ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις

12:07 - 20 Δεκ 2017
Αν κρίνει κανείς από την πορεία των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα το 2017, από τη συμμετοχή επενδυτών σε σχετικά φόρουμ, αλλά και από επαφές και δηλώσεις στο επίπεδο της οικονομικής διπλωματίας, η Ελλάδα φαίνεται να ανακτά σταδιακά τη θέση της στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Είναι γεγονός ότι παρά την κρίση, η χώρα μας δεν έπαψε ποτέ να παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα και ευκαιρίες για τους επενδυτές.

Σήμερα, η ενέργεια, το διαμετακομιστικό εμπόριο, ο τουρισμός και η ανάπτυξη ακινήτων, αλλά και μια σειρά από άλλοι κλάδοι, μπορούν να αποτελέσουν τους κύριους πόλους έλξης επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία τόσο για την εθνική όσο και για τις τοπικές οικονομίες.

Ωστόσο, για να μπορέσουν οι ευκαιρίες να αξιοποιηθούν, χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά.

Σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων, είναι απαραίτητη η διαμόρφωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου, αλλά και ενός σύγχρονου ρυθμιστικού πλαισίου για τις επενδύσεις, με σαφείς κανόνες και απλούστερες διαδικασίες.

Είναι επίσης αναγκαία η αναβάθμιση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης, με όρους αποτελεσματικότητας και διαφάνειας, η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της Δικαιοσύνης, καθώς και η ανάπτυξη δημοσίων υποδομών που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως π.χ. τα ψηφιακά δίκτυα.

Εξίσου σημαντικό, σε πρακτικό και σε συμβολικό επίπεδο, είναι να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και να απεμπλακούν και να προχωρήσουν μια σειρά από μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, οι οποίες μένοντας σε εκκρεμότητα για χρόνια, δίνουν ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα στους υποψήφιους επενδυτές.

Είναι καιρός, λοιπόν, η ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει σε πράξεις, πέρα από τα λόγια. Να δείξουν αποφασιστικότητα, συνέπεια και αποτελεσματικότητα, για την απομάκρυνση των υφιστάμενων εμποδίων και τη διαμόρφωση συνθηκών οι οποίες θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στους επενδυτές.

Από την προσπάθεια αυτή θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στα επόμενα χρόνια.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:12 - 20 Δεκ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.