ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάπτυξη με αντίκρισμα στην κοινωνία

13:30 - 24 Ιαν 2018
Το 2018 βρήκε την ελληνική οικονομία σε σαφώς καλύτερη κατάσταση, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Το 2017, μετά από πολλά χρόνια, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν θετικός σε όλα τα τρίμηνα, ενώ σημαντικοί δείκτες, όπως του οικονομικού κλίματος, της μεταποίησης, της βιομηχανικής παραγωγής και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημείωσαν αισθητή άνοδο. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να ακολουθούν δυναμική πορεία, ενώ και η ανεργία έχει περιοριστεί στα επίπεδα του 20%, με την Ελλάδα να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση στην Ε.Ε. στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και 2017.

Η πρόοδος που καταγράφεται σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι σημαντική, ωστόσο δεν έχει ακόμη γίνει ορατή στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές εξακολουθούν να «γονατίζουν» τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, πολλές από τις νέες δουλειές που δημιουργούνται είναι μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενες, η κατάσταση σε τομείς όπως η υγεία έχει επιδεινωθεί, ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξακολουθεί να βιώνει τη φτώχεια και τη στέρηση βασικών αγαθών. Στον Δείκτη Δίκαιης Ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις 29 ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου, παρουσιάζοντας τις χειρότερες επιδόσεις σε τομείς όπως η εισοδηματική ανισότητα, το ποσοστό της φτώχειας, η παραγωγικότητα της εργασίας κ.ά.

Ζητούμενο, λοιπόν, για την ελληνική οικονομία παραμένει μια σταθερή και δυναμική ανάκαμψη, η οποία θα έχει πραγματικό αντίκρισμα στους πολίτες. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από  ένα εθνικό, πλέον, πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα δίνει έμφαση σε κρίσιμους τομείς, όπως η φορολογία, η δημόσια διοίκηση, η δικαιοσύνη και η παιδεία. Όσο σημαντική κι αν είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί ως τώρα, με θυσίες και κόστος από όλους τους Έλληνες, δεν αρκεί. Η κρίση θα τελειώσει, όταν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για ταχύτερη και πάνω από όλα συνεκτική και δίκαιη ανάπτυξη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.