ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν είμαστε μόνοι στο κυνήγι των επενδύσεων

18:41 - 15 Νοε 2016
Κάνοντας ζάπινγκ στα ξένα τηλεοπτικά δίκτυα την ημέρα των αμερικάνικων εκλογών, μου κέντρισε το ενδιαφέρον ένα σποτάκι για το Μαρόκο. Ήταν μια ομολογουμένως εντυπωσιακή διαφήμιση του αρμόδιου για τις επενδύσεις κρατικού οργανισμού, η οποία παρουσίαζε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα τα πλεονεκτήματα της χώρας για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων.

Προέβαλλε μεταξύ άλλων, το σταθερό φορολογικό περιβάλλον, τη στροφή στις ΑΠΕ με τα αιολικά και ηλιακά πάρκα (το Μαρόκο σχεδιάζει να δημιουργήσει στην πόλη Ουαρζαζάτε το μεγαλύτερο σταθμό ηλιακής ενέργειας στον κόσμο), τις σύγχρονες υποδομές για την ανάπτυξη του εμπορίου, τα κίνητρα για τις επενδύσεις στη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, τη δυνατότητα πρόσβασης των επενδυτών στις μεγάλες αγορές της Αμερικής και της Ευρώπης κ.ο.κ.

Το Μαρόκο, όπως επίσης η Βουλγαρία, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Μάλτα είναι οι χώρες που αναγνωρίζονται ως φωτεινά σημεία για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, ενώ Αίγυπτος, Σλοβενία, και Τυνησία, αναμένεται να αποτελέσουν το επόμενο success story σε ότι αφορά την ανάπτυξη των οικονομιών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι χώρες είναι ευθέως ανταγωνιστικές με την Ελλάδα στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των υποδομών και των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Αναφορικά με την δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων, στην λίστα doing business της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Μαρόκο βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά από την Ελλάδα (68η Θέση). Ωστόσο, παρά τη σχετικά υψηλή φορολογία που επιβάλλει, θεωρείται βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα επιτύχει την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων και επενδυτικών σχεδίων. Εν ολίγοις, αναμένεται να προσπεράσει τη χώρα μας στη σχετική λίστα, δεδομένης της στατικής έως καθοδικής πορείας των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Βλέποντας τη συγκεκριμένη διαφήμιση και αναλογιζόμενος την αποτυχία των προεκλογικών εξαγγελιών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την προσέλκυση επενδύσεων, αναρωτήθηκα κατά πόσο η δήλωση-υπόσχεση του νέου Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου ότι ο πρώτος στόχος του είναι η προσέλκυση επενδύσεων θα τηρηθεί και θα υλοποιηθεί. 

Αδιαμφισβήτητα ορισμένα μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται τη κομβική σημασία των επενδύσεων στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της οικονομίας μας. Ωστόσο, ο δρόμος που πρέπει να διανύσουν μέχρι να πείσουν τους συντρόφους τους στο Υπουργικό συμβούλιο που αντιδρούν – όπως ο νέος Υπουργός Εσωτερικών - στις αποκρατικοποιήσεις και να αρχίσουν να υλοποιούνται επενδυτικά πλάνα, φαίνεται μακρύς.

Θα πρέπει να αντιληφθούν όλα τα μέλη της Κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη δεν θα επιτευχθεί με την διόγκωση του κράτους. Ότι η οικονομία δεν μπορεί να μπει σε τροχιά ανάπτυξης χωρίς ξένα κεφάλαια και ότι οι ξένοι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι ρίξουν τα χρήματα τους στην εγχώρια αγορά, χωρίς διασφάλιση ότι η επένδυσή τους θα είναι περισσότερο καίρια και επικερδής απ’ ότι σε μία γειτονική χώρα που ίσως να φαντάζει πιο ελκυστική στα μάτια των επενδυτών.

Εμείς, μπορεί μεν να αποφασίσαμε να κάνουμε κάποιο πρώτο δειλό βήμα τους επόμενους μήνες, αλλά την ίδια ώρα οι ανταγωνιστές μας στις γειτονικές χώρες κάνουν άλματα. Και όσο εμείς θα συζητάμε για τα αυτονόητα, όσο θα στέλνουμε αντιφατικά μηνύματα ότι «θέλουμε τις επενδύσεις αλλά όχι τους επενδυτές»  κάποιοι άλλοι  θα αρπάζουν τις ευκαιρίες και θα γεύονται τους καρπούς της ανάπτυξης. Κι εμείς θα εκλιπαρούμε για ένα ακόμα μνημόνιο.

Συνεπώς, η προσέλκυση επενδύσεων οι μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, οι παρεμβάσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος οφείλουν να βρίσκονται στην αρχή της ατζέντας των κυβερνητικών στελεχών. 

 

*Ο Κ.Δέδες είναι δικηγόρος και μέλος του Τομέα Ανάπτυξης της Ν.Δ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.