ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα

14:54 - 14 Μαρ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Ο κ. Σκουρλέτης είναι αναμφίβολα το πρόσωπο της ημέρας μετά τη δήλωση του πως ίσως είναι πιο καλό και πιο δημοκρατικό τα νέα μέτρα –όποια κι αν είναι αυτά- να ψηφιστούν με ενισχυμένη πλειοψηφία. Μια πολιτική δήλωση με βαρύτητα αφού και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αλλά και ένας από τους πιο σημαντικούς υπουργούς της Κυβέρνησης, όντας ο ίδιος Υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Η αγωνία του κ. Σκουρλέτη είναι πως αφού την υλοποίηση των μέτρων θα την επωμιστεί η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο δημοκρατικό τα μέτρα που θα ψηφιστούν τώρα και θα αφορούν όμως το μέλλον να έχουν την μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.


Για να μη μακρηγορώ, αφού άλλωστε είναι γνωστό σε όλους, σκοπός των μέτρων είναι να πετύχει πλεονάσματα, να σκίσει η χώρα τα μνημόνια, να βγει στις αγορές, να ανακουφιστεί η κοινωνία και να ευημερεύσει οδηγούμενη σε μέλλον λαμπρό όπου θα ζήσουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.

 

Κι εδώ τελειώνει το παραμυθάκι γιατί περί αυτού πρόκειται μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Ο κύριος Σκουρλέτης, είτε ως υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είτε ως πολίτης αυτής της έρμης χώρας, το ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας με την ιδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης.

 

Ως προϊστάμενος της Διοίκησης ξέρει πως χωρίς Δημόσια Διοίκηση προκοπή δεν υπάρχει γιατί όπως οι Τράπεζες ή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας έτσι η Δημόσια Διοίκηση αλλά και η Δικαιοσύνη (τομέας που αφορά τον συνάδελφο του κ.Κοντονή) είναι η ραχοκοκαλιά του κράτους και δυστυχώς ό,τι κι αν υποτίθεται πως θα πετύχουμε από οικονομικής πλευράς, σίγουρα θα καταλήξει στα σκουπίδια αν και στο μέλλον Διοίκηση και Δικαιοσύνη εξακολουθούν να λειτουργούν όπως μέχρι σήμερα.

 

Δύο πολύ πρόσφατα παραδείγματα θα μας πείσουν.

 

Στο Ηράκλειο της Κρήτης εδώ κι ένα χρόνο έχει φτιαχτεί ως λυόμενη κατασκευή, το Κέντρο υποδοχής Μεταναστών για το οποίο έχουν βρεθεί και οι υπάλληλοι και ο προϊστάμενος. Το Κέντρο όμως δεν λειτουργεί γιατί δεν έχει συνδεθεί με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ. Γιατί ; Γιατί ως λυόμενο δεν έχει πάρει από την πολεοδομία άδεια που είναι απαραίτητη προκειμένου να συνδεθεί με τα δίκτυα των εταιρειών κοινής ωφέλειας. Ένα χρόνο τώρα λύση δεν έχει βρεθεί… Γιατί να βρεθεί; To Μεταναστευτικό ένα προβληματάκι είναι.. με αυτά τα τετριμμένα θα ασχοληθεί η Διοίκηση; Τα συμπεράσματα δικά σας.

 

Έτερο παράδειγμα από το χώρο της δικαιοσύνης. Δικηγόρος των Αθηνών καταθέτει για λογαριασμό πελάτη του αίτηση για δημοσίευση διαθήκης προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα. Ρωτά ο δυστυχής πότε θα πάρει το πιστοποιητικό και λαμβάνει την απάντηση 4 Οκτωβρίου του 2017.. Σωστά διαβάσατε. Για μια εργασία που το πολύ θα πάρει μια μέρα μετά την πρωτοκόλληση και την ανάγνωση και έλεγχο από κάποιον δικαστικό υπάλληλο των εγγράφων, θα χρειαστούν έξι μήνες για να βγει ένα πιστοποιητικό. Το τι έγινε μόλις το άκουσε δεν θα σας το περιγράψω μπορείτε να το φανταστείτε. Μπορώ ωστόσο να σας διαβεβαιώσω πως παρά τρίχα γλύτωσε να μην συλληφθεί για προσβολή δικαστηρίου.

 

Αυτά τα δύο περιστατικά είναι σταγόνα στον ωκεανό.Το ότι η Διοίκηση μας είναι ένα παμφάγο τέρας με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την γραφειοκρατία, την ανοργανωσιά,την συναλλαγή και τον ασφυκτικό κομματικό εναγκαλισμό που τρέφουν διαφθορά και αναξιοκρατία,το ξέρουμε εδώ και δεκαετίες. Ξέρουμε επίσης ότι και η δικαιοσύνη με τους ρυθμούς που απονέμεται είναι προβληματική και αποτελεί τροχοπέδη αλλά δεν ιδρώνει κανενός το αυτί. Ποιος τρελός θα τα βάλει άλλωστε με τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων;

 

Γι’ αυτά όμως δεν μιλάει κανένας… σαν να λειτουργούν όλα ρολόι οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχούμε αφού μόλις κλείσει η διαπραγμάτευση η πορεία προς την ευημερία μας θα είναι ένας απλός περίπατος.. πόσο μάλλον αφού αν ακολουθήσουμε την συμβουλή του κ.Σκουρλέτη, θα είμαστε και δημοκρατικά θωρακισμένοι. Τρομάρα μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:13 - 14 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.