ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιουσιολόγιο 2 (Είναι περιττό - καταργήστε το)

11:09 - 16 Φεβ 2017
Στο προηγούμενο σημείωμα επεσήμανα μερικά από τα πάμπολλα προβλήματα που συνεπάγεται η κατάρτιση περιουσιολογίου και την αδυναμία επίτευξης των πιθανών στόχων του. Θα πρέπει όμως να επισημανθεί ότι το περιουσιολόγιο είναι περιττό και η κατάρτισή του συνεπάγεται σημαντικό κόστος άνευ λόγου! Οι κύριοι λόγοι γι αυτό είναι οι εξής:

α) Το μεγάλο μέρος της περιουσίας των πολιτών συνίσταται σε ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές εισηγμένων σε Χρηματιστήρια εταιρειών, ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα και συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις μη εισηγμένες σε Χρηματιστήρια. Το κράτος γνωρίζει τα ακίνητα των πολιτών του (βλ Ε9). Επίσης το κράτος γνωρίζει τις καταθέσεις, τις μετοχές των εισηγμένων σε Χρηματιστήρια εταιρειών, τα ομόλογα και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα ακόμη και αν αυτά ευρίσκονται στο εξωτερικό με την ανταλλαγή σχετικών πληροφοριών μεταξύ όλων σχεδόν των κρατών. Το μόνο που δεν γνωρίζει είναι η αξία των συμμετοχών των πολιτών σε επιχειρήσεις μη εισηγμένες σε Χρηματιστήρια, αξία η οποία ούτως ή άλλως δεν μπορεί να εκτιμηθεί με την κατάρτιση περιουσιολογίου, όπως εξηγήθηκε στο προηγούμενο Σημείωμα (Περιουσιολόγιο 1).


β) Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι στα αποφέροντα εισόδημα περιουσιακά στοιχεία η φορολογία του εισοδήματος (flow) καθιστά περιττή την φορολογία της αξίας του περιουσιακού στοιχείου (stock). Οι (αναλογικοί) συντελεστές των δύο αυτών φορολογιών συνδέονται μεταξύ τους με «το επιτόκιο της αγοράς». Έτσι, πχ, εάν το επιτόκιο της αγοράς είναι 1% (0,01) ένας φόρος 15% (0,15) επί των τόκων των καταθέσεων (στην πραγματικότητα ο φόρος είναι 15% έως 25% λόγω της εισφοράς αλληλεγγύης) ισοδυναμεί με φόρο 0,15% (0,0015=0,15Χ0,01) επί του κατατεθειμένου κεφαλαίου. Επομένως αντί τα κράτη να προσπαθούν με τεράστιο διοικητικό και κοινωνικό κόστος να φορολογήσουν την αξία της περιουσίας φορολογούν ισοδύναμα τα εξ αυτής προερχόμενα εισοδήματα. Η δικαιολογία της ύπαρξης συγχρόνως φορολογίας ενοικίων και αξίας ακίνητης περιουσίας είναι ότι πολλές μορφές ακίνητης περιουσίας δεν αποδίδουν χρηματικό εισόδημα (λόγω ιδιοκατοίκησης, οικοπέδων, ξενοίκιαστων κτιρίων κλπ) και η φορολογία της κατοχής ακινήτων παρέχει κίνητρο για την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων. Εναλλακτικά το κράτος θα μπορούσε να φορολογήσει το τεκμαρτό ενοίκιο πχ της ιδιοκατοίκησης και έτσι να μη φορολογήσει την αξία της ακίνητης περιουσίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.