ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το δόγμα της χυδαιότητας

01:03 - 31 Μαϊ 2016
Ηταν πριν από δέκα ημέρες περίπου όταν η βουλευτής Θεοπεφτάτου του ΣΥΡΙΖΑ επινόησε και εκφώνησε από το βήμα της Βουλής το αποστομωτικό επιχείρημα. «Μόνο όσοι καπνίζουν και πίνουν καφέδες και πίνουν και ποτά θα επιβαρυνθούν από τα νέα μέτρα».

Τα μέτρα πέρασαν, η κυβέρνηση προσήλθε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου και υποτίθεται ότι κατέληξε σε μία συμφωνία περί διαγραμμάτων για το κλείσιμο της αξιολόγησης. 

Εν μέσω εκκρεμότητας, που πιθανολογείται ότι σύντομα θα κλείσει, ο υπουργός Κατρούγκαλος ήλθε όμως την Δευτέρα να αναιρέσει το πολιτικό δόγμα της Θεοπεφτάτου. Και επιβεβαιώνοντας την ανεπίστροφη πορεία της ελληνικής αριστεράς προς τον απροκάλυπτο κυνισμό είπε: «μπορούμε να ζήσουμε λιγάκι χωρίς τσιγάρα ή καφέ, δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς νερό ή ρεύμα».

 

Δήλωση αποκαλυπτική, πλην όμως προβληματική για διάφορους λόγους.

Πρώτον, γιατί αν αποφασίσουν κάποιοι, πολλοί, να ζήσουν χωρίς καφέ και τσιγάρα, όπως λέει, τότε το ευφυές μέτρο θα πάει άκλαφτο. Το αν μπορεί για τον ίδιο λόγο να αυξηθεί η λαθρεμπορία είναι ένα άλλο ζήτημα. Πάντως οι τρόποι με τους οποίους το κράτος απειλείται με απώλεια εσόδων είναι περισσότεροι από εκείνους με τους οποίους θα μπορούσε να έχει εισπράξεις. 

 

Δεύτερον, η δήλωση είναι απροκάλυπτα ψευδής και προκλητική. Παρόλο που «δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ρεύμα και νερό», αυξάνονται τα τιμολόγια και στο ρεύμα και στο νερό, μέσω της ιλιγγιώδους αύξησης του ΦΠΑ κατά περίπου 10%.  

 

Όμως ο Κατρούγκαλος έχει λύση για όλα. Και ξέρει, νομίζει πώς θα κοροϊδέψει και τους υπηκόους του και τους δανειστές του. 

Εχει βρει, όπως είπε, το κόλπο για την μη επιστροφή του ΕΚΑΣ. Η περιγραφή δική του: Θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με λογιστικό τρόπο ένα ad hoc επίδομα από το πρωτογενές πλεόνασμα και έτσι δεν θα επιστρέψουν τα αναδρομικά! Και επιπλέον, για να μην υπάρξει «τρύπα» στην πρόβλεψη της δημοσιονομικής προσαρμογής, το επίδομα θα δοθεί λογιστικά.

Οσοι τολμούν να απορούν, βιάζονται. 

Γιατί, κατά τον Κατρούγκαλο υπάρχει σχέδιο: «τηρούμε τη συμφωνία κατά γράμμα, αλλά σε αυτό το θέμα μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε, το μέτρο είναι εκτός μνημονίου».

«Μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε», είναι η φράση κλειδί. Και μάλλον αυτή αποκαλύπτει το πραγματικό δόγμα. 

 

Ασχέτως αν δεν μπορούμε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.