ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
31 Ερωτήσεις/Απαντήσεις σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

31 Ερωτήσεις/Απαντήσεις σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης

10:55 - 25 Δεκ 2016
Περισσότερες από 170.000 αιτήσεις για χορήγηση επιδόματος θέρμανσης υποβλήθηκαν σε ένα μόλις 24ωρο. Το ενδιαφέρον συνεπώς είναι μεγάλο και το Reporter.gr φροντίζει να γνωρίζετε κάθε λεπτομέρεια σχετικά με τις διαδικασίες χορήγησης. 31 ερωτήσεις και απαντήσεις (για να μην… καούμε), που δεν θα βρείτε αλλού:

1.Ποιους αφορά το επίδομα θέρμανσης;

Ιδιοκτήτες, ενοικιαστές και όσους τους έχει παραχωρηθεί η κατοικία όπου διαμένουν και πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Το επίδομα θέρμανσης αφορά την κατοικία που χρησιμοποιεί ο δικαιούχος (φυσικό πρόσωπο) ως κύρια, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.

 

2. Ποια είναι τα εισοδηματικά κριτήρια, για να λάβω το επίδομα θέρμανσης;

Φέτος (2016-2017) τα εισοδηματικά κριτήρια είναι τα εξής:

12.000 ευρώ για άγαμους.

20.000 ευρώ για έγγαμους/ΜΣΣ χωρίς παιδί.

22.000 ευρώ για έγγαμους/ΜΣΣ με 1 παιδί.

24.000 ευρώ για έγγαμους/ΜΣΣ με 2 παιδιά.

26.000 ευρώ για έγγαμους/ΜΣΣ με 3 παιδιά

22.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια.

24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με 2 παιδιά.

26.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με 3 παιδιά

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1), του φορολογικού έτους 2015.


Με τον όρο «μονογονεϊκή οικογένεια» εννοούμε την οικογένεια, στην οποία υπάρχουν παιδιά κάτω των 18 ετών που έχουν μόνο έναν γονέα, είτε γιατί ο άλλος γονέας απεβίωσε, είτε λόγω διαζυγίου ή γιατί ο γονέας δεν παντρεύτηκε ποτέ.


3. Ποια είναι τα περιουσιακά κριτήρια, για να λάβω το επίδομα θέρμανσης;

Τα περιουσιακά κριτήρια αφορούν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου και είναι τα εξής:

Άγαμος, συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 100.000 ευρώ.

Μονογονεϊκές οικογένειες, συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

Έγγαμος/ΜΣΣ, συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2016.

 

4. Ποια τέκνα θεωρούνται προστατευόμενα;

Α) άγαμα τέκνα, εφόσον:

- είναι ανήλικα έως 18 ετών ή

- είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή

- είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.) ή υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους,

Β) τα τέκνα με ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%, εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα ή σε χηρεία.


5. Δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού, που μπορεί να βρεθούν στην Ελλάδα και να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, κατά  το χρονικό διάστημα 15/10/2016 έως 30/04/2017;

 

Όχι δεν το δικαιούνται.

 

6. Δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου όσοι φιλοξενούνται;

 

Όχι δεν το δικαιούνται.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Αν στην δήλωση του φ.ε. 2015 είχαν δηλώσει ότι είναι φιλοξενούμενοι, ενώ την στιγμή που κάνουν την αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος, δεν είναι φιλοξενούμενοι, πρέπει να το δηλώσουν κάνοντας κλικ στην ένδειξη: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι δε φιλοξενούμαι πλέον».

 

7. Όσοι εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης;

 

Όχι δεν το δικαιούνται.

(για τους έγγαμους που ο ένας σύζυγος/ΜΣΣ εμπίπτει στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης, δεν το δικαιούται το επίδομα ούτε ο ίδιος ούτε ο άλλος σύζυγος/ΜΣΣ).

 

8. Όσοι έχουν τρία ή περισσότερα αυτοκίνητα Ε.Ι.Χ. στο όνομά τους, (ανεξάρτητα αν είναι σε ακινησία ή όχι), δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης;

 

Όχι δεν το δικαιούνται.

(για τους έγγαμους που ο ένας σύζυγος/ΜΣΣ έχει τρία ή περισσότερα αυτοκίνητα, δεν το δικαιούται το επίδομα ούτε ο ίδιος ούτε ο άλλος σύζυγος/ΜΣΣ).

