ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα μηδέν

21:03 - 24 Απρ 2015
«Ανεύθυνος», «τζογαδόρος» και «ερασιτέχνης». Αυτούς του χαρακτηρισμούς επιφύλασσαν υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά την συνάντηση του eurogroup της Ρίγα της Παρασκευής.

Εκεί για μία ακόμη φορά η ελληνική κυβέρνηση ήλθε αντιμέτωπη με το ναυάγιο και οι προειδοποιήσεις ήταν σαφείς: «σπαταλάτε χρόνο».

Ο ειδήμων της θεωρίας των παιγνίων υπουργός Βαρουφάκης φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το στοιχειώδες. Ότι την ίδια θεωρία την έχουν μελετήσει και άλλοι, οι οποίοι εν προκειμένω είναι πιο ισχυροί παίχτες.

Υπό αυτές τις συνθήκες ένα καθίσταται περισσότερο από σαφές: ο Βαρουφάκης δεν μπορεί πλέον να θεωρείται συνομιλητής των ομολόγων του και το μόνο που έχει να κάνει είναι αυτό που πιθανότατα επιδιώκει: να υπογράψει ένα παχυλό συμβόλαιο με κάποιο αμερικανικό πανεπιστήμιο, να πάει να κάνει διαλέξεις σε φοιτητές και να «πουλάει» το όραμά του για την σωτηρία της Ευρώπης και του σύμπαντος.

Και τώρα, τι;

Προφανώς όλα όσα ακούγονται και γράφονται δεν είναι μόνο ευσεβείς πόθοι, αλλά πολιτική πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας οφείλει να λάβει αποφάσεις, να αναλάβει πρωτοβουλίες και να δείξει εντός και εκτός Ελλάδος προς τα πού θέλει να κινηθεί.

Ο,τι κι αν έχει κατά νου, μία κίνηση είναι αυτή που τώρα μπορεί να του εξασφαλίσει όχι κύρος, αλλά τουλάχιστον πολιτικό «τράτο»: Να στείλει τον Βαρουφάκη να ψήσει ψάρια και να τα φάει με την σύζυγό του και να αναθέσει το υπουργείο Οικονομικών σε κάποιον που θα θέλει και θα επιδιώξει τουλάχιστον να παίξει τον ρόλο και να συνομιλήσει σοβαρά με τους Ευρωπαίους.

Στους κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πάντως ότι η απομάκρυνση Βαρουφάκη είναι απλώς ένα ζήτημα ολίγων ημερών και αρχίζουν να δείχνουν τον Τσακαλώτο...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.