ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λουκουμάδες μη-σε-μέλει

13:20 - 15 Ιουλ 2015
Κωνσταντίνος Τσίμας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Τσίμας

Προσωπικά, θα έλεγα ότι «ταπεινωμένος» νοιώθω δυστυχώς από συμπολίτες μου: όσους ανάρτησαν (και συνεχίζουν ν' αναρτούν) στα κοινωνικά δίκτυα σκίτσα με αναπηρικά καροτσάκια να καίγονται ως απάντηση σε δήθεν "ευχές" εκατομμυρίων πολιτών, όσους ασεβούν πάνω στα ευρωπαϊκά σύμβολα, την σημαία εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, διακοσμώντας την με ναζιστικές σβάστικες, όσους προβάλλουν χαρτί υγείας με τα αστεράκια της ΕΕ, όσους μιλούν χυδαία για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας... Αυτούς τους αποκαλώ, χαϊδευτικά, #gidia. Πρόκειται για άτομα που έχουν απωλέσει, ελπίζω προσωρινά, την ικανότητα κριτικής σκέψης και πολιτισμένου διαλόγου με επιχειρήματα και λογική.

Όμως το πράγμα έχει παρατραβήξει. Ποιός στα συγκαλά του πιστεύει ότι η διεθνής πολιτική είναι ένα αθώο και συγκαταβατικό απογευματινό τσάι σε παρθεναγωγείο; Ποιός προτιμά να αναιρέσει τα τεράστια βήματα που έχουν επιτευχθεί από την εποχή που η λύση των όποιων διαφορών μεταξύ κρατών γινόταν αποκλειστικά μέσω πολέμων; Ποιός πιστεύει ότι οι σημαντικές διεθνείς διαπραγματεύσεις για οτιδήποτε γίνονται χωρίς σκληρές πιέσεις, χωρίς πολιτικούς “εκβιασμούς” εκατέρωθεν, χωρίς μπλόφες και ..βάσανο; Πάντα ίσχυε το «έξω απ' το χορό, πολλά τραγούδια λένε». Τέτοια τραγούδια όμως, απλά δεν επηρρεάζουν τους "χορευτές"! Το ανέκδοτο με το coup (“πραξικόπημα”) αποδείχτηκε στημένο προπαγανδιστικό τέχνασμα, αφού 90 λογαριασμοί τουήτερ ευθύνονται για την μεγάλη μάζα των καίριων αναπαραγωγών του hashtag. Είναι δυστύχημα ότι υιοθετήθηκε από κυβερνητικά στελέχη ως δικαιολογία για την αναγκαστική “κωλοτούμπα”. Αν υπάρχουν "σκοτεινά κέντρα" παραεξουσίας είναι τα ίδια που καίνε τις σημαίες, ελληνικές και ευρωπαϊκές, στη διάρκεια συγκεντρώσεων που απαιτούν Αλληλεγγύη από τους ευρωπαίους εταίρους, είναι τα ίδια που στέλνουν προσβλητικές επιστολές στους εκλεγμένους ευρωπαίους αξιωματούχους την ώρα που η Κυβέρνηση της χώρας μάχεται με νύχια και με δόντια να τους πείσει ότι είμαστε φερέγγυοι, είναι τα ίδια που διακινούν συνθήματα μίσους και "ψόφου" για κείνους που οι ίδιοι περιμένουν να μας στείλουν το "παραδάκι" άνευ υποχρεώσεων και εξασφαλίσεων γιατί "είμαστε μάγκες"...

Λοιπόν, σας έχω νέα, γατάκια: Δεν είστε μάγκες. Είστε λουκουμάδες. Μεγάλοι, κακοχυμένοι φασιστικοί λουκουμάδες. Παριστάνετε δήθεν τους δημοκράτες και αντιφασίστες ενώ το μυαλό σας ζέχνει ολοκληρωτισμό και μίσος. Δεν γουστάρετε σημαίες; Κανείς δεν σας υποχρεώνει να τις αναρτάτε στα μπαλκόνια ή τα προφίλ σας. Δεν γουστάρετε Ευρώπη και Ευρώ; μόνο 28 είναι οι χώρες της Ε.Ε., διαλέξτε μία από τις 168 υπόλοιπες του κόσμου και καλό ταξίδι. Νοιώθετε ότι σας πρόδωσαν ή σας ταπείνωσαν έλληνες και ευρωπαίοι πολιτικοί; Μην τους ψηφίζετε, μην τους χαιρετάτε στο δρόμο, μην τους μιλάτε, μην πίνετε στην υγειά τους ―οργανωθείτε πολιτικά για να τους κερδίσετε στις εκλογές. Αν όμως επιλέγετε να καταχράστε τα δικαιώματα που σας παρέχει αυτή η Δημοκρατία μέσα στην οποία ζούμε και πολιτευόμαστε, ασελγώντας και βιάζοντας τις διαδικασίες της, ούτε ψύλλος στον κόρφο σας. Θα βρείτε μπροστά σας ολους όσους εργάζονται και συμβάλουν -ο καθένας με τον δικό του, μικρό κι απαρατήρητο τρόπο- ώστε να γίνει αυτή η Δημοκρατία πραγματικά καλύτερη, χωρίς ύβρεις, διχασμό και προσβολές.

Και πώς μπορεί να γίνει, σε τέτοια κρίσιμη φάση γεμάτη εντάσεις, η Δημοκρατία μας καλύτερη; Πρώτιστα ψηφίζοντας εμείς οι πολίτες μια "καλύτερη" Βουλή ―καλύτερη σε κόμματα και βουλευτές. Ποιοτικότερη. Χωρίς "ομιλούσες κεφαλές" αλλά με "σκεπτόμενα μυαλά". Χωρίς μίσος και διχαστικά ιδεολογήματα, αλλά με ειλικρινή διάθεση συνεργασιών και συναίνεσης. Χωρίς φανταιζί πουκάμισα και "κουπ", αλλά με ουσιαστικό περιεχόμενο, σχέδιο, και κυρίως στόχους. Ας ξεκινήσουμε απο κει, άμεσα, γιατί είναι το πιο απλό και εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς και τις ψήφους μας. Κι απ’ ότι φαίνεται θα έχουμε την ευκαιρία να το πράξουμε μάλλον σύντομα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.