Όταν έχουν μέχρι δύο αυτοκίνητα Ε.Ι.Χ. ή ποσοστά συνιδιοκτησίας επί αυτοκινήτων Ε.Ι.Χ. τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν μέχρι δύο αυτοκίνητα, δικαιούνται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. 

9. Για πόσα τετραγωνικά μέτρα κατοικίας, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης;

Για άγαμους:  για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα

Για έγγαμους ή ΜΣΣ και μονογονεϊκές οικογένειες: για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα.

10. Με ποιούς κωδικούς εισερχόμαστε στην Εφαρμογή Δικαιούχων του Επιδόματος πετρελαίου Θέρμανσης;


α. Οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε. συνδέονται, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet (username/password).

β. Οι χρήστες που δε διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα ταυτοποιούνται εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιου εκ των τελευταίων 5 εκκαθαριστικών ή πράξεων προσδιορισμού φόρου των Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.


Εάν δε θυμάστε τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης. Για αυτό θα πρέπει να ανακτήσετε τον κωδικό πρόσβασης σας μέσω των σχετικών διαδικασιών.

 

11. Ποιες διαδικτυακές εφαρμογές θα χρησιμοποιήσω για την εξυπηρέτηση του Επιδόματος Πετρελαίου (Ε.Κ.Π.Θ);

Στην ιστοσελίδα www.gsis.gr «Υπηρεσίες προς Πολίτες» - «Υπηρεσία Χορήγησης Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης»:

α. Εφαρμογή Υποβολής/Τροποποίησης Αίτησης Ένταξης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης συγκεκριμένου έτους
β. Εφαρμογή Διαχειριστών - Εκπροσώπων για συμπλήρωση στοιχείων ενοίκων και χιλιοστών θέρμανσης.

12. Μέχρι πότε έχω προθεσμία υποβολής αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;


Έως 31 Μαΐου 2017.

 

13. Πότε πρέπει να αγοράσω το πετρέλαιο, ώστε να έχω δικαίωμα αίτησης στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης;

Από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 30 Απριλίου 2017.


14. O προμηθευτής πετρελαίου δεν μου έδωσε στοιχεία για να υποβάλλω αίτηση χορήγησης επιδόματος. Πώς θα γίνει η διασταύρωση των στοιχείων;


Ο προμηθευτής πετρελαίου δεν δίνει στοιχεία για την υποβολή της αίτησής σας. Κάθε παραστατικό αγοράς πετρελαίου υποβάλλεται από τον προμηθευτή πετρελαίου στη ΓΓΔΕ.

Επίσης ο προμηθευτής πετρελαίου, δεν χρειάζεται αντίγραφο της αίτησης επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης, που τυχόν έχει ήδη υποβάλλει, ο δικαιούχος.

Αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:

Η σωστή αναγραφή του ΑΦΜ σας ή του ΑΦΜ διαχειριστή-εκπροσώπου αν πρόκειται για πολυκατοικία ή του ΑΦΜ της πολυκατοικίας εφόσον έχει δηλωθεί από το διαχειριστή.

Η σωστή αναγραφή του αριθμού παροχής της ΔΕΗ ή του κοινόχρηστου αριθμού παροχής, αν πρόκειται για πολυκατοικία (ο αριθμός παροχής έχει εννέα ψηφία).

ΠΡΟΣΟΧΗ! τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του προμηθευτή και στην αίτησή σας.

 15. Τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής σε ότι αφορά την εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/ Χιλιοστών Θέρμανσης μιας Πολυκατοικίας;


Η Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας απευθύνεται στους διαχειριστές των πολυκατοικιών ή σε εκπροσώπους κτισμάτων όπου υπάρχουν περισσότερες από μία κατοικίες (ολιγοκατοικίες) και για τις οποίες υπάρχει κοινός καυστήρας.
Ο διαχειριστής-εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τη συμμετοχή κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης σε χιλιοστά. Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής.

Είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά - κλειστά - ανήκοντα και σε φυσικά πρόσωπα και σε νομικά πρόσωπα).

Θα πρέπει να συμφωνήσετε σε μια κατανομή που θα ισχύει για όλο το χρόνο.
Το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1000, ώστε να μπορεί να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής.

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη δυνατότητα πληρωμής, όταν θα έχουν υποβληθεί όλες οι αιτήσεις από τους δικαιούχους.

Πριν προβείτε στην ενεργοποίηση της δυνατότητας πληρωμής, επιβεβαιώστε την ορθή υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων. Η αίτησή τους είναι σωστή μόνο όταν δίπλα στα στοιχεία τους υπάρχει η ένδειξη «Υπάρχει αίτηση».

