• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γρηγόρης Νικολόπουλος

E-mail:

Είναι φανερό ότι όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν με κάποιο τρόπο να επιστρέψουν τις χώρες τους στην “κανονικότητα” και να περιορίσουν τις ανατροπές που προκάλεσε το lockdown στην οικονομία και στη λειτουργία των κοινωνιών. Ίσως αυτό να είναι κάτι που το επιθυμούν και οι περισσότεροι πολίτες σε όλο τον κόσμο καθώς ανατράπηκε και η καθημερινότητα τους και η οικονομική τους κατάσταση.

Τα 500 δισ που πρότειναν Γερμανία και Γαλλία για το αναπτυξιακό ταμείο και ελπίσουμε να εγκριθούν από τους διάφορους “σκληρούς” του Βορρά, είναι ένα πάρα πολύ καλό πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη αλλά και για την αλλαγή “νοοτροπίας”. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν ως επιδοτήσεις - όχι δανεικά δηλαδή - και η Ελλάδα αναμένεται ότι θα πάρει ένα σημαντικό για τον προϋπολογισμό μας, ασήμαντο σε σχέση με τα ευρωπαϊκά μεγέθη ποσό.

Οι προσπάθειες που γίνονται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την ελληνική πλευρά για να ξανανοίξει και να δουλέψει ο τουριστικός κλάδος είναι φιλότιμες αλλά ίσως να αποδειχθούν μάταιες. Όπως φαίνεται όλοι “λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο”. 

Οι ξενοδόχοι ακούν με μεγάλη επιφύλαξη τα σχέδια του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης αλλά και τις διεθνείς οδηγίες και δεν έχουν αποφασίσει αν θα ανοίξουν ή όχι τα ξενοδοχεία τους. 

Οι αιτίες είναι κυρίως δυο:

Πέμπτη, 07 Μάιος 2020 14:51

Πρόβλημα με τα τουριστικά vouchers

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το Υπουργείο Τουρισμού τις αβάσταχτες επιπτώσεις της πανδημίας έχει δυστυχώς κάποιες επικίνδυνες “αστοχίες”. 

Όσοι “ευαίσθητοι δημοκράτες “ γκρινιάζουν για το πλήρες lockdown της οικονομίας, όσοι λένε οτι τα μέτρα αποκλεισμού ήταν φασιστικά, δικτατορικά, οτι η κυβέρνηση λειτουργεί ώς χούντα κλπ ας σκεφτούν το εξής: 

Η πειθαρχημένη διαδήλωση του ΠΑΜΕ, απέδειξε μερικά πράγματα που είναι καλό να μη τα ξεχνάμε. 

Το συνολικό πακέτο των μέτρων ύψους 24 δισ Ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της πανδημίας που ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας αποτελεί ένα δείγμα συνετής και αποφασιστικής παρέμβασης σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την χώρα. Σε αυτό το ποσόν θα προστεθούν προφανώς μερικά δισ ευρώ ακόμη για την υποστήριξη του τουρισμού.

Η προτεραιότητα της κυβέρνησης σήμερα είναι να ανοίξει σταδιακά την οικονομία και να επιτρέψει μια ημι - κανονικότητα προκειμένου να μην καταρρεύσει οικονομικά το σύνολο της οικονομίας αλλά και για δυο ιατρικούς λόγους. Πρώτον για να αρχίσει η ελληνική κοινωνία σταδιακά να αποκτά μια σχετική έστω ανοσία στον ιό και δεύτερον για να μη καταρρεύσουν ψυχολογικά οι πάντες από την απομόνωση. 

Είναι ξεκάθαρο από τις πληροφορίες που έχουμε από την κυβέρνηση ότι δεν είναι μόνο η οικονομία ο λόγος που θα πρέπει να αρθούν οι απαγορεύσεις, αλλά ότι αυτό επιβάλλουν και τα επιδημιολογικά μοντέλα που συζητούνται στην κυβέρνηση. 

Παρά τις επικρίσεις από πολλές πλευρές, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δεν ήταν τόσο κακές. Οι ηγέτες συμφώνησαν ομόφωνα οτι χρειάζεται μια πολύ ισχυρή αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός και ανέθεσαν στην Κομισιόν να κάνει τις σχετικές προτάσεις. Η πρόταση που έχει ήδη κάνει η Κομισιόν είναι 2 τρισ Ευρώ για αρχή και βλέπουμε. Το σημαντικότερο δε είναι οτι η Μέρκελ μίλησε για αναπτυξιακό πρόγραμμα "μαμούθ" και στην ίδια κατεύθυνση κινείται η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και όλες οι άλλες ευρωπαικές χώρες, με κάποιες επιφυλάξεις να διατυπώνονται από τους σκανδιναβούς για το ύψος του προγράμματος και τους Ολλανδούς και Αυστριακούς για το πώς θα χορηγηθούν τα χρήματα. Το συμπέρασμα της Συνόδου είναι οτι θα διαθέσει πολύ μεγάλα ποσά για την από κοινού κάλυψη του προβλήματος. Συνεπώς η απόφαση πάρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής και μένει να ξεκαθαριστεί πόσο μεγάλο θα είναι το …μαμούθ. 

