ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινα δάνεια και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

15:15 - 12 Ιουλ 2017
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδος, αναδεικνύουν τη δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις αντιστοιχούν στο 59,9% των δανείων, συνολικού ύψους 39,2 δις ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το 60% ή, με άλλα λόγια, δύο στις τρεις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.

Καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί για τη μείωση του ύψους των κόκκινων δανείων κατά 40,2 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, καθώς και ότι τα δάνεια που έχουν ως τώρα διαγραφεί ανέρχονται σε 12 δις ευρώ, πολλές από αυτές τις εγκλωβισμένες επιχειρήσεις αναμένεται να βρεθούν στο επόμενο διάστημα αντιμέτωπες με καταγγελία του δανεισμού τους. 

Με δεδομένο, ωστόσο, ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99% των ελληνικών επιχειρήσεων και συμβάλουν στη συνολική απασχόληση σε ποσοστό άνω του 85%, είναι προφανής η ανάγκη μιας αποτελεσματικής διαχείρισης, η οποία θα διασφαλίζει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, εστιάζοντας παράλληλα στην υποστήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων και στη διατήρηση θέσεων εργασίας.

Ο μηχανισμός εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών μπορεί σαφώς να υπηρετήσει αυτό το στόχο, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλές επιχειρήσεις, με μη εξυπηρετούμενο δανεισμό αλλά με βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να παραμείνουν στη ζωή. Είναι γι’ αυτό κρίσιμης σημασίας να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή του σχετικού πλαισίου στην πράξη. Τα Επιμελητήρια μπορούν και πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία διαχείρισης και εποπτείας, αφού διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία και δομή, αλλά και την τοπική γνώση και παρουσία, ώστε να αντιμετωπίζουν άμεσα και ευέλικτα τα πρακτικά ζητήματα και να αποφεύγονται καθυστερήσεις και εμπλοκές. Αναμένουμε λοιπόν από την Πολιτεία να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί από την Επιμελητηριακή Κοινότητα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.