ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το Κίνημα Αλλαγής στο κρεβάτι του Προκρούστη

Το Κίνημα Αλλαγής στο κρεβάτι του Προκρούστη

00:47 - 11 Απρ 2018
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Ο χαρακτηρισμός «απαραίτητος εταίρος» (για τη ΝΔ) που απέδωσε στο Κίνημα Αλλαγής ο Αντώνης Σαμαράς στο… πασχαλιάτικο άρθρο του στην «Καθημερινή» δίνει στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς το ρόλο του ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον. Και φυσικά ωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ στο να εντείνει κι αυτός το φλερτ με τη Φώφη Γεννηματά.

Είναι ξεκάθαρο πως το Κίνημα Αλλαγής αποτελεί το «μήλον της έριδος» για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ενόψει των εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Και αυτή η συνθήκη κάνει ακόμη πιο δύσκολο το «στήσιμο» του νέου φορέα, που ακόμη δεν έχει βρει το ιδεολογικό του πρόσημο.

Στο εσωτερικό του υπάρχουν σημαντικά πρόσωπα, τόσο με το βλέμμα στ` αριστερά, όσο και με το βλέμμα στα δεξιά. Θα καταφέρει κάποια στιγμή να δει καθαρά ή θα αλληθωρίσει;

Ο Νίκος Παππάς, πάντως, έσπευσε να δηλώσει με αφορμή το άρθρο Σαμαρά πως «στη μετα-μνημονιακή εποχή» η Ελλάδα χρειάζεται προοδευτική διακυβέρνηση, κάνοντας νέο άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής για να μην ξεχνιόμαστε…

Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να κάνει παιχνίδι με τη Φώφη Γεννηματά, ελπίζοντας πως η ίδια και οι βουλευτές της θα στηρίξουν τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Παράλληλα, προωθείται και η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, που κι αυτή μπορεί να περάσει σε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Κινήματος Αλλαγής.

Μπορεί, όμως, η Φώφη Γεννηματά να συμφωνήσει στα παραπάνω με τον Αλέξη Τσίπρα; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη διαφωνήσει δημόσια με τους χειρισμούς της ηγεσίας στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το ίδιο. Πολλά ακόμα σημαντικά στελέχη έχουν τη γνώμη πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Για κανένα ζήτημα. Δύσκολη απόφαση…

Το Κίνημα Αλλαγής έχει, όμως, φλερτ και από τα δεξιά. Ο Αντώνης Σαμαράς έριξε το δόλωμα, ενώ πρόσφατα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το παρών στο ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Βέβαια, ο Πρόεδρος της ΝΔ θεωρεί λάθος την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά σίγουρα δεν θα έλεγε όχι σε μία μετεκλογική συμμαχία με το Κίνημα Αλλαγής. Μπορεί, επίσης στην παρούσα φάση να μην συμφωνεί απόλυτα με την πρόταση Σαμαρά για «δημόσιο εναγκαλισμό» με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά ξέρει πως για να κυβερνήσει έχει ανάγκη από συμμάχους. Η ΝΔ λοιπόν θα «έβλεπε» μία συγκυβέρνηση με το Κίνημα Αλλαγής.

Το σημαντικότερο είναι, όμως το τι πραγματικά θέλει το Κίνημα Αλλαγής. Είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ; Ο νέος φορέας δεν έχει ακόμα αποφασίσει, καθώς ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία «στησίματος». Ούτε ο γραμματέας δεν έχει ακόμη οριστεί…

Η πίεση είναι, όμως, μεγάλη. Το νέο εγχείρημα βρίσκεται ήδη στο κρεβάτι του Προκρούστη. Το τραβούν από τα δεξιά και από τα αριστερά. Κι από έξω, αλλά κι από μέσα.

Στον πυρήνα του νέου φορέα υπάρχουν σημαντικοί υποστηρικτές της σύμπλευσης με τη ΝΔ, αλλά και υποστηρικτές της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που πιστεύουν πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ακολουθήσει πραγματικά αυτόνομη πορεία και να χαράξει τη στρατηγική του ανεπηρέαστο από τα… καλέσματα.

Θα μπορέσει άραγε το νέο οικοδόμημα να σταθεί όρθιο και συμπαγές ή θα αρχίσει να φυλλοροεί δεξιά και αριστερά; Υπάρχει ξεκάθαρα αυτός ο κίνδυνος και μέχρι το Κίνημα Αλλαγής να πατήσει πραγματικά στα πόδια του χρειάζεται χρόνος.

Όσο μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συνεχίζουν να… τραβούν, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο διάσπασης του νέου εγχειρήματος. Γιατί εδώ που τα λέμε δεν είναι εύκολο να κοιτάξουν προς την ίδια μεριά η Φώφη, ο Βενιζέλος, ο Σταύρος, ο Λοβέρδος, ο Ραγκούσης, ο Θεοχαρόπουλος και ο Καμίνης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.