ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιος δουλεύει ποιον για τις επενδύσεις;

10:16 - 15 Σεπ 2017
Ο Πρωθυπουργός το τελευταίο διάστημα επιδίδεται σε μια σειρά από εμφανίσεις-συναντήσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά επικοινωνιακούς σκοπούς, προκειμένου να αποδείξει ότι το κόμμα του μπορεί να υπηρετήσει τον στόχο της ανάπτυξης και να μετατρέψει τη χώρα μας σε ελκυστικό επενδυτικό περιορισμό.

Μετά την πραγματοποίηση επισκέψεων σε start up επιχειρήσεις και την Apivita, η προσπάθεια του πρωθυπουργού να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για τις επενδύσεις, κορυφώθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, όπου ο Αλέξης Τσίπρας «σήμανε προσκλητήριο» για επενδύσεις στην Ελλάδα στους Γάλλους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, ενώ επένδυσε περαιτέρω στην ενίσχυση του μεταρρυθμιστικού του προφίλ, προτείνοντας επιτάχυνση των διαδικασιών και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επιμένει στο να υπογραμμίζει την σπουδαία μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Κυβέρνησης του, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει ότι αν με τα λεγόμενα του ο Πρωθυπουργός δεν επιχειρεί να παραπλανήσει, τουλάχιστον πλανάται ο ίδιος.

Την ώρα που ο Πρωθυπουργός πλέκει το εγκώμιο του μεταρρυθμιστικού του πλάνου στον τομέα των επενδύσεων και της απασχόλησης, η ίδια η κυβέρνηση του, με πολιτική απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει και ο Τσίπρας και ο Σταθάκης, σαμποτάρει την επένδυση στις Σκουριές, στην Κέρκυρα, στο Ελληνικό, αλλά και την δημιουργία ενός νέου εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Κολωνού στο παλιό εργοστάσιο του Μουζάκη, με κόστος κατασκευής 300 εκ ευρώ και δημιουργία θέσεων εργασίας σε εκατοντάδες νέους ανθρώπους.

Τέλος, η επικείμενη αποχώρηση της Eldorado Gold, η οποία συνοδεύθηκε από περίτρανες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι ο Πρωθυπουργός έχει βγάλει ήδη το φιλικό προς τις επενδύσεις προσωπείο.

Αδιαμφισβήτητα, η στήριξη των  μικρών ελληνικών επιχειρήσεων είναι αναγκαία. Όμως η αναδιάρθρωση της οικονομίας και της απασχόλησης προϋποθέτει προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και υλοποίηση επενδύσεων.

Αυτό που δείχνουν να αγνοούν τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η υπόθεση της Eldorado Gold δεν είναι μια αμιγώς ελληνική υπόθεση. Εκατοντάδες άλλες ξένες επιχειρήσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα καταγράφουν με αρνητικό πρόσημο τα εμπόδια στην υλοποίηση ξένων επενδύσεων.

Σε μία τόση δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, δεν επιτρέπεται η Κυβέρνηση να ενδιαφέρεται μόνο για την παραμονή στην εξουσία, σε βάρος των πολιτών.

Ούτε να επιδίδεται σε ασκήσεις μικροπολιτικής στον ευαίσθητο χώρο των επενδύσεων. Ειδικά τώρα που στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιονατολικής Ευρώπης επικρατούν εντάσεις και αβεβαιότητα. Έστω και την τελευταία στιγμή, η κυβέρνηση πρέπει να μεταβάλει τη στάση της και να μην στέκεται εμπόδιο με τις πολιτικές της αγκυλώσεις στο παρόν και το μέλλον της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 15 Σεπ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.