ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολοταχώς για νέο Ψυχρό Πόλεμο

14:41 - 23 Ιαν 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

H έλευση Τραμπ στην εξουσία πέρα από την ανησυχία για το πώς θα είναι ο κόσμος την επόμενη δεκαετία ένα πράγμα φέρνει με βεβαιότητα. Έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Μόνο που αυτή τη φορά τη θέση της ξεδοντιασμένης Ρωσίας έχει πανηγυρικά καταλάβει η Κίνα. Το σύνθημα του Τραμπ, «Η Αμερική Πρώτη», φαίνεται πως ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Κινέζων ηγετών και τα τροχιοδεικτικά που εξαπέλυσε το Πεκίνο είναι χαρακτηριστικά του νέου πεδίου αντιπαράθεσης που εκτός από οικονομικό προβλέπεται να είναι και ιδεολογικό.

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιζόταν,  η «People’s Daily» το επίσημο όργανο τους Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, σε κύριο άρθρο της με αφορμή τον αμερικανικό διχασμό με την εκλογή Τραμπ αναφέρει χαρακτηριστικά:

 

«Η υπάρχουσα κοινωνική κρίση που έχει επιφέρει ο καπιταλισμός, είναι η τελευταία απόδειξη πως ο Σοσιαλισμός και ο Μαρξισμός υπερτερούν ενώ η Δυτική Δημοκρατία που κάποτε ήταν ένα ιστορικά αναγνωρισμένο όχημα για κοινωνική ανάπτυξη, τώρα έχει απαχθεί από το Κεφάλαιο και έχει γίνει όργανο στα χέρια των καπιταλιστών που έχουν μόνιμη επιδίωξη το κέρδος και έχει φθάσει στα όρια της»,

 

Στον αντίποδα, εκθείασε την σταθερότητα που υπάρχει στην Κίνα την οποία παρέχει ο Κομμουνισμός. Η εφημερίδα προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω, συμπεριλαμβάνοντας και ποίημα του Μάο γραμμένο το 1949, στο οποίο ο Μάο τόνιζε πως η καταστροφή του καπιταλισμού θα επιτρέψει στον Κομμουνισμό να βγει από τη Μάχη νικητής. Πολύ πρόσφατα άλλο άρθρο, ζητούσε από τους κινέζους πολίτες να μην πέφτουν στην παγίδα των Δυτικών ιδεών όπως ο διαχωρισμός των εξουσιών η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

 

Αν αυτά τα διάβαζε κάποιος σε ένα φυλλάδιο μιας δυτικής αριστερής οργάνωσης ενδεχομένως και να χαμογελούσε πριν την πετάξει στον πρώτο κάλαθο αχρήστων. Ωστόσο, όταν αυτά τα μηνύματα έρχονται από την Κίνα , τότε κάτι περισσότερο συμβαίνει από μία απλή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας για το ελεύθερο εμπόριο.

 

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας , έχει ενισχύσει τη διεθνή της παρουσία , αλλά πιθανόν αυτό να μην είναι αρκετό για τους Κινέζους ηγέτες. Προσδοκούν μία μέρα η Κίνα να επηρεάζει διεθνώς και με το ιδεολογικό της στίγμα και οι πολιτικές Τραμπ της ανοίγουν ένα παράθυρο.

 

Οι Κινέζοι, έχουν αντιληφθεί πολύ καλά ότι η έλευση αντισυστημικών πολιτικών στο προσκήνιο, όπως ο Τραμπ και η άνοδος του λαϊκισμού στη Δύση και η αναταράξεις που έχει ήδη  η προβλέπεται να επιφέρει αυτή η εξέλιξη, τους δίνει μία θαυμάσια ευκαιρία ώστε να παρουσιαστεί και εδραιωθεί η Κίνα παράγων σταθερότητας.

 

Ο Κινέζος Πρόεδρος, αρκετά συχνά, έχει φροντίσει να προωθήσει τις πολιτικές και οικονομικές αξίες της Κίνας στα διεθνή ακροατήρια του τονίζοντας πως η παγκοσμιοποίηση παρά τα όσα προβλήματα της πρέπει να διατηρηθεί μέσα από το υπάρχον διεθνές εμπορικό και οικονομικό  σύστημα. Τονίζει δε με κάθε ευκαιρία, ότι η Κίνα θα λάβει σταθμισμένα μέτρα απέναντι σε κάθε πρόκληση από τις ΗΠΑ του Τραμπ.

 

Πως θα εξελιχθούν τα πράγματα; Φαίνεται πως η Κίνα είναι έτοιμη να συγκρουστεί.  Σε ένα τοπικό Συνέδριο πριν από ένα περίπου μήνα, ο Li Daokui, πρώην σύμβουλος στην Τράπεζα της Κίνας δήλωνε ευθαρσώς.«Θα γίνουν πολλές μάχες και είμαστε έτοιμοι. Χωρίς να πάμε σε πόλεμο είναι αδύνατο για τις άλλες χώρες να σεβαστούν τη στάση της Κίνας και είναι αδύνατο η Κίνα να γίνει παγκόσμια η ηγέτιδα δύναμη» 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:23 - 23 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.