Για όσους απαιτούν σοβαρή ενημέρωση σχετικά με τη ζημιά που προκαλεί η πανδημία στις οικονομίες, η απάντηση είναι μία και μόνο μία: Κανείς δεν ξέρει ακόμη. Όλες οι προβλέψεις που γίνονται από διάφορους εξαιρετικά απαισιόδοξους ή από άλλους αισιόδοξους, είναι αυθαίρετες. Και αυτό επειδή κανείς δεν γνωρίζει ούτε πόσο θα διαρκέσει το πρόβλημα της πανδημίας, ούτε αν θα χρειαστεί να ανοιγοκλείνουν οι οικονομίες ανάλογα με τα κύματα του ιού, ούτε πόσο ποσοστό κάθε οικονομίας θα μείνει κλειστό και πόσο θα ανοίξει και για πόσο καιρό. Συνεπώς η επίπτωση της πανδημίας στις επιχειρήσεις και στις οικονομίες δεν είναι γνωστή ακόμη.

Οι αποφάσεις του Eurogroup για τον κορονοίό και για την υποβοήθηση της ανάπτυξης μετά από αυτόν, καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες όλων των χωρών μελών, αλλά δεν αλλάζουν ριζικά τις προοπτικές ανάπτυξης της γηραιάς ηπείρου η οποία όπως αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά θέλει να παραμείνει “γηραιά”. Με λίγα λόγια το Eurogroup "μπάλωσε" το πρόβλημα της Ευρωπαικής οικονομίας αλλά δεν το έλυσε, αφού καλύπτει τις δαπάνες που πρκαλεί ο κορονοϊός, αλλά δεν εξασφαλίζει προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης στο μέλλον και ταυτόχρονα αυξάνει τον κίνδυνο υπερχρέωσης για πολλές ήδη υπερ χρεωμένες χώρες.

Τετάρτη, 08 Απρίλιος 2020 12:45

Μεγάλε ... μας έπεισες

Παρατηρώ όπως όλοι έκπληκτος την πειθαρχία που έχουμε η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στα πολύ αυστηρά μέτρα εγκλεισμού και απομόνωσης για τον κορονοϊό. Διαβάζω και πολλά άρθρα σχετικά με το θέμα που εκθειάζουν τον λαό και την προσπάθεια της κυβέρνησης. Συμφωνώ ότι είναι εντυπωσιακό το φαινόμενο και προσπαθώντας να το καταλάβω σκέφτηκα το εξής: Αυτό είχε συμβεί σε κάποιο βαθμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όταν κανείς δεν οδηγούσε στην λωρίδα που είχε προσδιορισθεί για τις μετακινήσεις των συμμετεχόντων στους Αγώνες, κανείς δεν πέταγε στο δρόμο σκουπίδια κλπ. Πάλι είχαμε εκπλαγεί από την συμπεριφορά του απείθαρχου λαού μας.
Και για να καταλήξω σε ένα συμπέρασμα χωρίς να σας κουράζω, θεωρώ ότι ο Έλληνας τελικά πειθαρχεί, μόνο αν κρίνει ο ίδιος ότι πρέπει να πειθαρχήσει. Όχι επειδή του το είπε το κράτος ή επειδή το λέει ο νόμος, ή επειδή έτσι θέλει η πλειοψηφία. Μόνο αν κρίνει ο ίδιος ότι πρέπει να πειθαρχήσει.

“Τα ξενοδοχεία δεν μας φοβίζουν τόσο. Αυτό που μας φοβίζει είναι τι θα απογίνουν τα κτήρια γραφείων”. Αυτό υποστηρίζουν διαχειριστές μεγάλων ξένων funds που έχουν επενδύσει στους δυο αυτούς τομείς στην Ελλάδα και εξηγούν οτι ο τουρισμός, αργά ή γρήγορα, σε ένα ή δυο χρόνια το πολύ θα επανέλθει εκεί που ήταν πριν τον κορονοϊό (αν όλα πάνε κατ’ευχήν) αλλά τα κτήρια γραφείων δεν θα γεμίσουν ξανά. Αυτό μάλιστα που σκέπτονται ώς διέξοδο διαφυγής είναι να μετατρέψουν τα κτήρια γραφείων σε ξενοδοχεία.

 Κάθε χώρα κάνει ότι μπορεί στο πεδίο της οικονομίας για να διατηρήσει τις επιχειρήσεις σε λειτουργία με την προϋπόθεση ότι εκείνες διατηρούν τις θέσεις εργασίας.

 

Οι αναλύσεις των επενδυτικών τραπεζών που κυκλοφορούν τελευταία για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός προβλέπουν καταστροφή. Συγκρίνοντάς τις με τις επιπτώσεις που είχαν η κρίση των subprimes το 2008 και οι Δίδυμοι Πύργοι, θεωρούν ότι θα είναι χειρότερες. Αστεία πράγματα. Και μόνο αυτές οι συγκρίσεις αποτελούν μια ισχυρή ένδειξη ότι οι άνθρωποι δεν έχουν αντιληφθεί την έκταση του προβλήματος.

σελίδα 1 από 121
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman