ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο άρχοντας του κακού timing

12:16 - 10 Σεπ 2016
Η συνάντηση των «ηγετών του Νότου» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα είχε εξαγγελθεί ως απαρχή μίας συμμαχίας κατά της λιτότητας, ως μία κίνηση της περιφέρειας της Ενωσης κατά του γερμανικού πυρήνα της και της πολιτικής που ακολουθείται.

Εξελίχθηκε σε μία συνάντηση ενδιαφέρουσα ομολογουμένως από συμβολικής απόψεως, με ελάχιστη όμως ουσία και με μία διακήρυξη στην οποία κυριαρχεί το απολογητικό πνεύμα και οι διαβεβαιώσεις ότι «δεν πρόκειται για μια νέα ομαδοποίηση» κρατών μελών της Ένωσης, η οποία θα προσέφερε «χειρίστη υπηρεσία», όπως εμφατικά δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης.

 

Πέραν της όποιας ουσίας - αν υπάρχει - η σύνοδος αυτή των Αθηνών αποτελεί την περίτρανη απόδειξη για την παντελώς λανθασμένη θεώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά την λειτουργία και τις διαδικασίες της ΕΕ.

 

Εχοντας έως τώρα μετάσχει και νομιμοποιήσει πολλές συναντήσεις έξω από το πλαίσιο των οργάνων της Ένωσης (όλοι θυμούνται τις περίφημες επταμερείς των Βρυξελλών και του Βερολίνου στην πορεία προς το τρίτο μνημόνιο), η ελληνική κυβέρνηση έκανε για ακόμη μία φορά την λάθος κίνηση στον λάθος χρόνο.

 

Θα μπορούσε να έχει συγκαλέσει μία τέτοια σύνοδο, πολλώ δε μάλλον μία άτυπη σύνοδο κορυφής, όσο βρισκόταν σε έξαρση το προσφυγικό. Αντιθέτως εκείνη την εποχή έτρεχε στην Τουρκία και μοίραζε τριαντάφυλλα μαζί με τον Νταβούτογλου και η Ένωση (Γερμανία) έκανε το δικό της παιχνίδι με τον Ερντογάν.

 

Σήμερα, κάνει ακόμη μία λάθος κίνηση - ή εν πάση περιπτώσει αναλαμβάνει μία πρωτοβουλία περιορισμένης εμβέλειας - σε μία κακή στιγμή.

 

Και όσο και αν θέλει η Αθήνα ή οι υπόλοιποι να υπογραμμίζουν ότι δεν κάνουν «φράξια», καμία σημασία δεν έχει. Οι περισσότεροι περιθωριοποιούνται de facto με εξαίρεση την Γαλλία και την Ιταλία που τα οικονομικά τους μεγέθη δεν επιτρέπουν περιθωριοποίηση.

 

Είναι δε χρακτηριστικό ότι σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας απορρίπτει μία πρόσκληση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τον κάλεσε να βρεθεί την Κυριακή στο Βερολίνο σε μία συνάντηση προπαρασκευής της συνόδου της Μπρατισλάβα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός προφασίστηκε ότι έχει υποχρεώσεις στην ΔΕΘ. Οι υποχρεώσεις του όπως όλοι ξέρουμε, είναι μία συνέντευξη Τύπου. Θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι και θα διαρκέσει το πολύ δύο - δυόμιση ώρες.

 

Ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε κάλλιστα να ανεβεί σε ένα αεροπλάνο και να πετάξει από την Θεσσαλονίκη στο Βερολίνο την Κυριακή το απόγευμα. Πιθανότατα έτσι θα αποκτούσε και ένα μεγαλύτερο νόημα η συνάντηση των Αθηνών, αν έλεγε ας πούμε, ότι μεταφέρει στην γερμανική πρωτεύουσα τα συμπεράσματά της...

 

Όμως είναι φανερό ότι ο Αλ. Τσίπρας κάτι άλλο έχει στο μυαλό του.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.