ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι Πρέσπες ψηφίστηκαν με την ψήφο εμπιστοσύνης.

11:02 - 18 Ιαν 2019
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Η συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί είτε συγκεντρώσει η κυβέρνηση 151 βουλευτές είτε όχι. Και αυτό διότι περνάει με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων και δεν χρειάζεται τους 151 βουλευτές. Ο Πρωθυπουργός βέβαια επιδιώκει να έχει 151 για να νοιώθει και να παρουσιάζεται “νόμιμος”, για να μπορεί να ρίξει το βάρος αυτής της συμφωνίας στη Βουλή και να μην κατηγορείται οτι την πέρασε μόνο η δική του κοινοβουλευτική ομάδα. Στην ουσία όμως, τίποτα δεν αλλάζει, η συμφωνία αν και όταν φτάσει στη Βουλή, θα εγκριθεί.

 

 

Όσον αφορά την πολιτική εντύπωση που θα προκαλέσει αν δεν βρεθούν οι 151, πάλι δεν μπορεί κανείς να πεί οτι θα υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και αυτό διότι η κυβέρνηση κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, με αφορμή μάλιστα την επερχόμεη συμφωνία των Πρεσπών. Το να μη ψηφίσουν τη συμφωνία κάποιοι από αυτούς που ψήφισαν υπέρ της κυβέρνησης στην ψήφο εμπιστοσύνης είναι αδιάφορο, όπως είναι αδιάφορο το να ψηφίσουν την συμφωνία κάποιοι που δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης. 

 

Επί της ουσίας λοιπόν, όσοι βουλευτές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης προχθές, ενέκριναν τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμη και αν τώρα δεν την ψηφίσουν. Αν δεν την ήθελαν, ας μην έδιαναν ψήφο εμπιστοσύνης, ας έρριχναν την κυβέρνηση ώστε να μη μπορεί να φέρει και να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών. Εφόσον έδωσαν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, ουσιαστικά ενέκριναν ή σε κάθε περίπτωση ανέχθηκαν τη συμφωνία.

 

Η μεγέθυνση αυτών των ζητημάτων δημιουργεί πραγματικά ένα ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη Βουλή, όμως αυτό είναι δευτερεύον. Το πρωτεύον από εδώ και πέρα είναι τι θα κάνει η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, πόσο χρήμα θα σπαταλήσει για εξαγορά ψηφοφόρων, πόσο θα προλάβει να βλάψει την οικονομία, πόσο θα καταφέρει να διχάσει την κοινωνία και τι ανατροπές θα προκαλέσει στην συμφωνημένη με τους δανειστές πολιτική.

Και είναι αυτό το μείζον, διότι από αυτό εξαρτάται η αυριανή ημέρα για όλους. 

 

Η διάθεση της κυβέρνησης είναι πολύ ανησυχητική. Οι παροχές που δίδονται για να εξαγοραστούν ψηφοφόροι θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της οικονομίας και μάλιστα αν επεκταθούν και διαρκέσουν αρκετό καιρό, δηλαδή αν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επιβεβαιωθεί ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης που λέει οτι η Ελλάδα θα προσφύγει ξανά για νέο μνημόνιο μέσα στο 2019. 

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αναμένεται να προχωρήσει μέχρι τις εκλογές καμμία σημαντική μεταρρύθμιση. Ούτε στον οικονομικό τομέα, ούτε στη δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση θα προωθεί και θα ανακοινώνει μόνο μέτρα με πολιτικό όφελος για την ίδια, δηλαδή παροχές και ρουσφέτια.

 

Η περίπτωση να γίνουν εκλογές νωρίτερα από τον Οκτώβριο δεν αποκλείεται, αλλά εξαρτάται μόνο από την ίδια την κυβέρνηση. Με την ψήφο εμπιστοσύνης που απέσπασε δεν κινδυνεύει πιά να αναγκαστεί από την αντιπολίτευση σε εκλογές. Αν κρίνει οτι τη συμφέρει πολιτικά να επισπεύσει τις εκλογές θα το κάνει, αν όχι δεν θα το κάνει. 

 

Η όλη φασαρία που γίνεται λοιπόν τώρα σε σχέση με το αν ο τάδε ή ο δείνα βουλευτής του κάθε κόμματος θα ψηφίσει ή όχι τις Πρέσπες, έχει αξία μόνο όσον αφορά στην εικόνα του κάθε βουλευτή ή του κάθε πολιτικού αρχηγού στα μάτια των ψηφοφόρων ώστε να τον αντιμετωπίσουν αναλόγως στις επόμενες εκλογές και στο μέλλον. Καμμία άλλη σημασία δεν έχει επί της ουσίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.