ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
#deletefacebook για λάθος λόγους

#deletefacebook για λάθος λόγους

12:33 - 24 Μαρ 2018
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η φράση «το facebook χρησιμοποιεί παράνομα τα προσωπικά μας δεδομένα», είναι το ίδιο σωστή με τη φράση «το κάπνισμα σκοτώνει». Όταν, όμως, ελάχιστοι καταφέρνουμε να κόψουμε το κάπνισμα, παρότι ξέρουμε ότι αργά ή γρήγορα θα μας στείλει στα θυμαράκια, πόσοι αλήθεια θα κάναμε delete το facebook επειδή χρησιμοποιεί τα προσωπικά μας δεδομένα; Στην τελική αυτό το ξέραμε από τη μέρα που το ανοίξαμε, δεν πέσαμε δα κι από τα σύννεφα...

Για το λόγο αυτό, η πρόσφατη καμπάνια #deletefacebook που ξεκίνησε μετά τις αποκαλύψεις για την παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων από την Cambridge Analytica για λόγους πολιτικής προπαγάνδας είναι μία ακόμη σαχλαμάρα, που δημιουργεί την ψευδαίσθηση της αντίστασης σε πράγματα που μας ενοχλούν. Όπως παλιότερα είχαμε το #thisisacoup, το #jesuischarlie, το #metoo και άλλα τέτοια hashtags που προέκυψαν για να αλλάξουμε τον κόσμο. Κοίτα να δεις, όμως, που δεν άλλαξε τίποτα. Περίεργο…

Όλοι οι χρήστες του facebook γνωρίζαμε πριν το σκάνδαλο ότι τα προσωπικά μας δεδομένα είναι στη διάθεση του Ζούκερμπεργκ. Ξέρουμε πως το ίδιο ισχύει για τα mail μας, τα μηνύματά μας στο κινητό, για την τοποθεσία διαμονής μας, αλλά και για το πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή, εφόσον έχουμε ένα smartphone ή iphone στην κατοχή μας.

Όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια πως δεν συντρέχει λόγος να διαγράψουμε το facebook. Το αντίθετο. Υπάρχουν, όμως, άλλοι, πολύ πιο σοβαροί λόγοι για να απαλλαγούμε από το δημιούργημα του Ζούκερμπεργκ.

Προσωπικά πιστεύω πως η ζωή όλων μας θα ήταν καλύτερη, το αμέσως επόμενο λεπτό που θα απενεργοποιούσαμε τον λογαριασμό μας στο facebook.

Τα social media προσφέρουν λίγα και παίρνουν πολλά. Προσφέρουν πράγματα που δεν μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους και πολύ λίγα που μας κάνουν. Γενικά, δεν βοηθούν στο να βελτιώσουμε τον χαρακτήρα μας, ούτε φυσικά αυτό που ονομάζουμε «ποιότητα ζωής».

Ταΐζουν το «εγώ» μας, τροφοδοτούν το ναρκισσισμό μας, δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι «κάποιοι είμαστε». Δεν μπορεί, σκεφτόμαστε. Εκατοντάδες άνθρωποι μάς παρακολουθούν για τη δράση μας. Για την ευφυΐα μας, για την ομορφιά μας. Κουραφέξαλα.

Τα social media μάς βάζουν διαρκώς σε διαδικασία σύγκρισης με τους άλλους. Ποιος είναι καλύτερος, ποιος έχει πιο πολύ πλάκα, ποιος κάνει τα καλύτερα posts, ποιες φωτογραφίες παίρνουν τα περισσότερα likes.

Μας προσφέρουν ένα κάρο άχρηστες πληροφορίες, που παρελαύνουν στον «τοίχο» μας. Selfies, ποσταρίσματα από ψεκασμένα sites, τσακωμοί με comments για την μπάλα και το Μακεδονικό. Γκομενιλίκια μέσω poke και chat…

Όλη αυτή η δραστηριότητα, όπως έχουν αποδείξει πια και επιστημονικές μελέτες, καταλήγει τελικά στη δυστυχία μας. Τα social media, τύπου facebook αποτελούν έναν από τους βασικούς λόγους που ο σύγχρονος άνθρωπος βασανίζεται από κατάθλιψη, καθώς ζει μία ψευδαίσθηση. Για τη δική του ζωή, αλλά και για τις ζωές των άλλων.

Παράλληλα, μας αδρανοποιούν και μας τρώνε άπειρο χρόνο, που προφανώς θα μπορούσαμε να τον αξιοποιήσουμε για να κάνουμε πολύ πιο ωφέλιμες δραστηριότητες. Δεν θέλουμε, όμως, βρε αδερφέ να τα σβήσουμε,γιατί είναι και διασκεδαστικά και φυσικά ένας εύκολος τρόπος να σκοτώνεις τη μέρα σου. Αντί να κοιτάς το ταβάνι, κοιτάς την οθόνη. Είναι ξεκάθαρα μια κακή συνήθεια.

Κάθε φορά που ανοίγεις το facebook στο pc ή στο κινητό, χάνεις χρόνο από το να διαβάσεις ένα βιβλίο, να δεις μια ταινία, να κάνεις γυμναστική, να αναζωογονηθείς με έναν καλό ύπνο, να βγεις σε ένα μπαρ να πιεις ένα ποτό, να φλερτάρεις την κοπέλα δίπλα σου, να κάνεις σεξ.

Κάθε φορά που ανάβω ένα τσιγάρο, χάνω χρόνο από τη ζωή μου. Και εξαιτίας αυτού θα διαβάσω λιγότερα βιβλία απ` ό,τι θα ήθελα, θα δω λιγότερες ταινίες, δεν θα κάνω καθόλου γυμναστική, θα πιω λιγότερα ποτά, θα φλερτάρω λιγότερες κοπέλες, θα κάνω λιγότερο σεξ.

Συμπερασματικά, όπως «το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο», «το facebook στερεί απολαύσεις».

Όταν κόψω το τσιγάρο, θα κόψω και τον Ζούκερμπεργκ… Αν προλάβω!

Τελευταία τροποποίηση στις 14:53 - 24 Μαρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.