ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και δανεισμός

13:43 - 28 Φεβ 2018
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη του ΟΟΣΑ, το 2016 τα νέα δάνεια προς Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ελλάδα ήταν μόλις 1,06 δις ευρώ, ποσό που είναι 4 φορές μικρότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2012 και 12 φορές μικρότερο σε σύγκριση με το 2009. Η συνεχιζόμενη συρρίκνωση των νέων δανείων οφείλεται κυρίως στις συνθήκες ύφεσης που επικράτησαν στη χώρα και στην αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν νέα κεφάλαια, λόγω των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων. Ωστόσο, σημαντικό παράγοντα αποτελεί και η μείωση της ζήτησης από την πλευρά των ίδιων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με μόλις το 21,5% να κάνει αίτηση δανείου το 2016, έναντι 40% το 2010. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας μεγάλος αριθμός ΜμΕ στην Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολία εξυπηρέτησης παλαιότερων ανεξόφλητων δανείων, ενώ οι περισσότερες δεν διαθέτουν ίδια κεφάλαια για την πραγματοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα αποτελεί επίσης και το κόστος του χρήματος. Παρά το ότι το επιτόκιο δανεισμού για της ΜμΕ έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη αγγίζοντας κατά μέσο όρο το 5,32% το 2016.

Τα στοιχεία αυτά κάνουν εμφανή την ανάγκη αποτελεσματικότερων παρεμβάσεων για τη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος. Η αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ σε προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας, η προσαρμογή των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε., η ανάπτυξη εναλλακτικών θεσμών χρηματοδότησης με συγκεκριμένα κίνητρα για τις μικρές και μεσαίες επενδύσεις, καθώς και η εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων χρηματοδότησης για νεοφυείς, καινοτόμες και εξαγωγικές επιχειρήσεις, είναι μέτρα που θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα. Επιπλέον, απαιτούνται δραστικότερες παρεμβάσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, όπως η δημιουργία bad bank για τη συγκέντρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πρόκειται για  λύση η οποία θα απελευθερώσει τις τράπεζες από ένα τεράστιο βάρος, ώστε να εστιάσουν ξανά στη χορήγηση δανείων για την πραγματοποίηση παραγωγικών επενδύσεων και νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, το 99,9% των επιχειρήσεων της Ελλάδας, χρειάζονται άμεσα νέο οξυγόνο, προκειμένου να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να στηρίξουν την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.