ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί δεν κάλεσαν και τον Γιούνκερ στη «Σύνοδο των Αθηνών»;

18:24 - 14 Σεπ 2016
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του της Τετάρτης για την «Κατάσταση της Ενωσης», έκανε μερικές διαπιστώσεις. Όχι πολύ πρωτότυπες, αλλά πάντως χρήσιμες.

Ότι η Ευρώπη, π.χ. δεν έχει το κοινωνικό πρόσωπο που θα έπρεπε, ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις, φορολογική και μισθολογική δικαισούνη, ότι οι λαϊκιστές δεν λύνουν αλλά δημιουργούν προβλήματα, ότι η Ευρώπη δεν πεθάνει…

 

Δεδομένης της φιλελεύθερης, κεντροδεξιάς πολιτικής προέλευσης του Γιούνκερ, οι επισημάνσεις του έχουν την αξία τους.

 

Ίσως όμως η σημαντικότερη από όλες – και αυτή που θα έπρεπε να απασχολήσει περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση – ήταν αυτή για την σημασία των εξαγωγών. Όπως τόνισε ο Γιούνκερ, για κάθε 1 δισ. εξαγωγών δημιουργούνται στην Ενωση 14.000 θέσεις εργασίας.

 

Από εκεί κι έπειτα, σημασία μεγάλη έχει το πώς «διαβάζει» η κάθε κυβέρνηση αυτά που είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου έπειτα και από την «θριαμβευτική» παρουσία του κ. Τσίπρα στην Θεσσαλονίκη, περίπου ενθουσιάστηκαν. Και έβγαλαν ένα σχόλιο για την ομιλία Γιούνκερ, στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν τα εξής:

 

«Μεταξύ άλλων επισημαίνουμε την θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι “η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε”, την ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, καθώς και την αναφορά του στην ανάγκη να υπάρξει “ευφυής ευελιξία” στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Εξίσου σημαντική είναι η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη της προτεραιότητα την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη».

 

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ακούγοντας αυτά αισθάνεται δικαιωμένη. Πιστεύει ότι θα έλθουν επενδύσεις δεκάδων δισ., ότι θα χαλαρώσει το Σύμφωνο, με πρώτη να σέρνει τον χορό την Ελλάδα και ότι θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν ως δια μαγείας, ενώ η φορολογία στην χώρα θα αυξάνεται, κατά το δόγμα Τσακαλώτου – Χουλιαράκη. Και φυσικά πιστεύει ότι Γιούνκερ τα ξεπατίκωσε από την «Διακήρυξη των Αθηνών», όπως αναφέρεται στο σημείωμα – σχόλιο του Μαξίμου… Όσο για τους λαϊκιστές που μίλησε ο Γιούνκερ, είναι φανερό πως στην κυβέρνηση κάνουν ότι καταλαβαίνουν τι εννοούσε ή είναι βέβαιοι πως συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία, αλλά στους αξιόπιστους συνομιλητές.

 

Φαίνεται όμως πως οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην «λεπτομέρεια» των εξαγωγών. Την στιγμή που μιλούμε, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν μειωθεί στο εξάμηνο κατά 8,1%, ενώ το εμπορικό έλλειμμα της χώρας βρίσκεται στο 22%. Ολες οι επιχειρήσεις υπερφορολογούνται και υπό αυτές τις συνθήκες, όλες οι δήθεν προσδοκίες της κυβέρνησης για ανάκαμψη δεν φαίνεται πώς θα επαληθευτούν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.