• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
Image
0
0
  • NASDAQ Composite0
  • S&P 5000
  • CAC 400
  • DAX0
  • FTSE 1000
  • Nikkei 2250
11:09 | 16 Φεβ 2017

Περιουσιολόγιο 2 (Είναι περιττό - καταργήστε το)

Ο οικονομολόγος

Ο οικονομολόγος

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.


Στο προηγούμενο σημείωμα επεσήμανα μερικά από τα πάμπολλα προβλήματα που συνεπάγεται η κατάρτιση περιουσιολογίου και την αδυναμία επίτευξης των πιθανών στόχων του. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το περιουσιολόγιο είναι περιττό και η κατάρτισή του συνεπάγεται σημαντικό κόστος άνευ λόγου! Οι κύριοι λόγοι γι αυτό είναι οι εξής:

α) Το μεγάλο μέρος της περιουσίας των πολιτών συνίσταται σε ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές εισηγμένων σε Χρηματιστήρια εταιρειών, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις μη εισηγμένες σε Χρηματιστήρια. Το κράτος γνωρίζει τα ακίνητα των πολιτών του (βλ Ε9). Επίσης το κράτος γνωρίζει τις καταθέσεις, τις μετοχές των εισηγμένων σε Χρηματιστήρια εταιρειών, τα ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα ακόμη και αν αυτά ευρίσκονται στο εξωτερικό με την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών μεταξύ όλων σχεδόν των κρατών. Το μόνο που δεν γνωρίζει είναι η αξία των συμμετοχών των πολιτών σε επιχειρήσεις μη εισηγμένες σε Χρηματιστήρια, αξία η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να εκτιμηθεί με την κατάρτιση περιουσιολογίου, όπως εξηγήθηκε στο προηγούμενο Σημείωμα (Περιουσιολόγιο 1).


β) Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στα αποφέροντα εισόδημα περιουσιακά στοιχεία η φορολογία του εισοδήματος (flow) καθιστά περιττή την φορολογία της αξίας του περιουσιακού στοιχείου (stock). Οι (αναλογικοί) συντελεστές των δύο αυτών φορολογιών συνδέονται μεταξύ τους με «το επιτόκιο της αγοράς». Έτσι, πχ, εάν το επιτόκιο της αγοράς είναι 1% (0,01) ένας φόρος 15% (0,15) επί των τόκων των καταθέσεων (στην πραγματικότητα ο φόρος είναι 15% έως 25% λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης) ισοδυναμεί με φόρο 0,15% (0,0015=0,15Χ0,01) επί του κατατεθειμένου κεφαλαίου. Επομένως αντί τα κράτη να προσπαθούν με τεράστιο διοικητικό και κοινωνικό κόστος να φορολογήσουν την αξία της περιουσίας φορολογούν ισοδύναμα τα εξ αυτής προερχόμενα εισοδήματα. Η δικαιολογία της ύπαρξης συγχρόνως φορολογίας ενοικίων και αξίας ακίνητης περιουσίας είναι ότι πολλές μορφές ακίνητης περιουσίας δεν αποδίδουν χρηματικό εισόδημα (λόγω ιδιοκατοίκησης, οικοπέδων, ξενοίκιαστων κτιρίων κλπ) και η φορολογία της κατοχής ακινήτων παρέχει κίνητρο για την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων. Εναλλακτικά το κράτος θα μπορούσε να φορολογήσει το τεκμαρτό ενοίκιο πχ της ιδιοκατοίκησης και έτσι να μη φορολογήσει την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Add comment

ˆ back to top

Από Θέσεως

Άγγελος Κωβαίος
Άγγελος Κωβαίος Η επικίνδυνη εθνική απομόνωση

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα…

Τάκης Λαϊνάς
Τάκης Λαϊνάς Όχι, δεν σας ζητάμε συγγνώμη κ. Ρουσόπουλε

O κ. Ρουσόπουλος, πανηγυρίζοντας για την…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Σπύρος Πολυχρονόπουλος Στη ΝΔ αγκαλιάζονται για να μην πλακωθούν…

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης…

Δημοσθένης Δέπος
Δημοσθένης Δέπος Το μπόλιασμα του Αντρέα

Η οικονομική ανυπαρξία μας πρωτίστως…