Στα παραστατικά των αγορών πετρελαίου θέρμανσης τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού κοινόχρηστης παροχής της ΔΕΗ θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης.

Σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν τον ΑΦΜ, θα πρέπει να ορίσετε τον ΑΦΜ αυτόν στα στοιχεία της πολυκατοικίας, επιλέγοντας το σχετικό δεσμό «Ορισμός ΑΦΜ». Ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, ούτε και να διαγραφεί.
ΠΡΟΣΟΧΗ!! Ακόμη και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ του διαχειριστή.
Οι πολυκατοικίες που μπήκαν στο σύστημα από την προηγούμενη περίοδο δεν χρειάζονται καμία μεταβολή παρά μόνο σε περίπτωση αλλαγής ενοίκου ή διαχειριστή.

16. Τι θα συμβεί αν ο διαχειριστής ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής, πριν υποβληθούν όλες οι αιτήσεις από τους δικαιούχους;

Για να ενεργοποιήσει την διαδικασία πληρωμής ο διαχειριστής, πρέπει να έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία αίτηση χορήγησης επιδότησης πετρελαίου από έναν δικαιούχο/ενοικιαστή/ιδιοκτήτη. Όταν ο διαχειριστής ενεργοποιήσει την διαδικασία πληρωμής η πολυκατοικία «κλειδώνει» και δεν μπορεί πλέον να γίνει καμία τροποποίηση σε αυτήν από το διαχειριστή (αλλαγές στα χιλιοστά, στα ονοματεπώνυμα, κλπ.). Μπορούν όμως να γίνουν νέες αιτήσεις, από τους υπόλοιπους δικαιούχους.

 

17. Τι θα συμβεί αν ο διαχειριστής, ενώ έχουν υποβληθεί οι αιτήσεις από τους δικαιούχους ΔΕΝ ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής, μέχρι την 31/5/2017;

Δεν θα μπορούν να εισπράξουν το επίδομα οι δικαιούχοι.

18. Είμαι διαχειριστής, αλλά δεν έχουμε κοινόχρηστο μετρητή ΔΕΗ (ρολόι ΔΕΗ ) στην πολυκατοικία. Ποιο ρολόι ΔΕΗ πρέπει να δηλώσω σαν Κοινόχρηστο;

Δηλώστε το δικό σας (ως διαχειριστή/εκπροσώπου) ρολόι ΔΕΗ, ή εναλλακτικά επιλέξτε ένα ρολόι (αρ. παροχής ΔΕΗ) που θα έχετε συμφωνήσει με όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας σας.


19. Τι πρέπει να γίνει στην περίπτωση αλλαγής διαχειριστή;

Στην Εφαρμογή Διαχείρισης Ενοίκων/Χιλιοστών Θέρμανσης Πολυκατοικίας, θα δηλωθούν τα νέα στοιχεία. Οι ένοικοι θα υποβάλουν τις νέες αιτήσεις με τον νέο ΑΦΜ διαχειριστή. Ο διαχειριστής θα ενεργοποιήσει την δυνατότητα πληρωμής.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι νέες διασταυρώσεις παραστατικών αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, αφορούν τις αγορές που θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία ενεργοποίησης της δυνατότητας πληρωμής.

20. Είμαι ο Νέος Διαχειριστής και η πληρωμή των επιδομάτων των Ενοίκων μας είναι σε εκκρεμότητα, ενώ η δήλωση των χιλιοστών θέρμανσης είναι σωστή και πλήρης (από τον προηγούμενο διαχειριστή). Τι ενέργειες πρέπει να κάνω για την εκκρεμότητα μας αυτή;

Τίποτα, από τη στιγμή που το πετρέλαιο το έχετε προμηθευτεί με τον προηγούμενο διαχειριστή.

21. Είμαστε μια πολυκατοικία, όπου κάθε διαμέρισμα έχει δικό του καυστήρα. Πρέπει να τη δηλώσουμε σαν πολυκατοικία ή ο κάθε ένοικος να κάνει αίτηση ως κάτοικος μονοκατοικίας;


Θα κάνετε χωριστή αίτηση ο καθένας ως κάτοικοι μονοκατοικίας, με την προϋπόθεση ότι θα προμηθευτείτε πετρέλαιο με διαφορετικά παραστατικά αγοράς. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και αντίστοιχα στην αίτησή κάθε δικαιούχου.


