ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Παιδεία την εποχή της Βρυξελλοκρατίας

11:50 - 08 Μαρ 2010
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Κάποτε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σημίτης είχε γίνει έξω φρενών για το τον χαρακτηρισμό της χώρας Ελλαδίτσα και Ψωροκώσταινα. Αυτοί όπως υποστήριξε, ήταν απαξιωτικοί και εκ του πονηρού χαρακτηρισμοί, που δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Δυστυχώς όμως έχουμε φθάσει στο σημείο να σκεφτόμαστε από μέσα μας ( πλην από μερικούς νεοπατριώτες), το πόσο κοντά στην πραγματικότητα είναι αυτή η φράση, καθώς μέρα με την ημέρα ανακαλύπτουμε απίστευτα εξοργιστικά πράγματα, για το βίο και την Πολιτεία μας. Πέρα από την αναξιοπιστία μας, την διαφθορά, τα φακελάκια, και τις ρεμούλες, υπάρχουν και πράγματα που πραγματικά δείχνουν ότι εξακολουθούμε να είμαστε πέρα βρέχει.

Τελευταίο εύρημα το γεγονός ότι διεθνείς μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι επιστημονικών περιοδικών αποφάσισαν να κόψουν την πρόσβαση των ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις «τράπεζες» πληροφοριών τους, καθώς η πολιτεία δεν έχει εξοφλήσει τις συνδρομές για τα έτη 2009-2010, ύψους 33 εκατ. ευρώ.

 

Με την απόφαση αυτή, χιλιάδες φοιτητές, διδάσκοντες και ερευνητές της χώρας χάνουν την πρόσβαση σε 12.000 τίτλους επιστημονικών περιοδικών.

Κατά την άποψη μου είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα, αφού όπως φαίνεται είναι τέτοια η αναλγησία, όλων των εμπλεκομένων, Πολιτείας και Πανεπιστημιακών αρχών που άφησαν την κατάσταση να φθάσει σε αυτό το σημείο, ναρκοθετώντας ότι πιο χρήσιμο, για τις νέες γενιές, και για τη νέα Ελλάδα, που ευαγγελιζόμαστε. Την Πανεπιστημιακή και επιστημονική γνώση.

Αναρωτιέμαι ποια δικαιολογία θα βρουν οι πάσης φύσεως καρεκλοκένταυροι των υπουργείων αλλά και των πρυτανικών αρχών  για το νέο αυτό ρεζιλίκι. Αλήθεια, δεν με νοιάζει το spread, δεν με νοιάζουν τα επιδόματα, ο 14 μισθός, ο αναπτυξιακός νόμος ή ότι άλλο μας συμβαίνει αυτή την εποχή. Κοροϊδέψαμε πληρώνουμε ακριβά, αλλά λύση θα βρεθεί. Με ενδιαφέρει όμως το πώς θα ξεριζωθεί η νοοτροπία της παντελούς αδιαφορίας.

Με ενδιαφέρει όμως, αυτό που συνέβη με τα συγκεκριμένα χρωστούμενα. Γιατί δείχνει πόσο ανίκανοι είμαστε να διαχειριστούμε τα θεμελιώδη και τα βασικά. Ούτε τις συνδρομές επιστημονικών περιοδικών δεν μπορέσαμε να πληρώσουμε. Και ενώ το ξέραμε πως κινδυνεύαμε να βρεθούμε σε αυτή τη εξευτελιστική θέση, τι κάναμε;  Ουδείς γνωρίζει.. Η μάλλον γνωρίζουμε.

Οι πρυτανικές αρχές τα βάζουν με το υπουργείο Παιδείας, και το Υπουργείο Παιδείας τα φορτώνει στο Υπουργείο Οικονομικών. Μετά όμως πώς να πιστέψει κανείς πως η δημόσια διοίκηση μας, έβαλε μυαλό και αποφάσισε να σοβαρευτεί, όταν το τόσο απλό ( αλλά τόσο σημαντικό για τους αυριανούς επιστήμονες θέμα) το άφησε στον αυτόματο;

Και πώς να μας πάρουν στα σοβαρά και οι ξένοι, ότι σοβαρεύουμε; H είδηση αυτή σίγουρα έκανε τον γύρο του κόσμου. Και εάν δεν την έκανε θα την κάνει ίσως όχι στο τύπο, αλλά στόμα με στόμα, γιατί o Εlsevier, που μας κόβει είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές των πληροφοριών επιστήμης και υγείας παγκοσμίως, δημοσιεύει περίπου 250.000 άρθρα τον χρόνο σε 2.000 περιοδικά. Και τα νέα στην επιστημονική κοινότητα κυκλοφορούν γρήγορα. Και εάν εκεί είχαν απομείνει κάποιοι φιλέλληνες, τώρα κλονίζεται και αυτών η πίστη.

Μου κακοφάνηκε που πριν λίγες ημέρες ο Όλι Ρεν έβγαλε διάγγελμα μέσα στην ίδια την Πρωτεύουσα μου. Ηθέλα να το καυτηριάσω. Αλλά με πρόλαβε η είδηση αυτή. Και κάπου η ιδέα της « Βρυξελλοκρατίας» δεν μου φαίνεται τόσο αποκαρδιωτική..

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:57 - 08 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.