ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο χαβαλές στο Φίλιον έγινε κυνισμός στις Βρυξέλλες

19:43 - 29 Ιουν 2016
Θα μπορούσε να είναι απλώς μία ένδειξη σύγχυσης, μία συνέχεια σαββατιάτικης κουβέντας σε σύναξη της αριστεράς στο Φίλιον. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα επεισόδιο από αμφιθέατρο των δεκαετιών του ‘70-’80, όταν οι αριστεροί πλακώνονταν μεταξύ τους γιατί έτσι έπρεπε και έτσι δικαιολογούνταν ρόλοι, θέσεις και – σπανίως – πολιτικές.

Λίγες ημέρες έπειτα από το βρετανικό δημοψήφισμα, το οποίο είχε την γνωστή έκβαση, η θέση της ελληνικής κυβέρνησης και του ιδίου του Τσίπρα έχει ως εξής:

 

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι απόρροια του δημοκρατικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πολιτική λιτότητας ηττήθηκε, πρέπει να γίνουν σεβαστές οι αγωνίες των λαών κλπ. κλπ.

 

Πολύ ωραία ως εδώ.

 

Με δεδομένη την απόφαση των Βρετανών, το ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει ένα ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο «Το Ηνωμένο Βασίλειο οφείλει να σεβαστεί απολύτως την επιθυμία της πλειοψηφίας των πολιτών, να την εφαρμόσει το συντομότερο δυνατόν και να αποσυρθεί από την ΕΕ, προτού καταστεί δυνατόν να γίνουν οιεσδήποτε διευθετήσεις για την μεταξύ τους σχέση».

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όμως, μαζί με τους ομοϊδεάτες τους το καταψήφισαν. Αυτοί δηλαδή που αγωνιούν για την δημοκρατία στην Ευρώπη δεν επιθυμούν να εφαρμοστεί αυτό που ψήφισαν οι Βρετανοί. Όχι επειδή θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί χρόνος, να εκτιμηθεί η κατάσταση ή κάτι τέτοιο, αλλά επειδή «το Ψήφισμα αποφεύγει οποιαδήποτε σαφή αναφορά στις συνεχιζόμενες πολιτικές λιτότητας, τη στρεβλή και μονομερή αρχιτεκτονική της ΕΕ και της Ευρωζώνης, τις εντεινόμενες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες και την έλλειψη συνολικής και αλληλέγγυας Ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό, όπως προτείναμε με το σχετικό ψήφισμα και τις τροπολογίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς».

 

Το ότι στην Βρετανία δεν εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας ή μνημόνια, ότι η οικονομία τρέχει με ρυθμό 2% και η ανεργία βρίσκεται στο 5%, είναι λεπτομέρειες. Κατά τον Τσίπρα οι Βρετανοί ψήφισαν επειδή στην Ελλάδα και την Πορτογαλία εφαρμόστηκαν μνημόνια….

 

Για τον Αλ. Τσίπρα όλα αυτά δεν έχουν σημασία. Σημασία έχει να ξέρεις τι να κάνεις με ένα δημοψήφισμα. Πολύ απλά να το αγνοήσεις.

 

«Αυτές οι ψηφοφορίες δεν είναι δύσκολες», είπε ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με τους FT στο δείπνο των ομολόγων του και τους το έκανε λιανά: «Υπάρχουν μόνο δύο πιθανά αποτελέσματα και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος και για τα δύο, γι’ αυτό εκπλήσσομαι με αυτό που συμβαίνει στην Βρετανία».
Αυτά πιστεύει ο Τσίπρας για την δημοκρατία. Τα μνημόνια δεν τον πολυαπασχολούν…

Τελευταία τροποποίηση στις 19:35 - 29 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.