ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και μετά τον Τσίπρα... η τρόικα

00:10 - 18 Σεπ 2014
Κάπου εδώ τελειώνουν οι κατακλυσμιαίες επιδράσεις των όσων εξήγγειλε την προηγούμενη Κυριακή ο Αλ. Τσίπρας.

Βεβαίως και διαμόρφωσαν ένα νέο περιβάλλον, προφανώς και αποτελούν νέα παράμετρο για την πολιτική αντιπαράθεση και ενδεχομένως να συνιστούν κομβικό σημείο για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος - είτε υπέρ, είτε κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όμως σε περίπου δύο εβδομάδες έρχεται η τρόικα για την... κρίσιμη λυπητερή. Απέναντί της δεν θα έχει τον Τσίπρα, αλλά τους υπουργούς της κυβέρνησης, με όλα τα μέτωπα ανοιχτά: νέο ασφαλιστικό, απολύσεις στο δημόσιο, νέες συζητήσεις για την κατώτατη σύνταξη, και διάφορα άλλα γνωστά, χιλιοεπιμωμένα αλλά εκκρεμή. Συνεπώς, η κουβέντα για το τι λέει ο Τσίπρας, κλείνει τον κύκλο της και επανερχόμαστε στην πραγματικότητα.

 

Η κυβέρνηση δοκιμάζεται και οι αντοχές της είναι υπό αμφισβήτηση. Αν αναλογιστεί κάποιος ότι για να περάσει από το θερινό τμήμα της Βουλής ο τροποποιημένος ΕΝΦΙΑ, χρειάστηκε να αντικατασταθούν 9 βουλευτές στους 100, αξίζει να αναρωτηθεί τι θα πρέπει να συμβεί στην ολομέλεια - όπου δεν μπορεί να αντικατασταθεί κανείς... - για να περάσουν πολύ χειρότερα.

 

Με όλα αυτά, ιδιαίτερη σημασία έχουν κάποιες "συμπτώσεις" - μεταξύ των οποίων δεν συμπεριλαμβάνεται η συνάντηση του Τσίπρα με τον Πάπα Φραγκίσκο το πρωί της Πέμπτης στο Βατικανό.

 

Πολύ σημαντικότερη είναι προφανώς η συνάντηση Μέρκελ - Σαμαρά στις 23 του μηνός στο Βερολίνο, η οποία πραγματοποιείται μία εβδομάδα πριν την επίσκεψη της τρόικας. Εκεί θα συζητηθούν τα πάντα και φυσικά θα διαφανεί πολύ σύντομα η ουσία της συνάντησης. Επιπλέον, τις ίδιες ημέρες στην Ελλάδα θα βρεθεί, σε ανεπίσημο ταξίδι ο αντικαγκελάριος, εκ των επικεφαλής του SPD και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος θα έχει μία σειρά άτυπων συναντήσεων με πολιτικά στελέχη και υπουργούς.

 

Η κινητικότητα αυτή της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας σε συνδυασμό με την νευρικότητα της ελληνικής καθιστά σαφές ότι οι εξελίξεις είναι προ των πυλών. Αν αυτές σημαίνουν εκλογές, επίσπευση διαδικασιών ή ανατροπές είναι το ζητούμενο. Εν όψει αυτών πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία η επισήμανση κάποιων πολιτικών παραγόντων οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες επιμένουν: «σημασία δεν έχει τι λέει ο Τσίπρας, αλλά τι δεν κάνει η κυβέρνηση»...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.