ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μισός αιώνας… περισσότερων επενδύσεων!

19:26 - 09 Σεπ 2016
Συνήθως οι οικονομολόγοι κουράζουμε τους αναγνώστες με αριθμούς. Σε βαθμό που, δικαιολογημένα, όταν εκείνοι βλέπουν τον τρίτο-τέταρτο με υποδιαστολή και ποσοστό, να αλλάζουν (φυσική ή ηλεκτρονική) σελίδα. Κάποιοι αριθμοί, όμως, είναι τόσο αποκαλυπτικοί, που θα έπρεπε να τους γράφουν κάθε μέρα με κεφαλαία γράμματα στα πρωτοσέλιδά τους οι ελληνικές εφημερίδες.

Και να τους έχουν πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων τα τηλεοπτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας – είτε πήραν άδεια είτε όχι…

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ετήσια βάση μακροοικονομικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να πάει κάποιος σχεδόν… 50 χρόνια πίσω, ώστε να βρει επίπεδο επενδύσεων μικρότερο από αυτό που προβλέπεται για φέτος.

 

Συγκεκριμένα, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αναμένεται να διαμορφωθεί το 2016 στα 21,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε σταθερές τιμές 2010. Μικρότερο μέγεθος από αυτό καταγράφηκε –πρώτη φορά ανατρέχοντας στο παρελθόν– το… 1967!

 

Με άλλα λόγια, φέτος θα έχουμε το χαμηλότερο επίπεδο επενδύσεων των τελευταίων 49 ετών!

 

Περάσαμε σχεδόν μισό αιώνα (1968-2015) με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ επενδύσεις, αλλά η συγκεκριμένη είδηση δεν παίζει σχεδόν πουθενά!

 

Το γιατί δεν παίζει σε μια κοινωνία που ο εφιάλτης της ανεργίας έχει χτυπήσει κάθε οικογένεια θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα διδακτορικής διατριβής!

 

Δεν πουλάει; Είναι μια έννοια δύσπεπτη ο… «ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου», που αποκρούει τον διευθυντή ειδήσεων; Θέλουμε να συνεχίσουμε να… αυταπατώμεθα ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας χωρίς επενδύσεις; Για να μην εγκύψουμε στους λόγους για τους οποίους δεν επενδύει κανείς σε αυτόν τον Τόπο; Μήπως και ακουστούν κάποιες από τις πολύ δυσάρεστες αλήθειες που θα προκαλέσουν αντιδράσεις από τους θιγόμενους;

 

Παρόμοιο σοκ θα έπρεπε να έχει προκαλέσει εδώ και έξι χρόνια, η διαπίστωση ότι, από το τέλος του 2010 μέχρι και σήμερα, ο καθαρός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου είναι αρνητικός. Δηλαδή, οι νέες επενδύσεις είναι λιγότερες και από τις αποσβέσεις, με αποτέλεσμα το φυσικό κεφάλαιο να μειώνεται, υποθηκεύοντας ακόμα και τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας μας…

 

Ένας ασθενής που έχει καρκίνο και δεν το ξέρει, δεν έχει καμία ελπίδα να κρατηθεί στη ζωή. Για να μην πεθάνει, πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο σε εγχείριση ή χημειοθεραπείες. Αφού προηγουμένως έχει εντοπίσει τον κακοήθη όγκο και δεν συνεχίσει να αδιαφορεί σαν να ήταν γρίπη…

 

Πώς θα γίνουν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, αν δεν καταλάβουμε πρώτα, εμείς οι ίδιοι, ότι αυτό είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.