ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένας παπάς στο Υπουργικό Συμβούλιο

14:53 - 23 Δεκ 2009
Είμαστε κατά του δημοψηφίσματος της Ζυρίχης για τους μιναρέδες, και υπέρ της μη ανάρτησης των θρησκευτικών συμβόλων στα δημόσια κτήρια. Επίσης υπέρ του μη υποχρεωτικού θρησκευτικού όρκου και της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας. Η λίστα είναι μεγάλη, αλλά το πνεύμα σαφές.

 


Η θρησκεία για τους περισσότερους πιστούς δεν έχει να κάνει με την λογική, αλλά το συναίσθημα. Αναφέρομαι στο συναίσθημα που τόσο επιτυχώς χρησιμοποίησε ο Χριστόδουλος στα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες. Το συναίσθημα που επηρέασε την πολιτική απόφαση πολλών το 2004, όταν ψήφισαν υπέρ του ευσεβούς Καραμανλή που ασπάστηκε την χείρα του Μακαριστού και συνυπέγραψε ΥΠΕΡ της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές μας ταυτότητες.

Θυμάμαι πολλούς τότε να μιλάνε για τον τρόπο του Σημίτη. Ήταν απότομος - ασεβής. Αποφάσισε και διέταξε. Δεν ήταν η πράξη που τους αποξένωσε, αλλά ο τρόπος.

Στο νέο φορολογικό που θα κατατεθεί σύντομα, θα υπάρξει φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ανοιχτό παραμένει το θέμα του Τζαμιού, ενώ οι (κατά κόρον) αλλόθρησκοι μετανάστες καίγονται και διώκονται από ακραίες δεξιές-χριστιανικές ομάδες παρακρατικών. Για τους μη παρακρατικούς διώκτες που έβαλε στο κοινοβούλιο το 5,6% των ψηφοφόρων δεν θέλω να προσθέσω τίποτα.

Η τηλεοπτική ρητορεία ενάντια σε Αλβανούς σημαιοφόρους σε σχολικές παρελάσεις, η χριστιανική απέχθεια προς τον αλλόθρησκο πρόσφυγα και τα παιδιά του, θα αντιμετωπιστεί για πρώτη φορά με το νομοσχέδιο για τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει στην χώρα μας, από όπου κι αν προέρχονται.

Αν η αντίδραση των "ευπατριδών" βασίζεται κυρίως στην θρησκεία, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο επισκέπτη για το αντίστοιχο Υπουργικό Συμβούλιο, από τον Ιερώνυμο. Με αυτήν την από κοινού κίνηση, ακυρώθηκε το προκάλυμμα της θρησκευτικής πίστης. Το κόστος; Αναγνώριση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας (εν όψει φορολόγησης της) από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Μάλλον δίκαιο.

Ο διάλογος και η συνεννόηση πάντα ενοχλούσε τα γκρουπούσκουλα. Κι αυτό δεν θα αλλάξει, σε όποιο Θεό κι αν πιστεύουν.

Σημείωση: το πρόβλημα της Χριστιανοκρατείας δεν είναι μόνο Ελληνικό, αλλά Ευρωπαϊκό.


Του Κωνσταντίνου Αλεξάκου

Τελευταία τροποποίηση στις 19:48 - 23 Δεκ 2009
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.