ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιλογή του Αλέξη

10:13 - 06 Φεβ 2016
Με την αποχώρηση του τεθρίππου (σ.σ. πρέπει να αποκατασταθεί η ορθότητα στην ορολογία: διάδοχος της «τρόικας» είναι το «τέθριππον». Το «κουαρτέτο» είναι το επόμενο στάδιο του «τρίο».), η εκκρεμότητα στην οποία εξακολουθεί να περιδινείται η οικονομία και η χώρα εν γένει παραμένει.

Τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί στο ασφαλιστικό, οι προτάσεις της κυβέρνησης κρίνονται οικονομικοτεχνικώς ανεπαρκείς και απρόσφορες και τα πάντα είναι στον αέρα.


Το περιβάλλον είναι γνωστό και η συνθήκες μοιάζουν να μην έχουν αλλάξει τα τελευταία έξι χρόνια. Οι δανειστές μιλούν με βάση τα πραγματικά δεδομένα, τα στοιχεία και τα νούμερα, αλλά οι ελληνικές κυβερνήσεις μιλούν με βάση το θυμικό της πελατείας που εξυπηρετούν και η ζωή συνεχίζεται.


Υπό αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα που αιωρείται είναι: θα ξαναζήσουμε τα ίδια ή θα υπάρξει κάποια πρωτοτυπία;


Το ενδεχόμενο νέων εκλογών σκοπίμως αφήνεται να αιωρείται από την κυβέρνηση, έστω και δια της πεπατημένης της διαψεύσεως, όμως κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές σημειώνουν: «εκλογές με ποιο θέμα; Μία συμφωνία που όλοι ξέρουμε τι περιλαμβάνει και υπερψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο;».


Σε αυτές τις συνθήκες, το ερώτημα είναι τι θα κάνει ο Τσίπρας.


Επειτα από πολλές παλινωδίες και αμφιταλαντεύσεις, το κυβερνητικό επιτελείο και η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου φαίνεται πως έχουν καταλήξει.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσίπρας έχει αποφασίσει να αφήσει το παιχνίδι να εξελιχθεί στη Βουλή και να αφήσει τους βουλευτές του να κρίνουν τη στάση τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους - με τις οποίες θα τους εκβιάσει («ποιος θα ρίξει την κυβέρνηση της αριστεράς;»).


Την ίδια στιγμή, βρίσκεται πλέον σε επικοινωνία με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης (υπάρχει και το άλλο, με το οποιο δεν βρίσκεται σε επαφή), ενώ παρά τα φαινόμενα συνομιλεί με τον Λεβέντη, με θέμα την επόμενη ημέρα.


Δεδομένης της άκαρπης πρώτης συνάντησης με το τέθριππο και της άγνωστης ημερομηνίας της επιστροφής του, το ζητούμενο είναι οι κινήσεις της παρέας του Μαξίμου.


Όπως εκτιμούν πρόσωπα από όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος, ο Τσίπρας είναι μάλλον απίθανο να προσφύγει σε εκλογές. Είτε επειδή η έξοδος δεν είναι επιλογή για αυτόν, καθώς δεν θεωρείται ότι έχει «χορτάσει» από την εξουσία, είτε επειδή ακόμη και αν τις προκαλέσει κινδυνεύει να τις ξανακερδίσει και να πάρει άλλη μία εντολή να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα.


Υπό αυτούς τους όρους θεωρείται βέβαιο ότι ο Πρωθυπουργός θα καταφύγει σε αυτό που γνωρίζει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο ή πάντως σε αυτό που γνωρίζει το περιβάλλον του: την μηχανορραφία, το ψευτοδίλημμα και την εκβίαση πολιτικών γεγονότων που θα τον κρατήσουν στην εξουσία. Όπως διαφαίνεται, οι εκλογές δεν του δίνουν προοπτική σε αυτό το πεδίο.


Η προσπάθεια δημιουργίας μίας νέα κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι το «χαρτί» που κατά πάσα πιθανότητα θα παίξει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.