μη συμβούν – όπως και για τις πλημμύρες που μας έπνιξαν το χειμώνα. Τρίτον γιατί η κυβένρηση είναι υπεύθυνη να στελεχώσει με ικανούς ανθρώπους και να εξοπλίσει με εφόδια τα σώματα προστασίας.

 

Ακόμη και αν οι πυρκαγιές είναι σχέδιο εμπρησμού, η κυβέρνηση οφείλει να έχει πλάνο αντιμετώπισης τους. Οφείλει να έχει συστήματα έγκαιρου εντοπισμού των εστιών, οφείλει να έχει στρατηγικά τοποθετημένες τις μονάδες πυρόσβεσης, οφείλει να έχει συλλάβει τους εμπρηστές πρίν βάλουν τη φωτιά. Αν οι εμπρηστές είναι ξένοι πράκτορες, Τούρκοι δηλαδή, διότι υπάρχει αυτή η θεωρία σσυνωμοσίας οτι Τούρκοι πράκτορες καίνε την Ελλάδα, η κυβέρνηση έπρεπε να τους έχει ήδη συλλάβει. Όπως όφειλε να έχει δημιουργήσει ζώνες πυροπροστασίας, να έχει καθαρίσει τα δάση, να έχει οργανώσει συστήματα δασοπυρόσβεσης και να έχει τοποθετήσει ικανούς και αξιώμαχους επιτελείς.

 

Φυσικά λοοιπόν φταίει η κυβέρνηση – όπως κάθε κυβέρνηση – για όλες τις καταστροφές που συμβαίνουν και δεν αντιμετωπίζονται. Και φυσικά και πρέπει αμέσως να παραιτηθεί αυτή η κυβέρνηση ή σε κάθε περίπτωση μνα προσφύγει στις κάλπες τώρα για να δεί αν έχει ή όχι την εμπιστοσύνη του λαού.

 

Κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία η κυβέρνηση αυτή, η χώρα κινδυνεύει περισσότερο. Δεν γνωρίζουμε αν η επόμενη θα είναι καλύτερη, αλλά αυτό που όλοι θα έπρεπε να βλέπουν, είναι οτι αυτοί απέτυχαν και οτι όταν κάποιος αποτυγχάνει πρέπει να φεύγει και να δοκιμάζεται ο επόμενος και να φεύεγι και αυτός και ούτω καθεξής μέχρι να βρεθεί κα΄ποιος που να τα καταφέρνει και που να λύνει τα προβλήματα. Με τους προβληματισμούς του τύπου «μα οι άλλοι θα είναι καλύτεροι;» δεν πάμε πουθενά. Δεν ξέρουμε αν θα είναι καλύτεροι ή χειρότεροι, αυτό που ξέρουμε, είναι οτι αυτοί εδώ δεν κάνουν για τη δουλειά.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 30 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.