ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αυτή η δολοφονία αποτελεί όντως πρόβλημα για τον Ερντογάν

Αυτή η δολοφονία αποτελεί όντως πρόβλημα για τον Ερντογάν

20:42 - 19 Δεκ 2016
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο, μέχρι τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας από Ισλαμιστές και Κούρδους, όλα λειτουργούσαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο υπέρ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του καθεστώτος του. Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη, ωστόσο, είναι μία πολύ διαφορετική υπόθεση που προκαλεί και θα προκαλέσει σοβαρούς πονοκεφάλους στον Τούρκο Πρόεδρο.

Άλλωστε, δεν μιλάμε για μία τυφλή επίθεση. Πρόκειται για μία στοχευμένη δολοφονία, η οποία μάλιστα έλαβε χώρα σε μία δημόσια εκδήλωση, σε κλειστό χώρο και όπου θα περίμενε κανείς τα μέτρα ασφαλείας να είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

 

Αντίθετα, ο Ρώσος πρέσβης έπεσε νεκρός, με τον δράστη να πυροβολεί ανενόχλητος και μάλιστα αρκετά δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονία να έχει το χρόνο και την άνεση να κάνει και το κήρυγμα μίσους, εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

 

Σίγουρα, ο Ερντογάν θα μιλήσει για κοινό εχθρό ανάμεσα σε Τουρκία και Ρωσία για να γεφυρώσει τις διαφορές, αλλά δεν θα είναι εύκολο να ηρεμήσει τον Πούτιν, που έχασε έναν αξιωματούχο του στην πρωτεύουσα της Τουρκίας και σε μία δημόσια εκδήλωση που ασφαλώς θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ καλύτερα μέτρα ασφαλείας.

 

Οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας ούτως ή άλλως δεν ήταν στα καλύτερά τους και τώρα ο Ερντογάν θα πρέπει σίγουρα να δώσει σοβαρές εξηγήσεις για τον θάνατο του Ρώσου πρέσβη και τους κανόνες ασφαλείας που υπήρχαν στον τόπο του εγκλήματος.

 

Ενδεικτική και η πρώτη αντίδραση από πλευράς του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, που ήταν ναι μεν ψύχραιμη, αλλά ξεκαθάριζε πως η Μόσχα θα θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:29 - 19 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.