22. Έχω υποβάλλει την αίτησή μου στο Μητρώο Δικαιούχων Επιδόματος Πετρελαίου Θέρμανσης, το παραστατικό αγοράς όμως αναγράφει τον ΑΦΜ της συζύγου μου. Θα υπάρξει πρόβλημα στην διασταύρωση των στοιχείων;


Η διασταύρωση των στοιχείων δεν θα ολοκληρωθεί. Τα στοιχεία του ΑΦΜ και του αριθμού παροχής της ΔΕΗ πρέπει να είναι τα ίδια στο παραστατικό του πρατηριούχου και στην αίτησή σας.


23. Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω ανενεργού IBAN που έχω δηλώσει. Πώς μπορώ να τον διορθώσω;

Θα προβείτε σε τροποποιητική αίτηση στην οποία θα διορθώσετε τον ΙΒΑΝ ή να δηλώσετε το νέο IBAN από την αντίστοιχη επιλογή στην οθόνη «προβολής Διασταυρωμένων Αγορών Πετρελαίου».


24. Μπορώ να πάρω προκαταβολή επιδότησης, πριν αγοράσω πετρέλαιο θέρμανσης;

Όχι, έχει καταργηθεί η προκαταβολή.

25. Πόσο είναι το ποσό επιδότησης που χορηγείται;

 

Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,25 ευρώ.


26. Αν πάρω πετρέλαιο θέρμανσης για περισσότερες από μία φορά (μέσα στην περίοδο που ορίζει ο νόμος), θα πρέπει να κάνω διαδοχικές αιτήσεις για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης;

Όχι, η αίτηση γίνεται μία φορά και η επιδότηση δίνεται έως τα λίτρα που μας έχουν εγκριθεί με την αίτησή μας.

27. Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης του ενδιαφερόμενου ή χορήγησης επιδόματος μικρότερου του αιτούμενου ή αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων της επεξεργασίας, δύναται ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει αίτηση επανεξέτασης στη Δ.ΗΛΕ.Δ. της Γ.Γ.Δ.Ε.;

Ναι, μέχρι 31 Ιουλίου 2017, στην οποία θα τεκμηριώνει τους λόγους ένστασης (και σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι και δικαιούχος, τότε το επίδομα καταβάλλεται έως 13-10-2017).


28. Εάν έχει αγοραστεί πετρέλαιο θέρμανσης, υποβληθεί αίτηση χορήγησης επιδόματος και εγκριθεί και κατόπιν αποβιώσει ο δικαιούχος, τι συμβαίνει;

Το ποσό της επιδότησης θα κατατεθεί κανονικά στον τραπεζικό λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχει δηλωθεί.  

29. Το ποσό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, θεωρείται εισόδημα;; φορολογείται;; κατάσχεται;; συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του δικαιούχου στο Ελληνικό δημόσιο;

Όχι, δεν θεωρείται εισόδημα (για αυτό δεν δηλώνεται στην φορολογική δήλωση (Ε1) του δικαιούχου), δεν φορολογείται, δεν κατάσχεται, δεν συμψηφίζεται.             

30. Πότε καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης πετρελαίου θέρμανσης;

α) Για αιτήσεις που υποβάλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και σε περίπτωση πολυκατοικίας εφόσον έχει γίνει η ενεργοποίηση πληρωμής, το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης καταβάλλεται έως 31 Ιανουαρίου 2017.

β) Για αιτήσεις που υποβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως 31 Μαΐου 2017 το ποσό επιδόματος θέρμανσης που δικαιούνται (ή μέρος αυτού) οι αιτούντες βάσει των πραγματοποιηθεισών αγορών πετρελαίου θέρμανσης, καταβάλλεται έως 30 Ιουνίου 2017.

 

31. Που μπορώ να απευθυνθώ για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με την χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης;

Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας μέσα από την επιλογή ο λογαριασμός μου/My TAXISnet.

Αν δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης μπορείτε να υποβάλετε το ερώτημα σας, μέσω της φόρμας υποβολής αιτήματος

https://www1.gsis.gr/inquiry/newInquiry.htm

Επίσης στο τηλεφωνικό κέντρο της Γ.Γ.Δ.Ε./Κ.Ε.Φ.: 213.1621000

Σχετική απόφαση για την χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης περιόδου 2016-2017: πολ.1189/14-12-2016, (ΦΕΚ Β' 4076/19-12-2016).

* Νικόλαος Δ. Καβουρίνος, φοροτεχνικός

Τελευταία τροποποίηση στις 12:13 - 25 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.