ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Μητσοτάκης έχει λόγο που το παίζει «Πόντιος Πιλάτος»

Ο Μητσοτάκης έχει λόγο που το παίζει «Πόντιος Πιλάτος»

02:25 - 28 Ιαν 2018
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Με την παρέλαση των πολιτικών αρχηγών από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθάρισαν πια οι θέσεις όλων των κομμάτων για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Στο πλαίσιο αυτό, η μετωπική σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη γεννά ένα βασικό ερώτημα. Για ποιο λόγο ο Πρόεδρος της ΝΔ επιλέγει μία τόσο σκληρή στάση;

Για ποιο λόγο κλείνει το φάκελο ΠΓΔΜ και δεν κρατά για παράδειγμα μία στάση ανάλογη με αυτή της Φώφης Γεννηματά ή του Σταύρου Θεοδωράκη; Να καταγγείλει δηλαδή την κυβέρνηση, την αλαζονεία Τσίπρα, τη διγλωσσία λόγω Καμμένου, αλλά να εκφράσει και την πολιτική του θέση για το θέμα. Είναι ακόμα η επίσημη θέση της ΝΔ αυτή της σύνθετης ονομασίας; Προφανώς και είναι. Απλώς ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να την παγώσει. Ας δούμε γιατί…

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ΝΔ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τα όποια επικοινωνιακά της λάθη -που δεν είναι και λίγα- είναι η αδυναμία της να βγάλει κόσμο στους δρόμους για να διαδηλώσει ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα.

Δεν έχει το «know how» για κάτι τέτοιο, όπως για παράδειγμα το είχε ο ΣΥΡΙΖΑ (ως κινηματικό κόμμα) πριν καταλάβει την εξουσία, γεγονός που ταλαιπώρησε πολύ τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις, ιδιαίτερα με τις μεγάλες αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις.

Τώρα που και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχθηκε σε μνημονιακό κόμμα, τα κινήματα έχουν υποχωρήσει. Ζωή, Λαφαζάνης και λοιποί δεν μπορούν να συγκεντρώσουν μεγάλες ομάδες διαδηλωτών και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά ουσιαστικά ανενόχλητος. Ο κόσμος είναι φυσικά δυσαρεστημένος, αλλά δεν μπαίνει στη διαδικασία να βγει στους δρόμους να διαδηλώσει. Στον τομέα της οικονομίας μοιάζει να έχει αποδεχθεί τη μοίρα του.

Η ΝΔ το πάλεψε, με «φωνές» για τα μνημόνια Τσίπρα, για τους φόρους, για το εμπόριο όπλων του Καμμένου στη Σαουδική Αραβία, αλλά προκοπή δεν είδε. Ρουθούνι δεν άνοιξε και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κυβερνούν… αέρα.

Στην περίπτωση του Σκοπιανού, όμως, η ΝΔ βρέθηκε μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία. Οι πλατείες που δεν γέμισαν για φόρους, για περικοπές συντάξεων, για πλειστηριασμούς ακινήτων, και για τόσα άλλα μέτρα, πλημμυρίζουν με κόσμο για το Μακεδονικό.

Γραφικοί, ψεκασμένοι και ακροδεξιοί στην πλειονότητά τους όσοι αντιδρούν, θα πει κανείς. Δεν είναι μόνο ακραίοι, όσοι διαδηλώνουν για τη Μακεδονία, αλλά αυτό δεν έχει έτσι κι αλλιώς σημασία. Η ΝΔ έχει αποφασίσει να τους εκμεταλλευθεί, ανεξαρτήτως ταυτότητας. Πρέπει να φανεί με τέτοιες δημόσιες εκδηλώσεις ότι ο κόσμος δεν θέλει άλλο τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί βέβαια να βγει δημόσια και να στηρίξει αυτά τα συλλαλητήρια, ωστόσο, τα σιγοντάρει με όποιον τρόπο μπορεί και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα απαξιώσει.

Για το λόγο αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι έχει στο παρελθόν εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ, τώρα δεν θέλει καν να συζητάει με τον Τσίπρα για το θέμα. Του αφιερώνει απλά το γνωστό άσμα «Αργά, είναι πια αργά» για διαπραγμάτευση και δηλώνει πως δεν θέλει να διχάσει τους Έλληνες.

Θα έλεγε κανείς πως μπροστά σε ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίζει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Νίπτει τας χείρας του και αφήνει τον όχλο να αποφασίσει. Με πιο απλά λόγια, ο Κυριάκος και όλοι στη ΝΔ, τόσο καιρό είχαν καημό που φαινόταν σαν κανείς να μην ξεσηκώνεται εναντίον του Τσίπρα. Τώρα που με το Σκοπιανό βγήκε κόσμος στους δρόμους, δεν πρόκειται ο Μητσοτάκης να χάσει την ευκαιρία. Κι ας χάσει κάτι από την πολιτική του αξιοπιστία.

Μπορεί αυτή η προσέγγιση να μην είναι πολιτικά ορθή, ιδιαίτερα για έναν ηγέτη που παρουσιάζεται «διαφορετικός» και δηλώνει πως θέλει να αλλάξει την χώρα. Για έναν αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, όμως, αυτή ακριβώς είναι η σωστή προσέγγιση. Και όλοι οι προηγούμενοι (και ο Τσίπρας φυσικά) τα ίδια έκαναν.

Ας μην ξεχνάμε δε πως ο Κυριάκος στην προσπάθειά του να γίνει Πρωθυπουργός βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος και με τους εντός ΝΔ «Μακεδονομάχους» που με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ξεσπάθωσαν. Κάνει λοιπόν την ντρίμπλα και πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Προφανώς, κρίνει ότι δεν είναι καιρός για γενναίες αποφάσεις… Ειδικά όταν ο αντίπαλός σου έχει αποδείξει ότι είναι επικοινωνιακά «αδίστακτος» και όπως έλεγε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «πονηρούλης».

Τελευταία τροποποίηση στις 02:35 - 28 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.