ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κι ο ευρωσκεπτικισμός καλά κρατεί...

Κι ο ευρωσκεπτικισμός καλά κρατεί...

11:22 - 09 Μαρ 2010
Και ενώ η οικονομική κρίση έχει φέρει την ευρωζώνη στη μεγαλύτερη της κρίση των τελευταίων έντεκα χρόνων, οι αντίπαλοι της νομισματικής ένωσης που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη προσπαθούν να συγκρατήσουν τη χαρά τους. Στις χώρες της Ε.Ε. που δεν ανήκουν στην Ευρωζώνη, την Βρετανία και τη Δανία, οι κριτικοί του εγχειρήματος έχουν ξεσπαθώσει και υπερασπίζονται την ανεξαρτησία τους. «Το ευρώ στην πραγματικότητα έχει γίνει ένας μηχανισμός μεταφοράς και μια δικαιολογία να ζει κάποιος με παραπάνω από αυτά που παράγει» φωνάζουν δεξιά και αριστερά.  

Η συλλογική υστερία μετά την ελληνική κρίση τροφοδοτείται από δυο αντιτιθέμενες σχολές σκέψης, οι οποίες ενδιαφέρονται εξίσου για την όξυνσή της: Οι ευρωπαϊστες ευελπιστούν ότι με την κρίση θα πραγματοποιηθεί βήμα προς τα εμπρός για την πολιτική ολοκλήρωση της Ευρώπης, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές, που δεν πίστεψαν ποτέ στο όραμα της Ευρώπης, θεωρούν ότι η κρίση θα επιβεβαιώσει τον σκεπτικισμό τους.

Πάντως σε δύσκολη θέση έχουν έρθει- ομολογουμένως- οι ευρωπαϊστές στη Γηραιά Ηπειρο, καθώς φαίνεται ότι εξαπλώνεται ο ευρωσκεπτικισμός. Ας θυμηθούμε ότι στην Αυστρία, σε μια χώρα που ανήκει στον ισχυρό πυρήνα της Ε.Ε. ο πρώην αντικαγκελάριος Μπούζεκ είχε πρότεινει να γίνει δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., αφού προηγουμένως γίνει πλήρης ενημέρωση του λαού για τις συνέπειες που θα είχε η αποχώρηση της χώρας από τη λέσχη των 27.

Ο ευρωσκεπτικισμός είναι μια τάση έντονη στην Ευρώπη, με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Σύμφωνα με παλαιότερο «Ευρωβαρόμετρο», μόλις το 28% των Αυστριακών έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε., ενώ έντονη είναι η ευρωφοβική τάση σε Δανία και Βρετανία.

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το Βρετανικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας (UkiP) μπορεί να έχει σαφώς αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό αλλά στις τελευταίες ευρωεκλογές κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετές ψήφους για να εκπροσωπηθεί στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μάλιστα, συγκεντρώνοντας το 16,5% βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά το Συντηρητικό Κόμμα που συγκέντρωσε το 27,7%. Πριν από πέντε χρόνια το Κόμμα της Ανεξαρτησίας κατάφερε να συγκεντρώσει το 16%, αλλά όπως υποστήριζε ο ηγέτης του Ν. Φάρατζ σε αυτές τις ευρωεκλογές θα κατάφερνε μια θεαματικότερη νίκη, όραμα που δεν υλοποιήθηκε.

Ο «εφιάλτης» του ευρωσκεπτικισμού είναι ιδιαίτερα έντονος και στην Ιρλανδία, τη χώρα-εμπόδιο για τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Στις τελευταίες ευρωεκλογές τα αποτελέσματα ανέδειξαν πρώτο το κεντροδεξιό Φιάνα Γκέιλ με 30%, ενώ το κυβερνών κόμμα Φιάνα Φέιλ συγκέντρωσε μόνο 23% (5% περίπου λιγότερο από το 2004) και έχασε τουλάχιστον μία έδρα από τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, εξέλιξη που δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την προσπάθεια διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας τον Οκτώβριο. Η αβεβαιότητα στην οικονομία έχει προκαλέσει μεγάλη πολιτική κρίση στην ιρλανδική δημοκρατία, όπως και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αλλά και στην Ελλάδα το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, που πριν από λίγα χρόνια εντοπιζόταν κυρίως στο ΚΚΕ, στις ακροδεξιές και τις νεορθόδοξες σέχτες, σήμερα τείνει να γίνει πλειοψηφική κατάσταση σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις. Μόνον οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας εξακολουθούν ν’ αντιστέκονται, όχι πάντως με τη θέρμη που το έκαναν στο παρελθόν. 
  
Το φαινόμενο δεν είναι ελληνικό. Απαντά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν έχουμε να κάνουμε με μια οργανωμένη αμφισβήτηση της ευρωπαϊκής προοπτικής ή με μια ενστικτώδη αντίδραση, η οποία, επειδή εκδηλώνεται σε περίοδο οικονομικής καχεξίας και σε συνθήκες κρίσης νομιμοποίησης των πολιτικών συστημάτων, θα υποχωρήσει όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί.

Υ.Γ. Δείτε στο παρακάτω βίντεο μια κορυφαία στιγμή του ευρωσκεπτικισμού, όπως εκφέρεται από τα χείλη του πραναφερθέντος κ. Φάρατζ στο ευρωκοινοβούλιο και την οποία δεν "πρόσεξαν" τα ελληνικά ΜΜΕ.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 09 Μαρ 2010

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.