ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Είπατε τω βασιλεί….

12:49 - 16 Ιουν 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν πως η χώρα ήταν ο ομφαλός της Γης και πιο συγκεκριμένα πως το ακριβές σημείο ήταν στο Μαντείο των Δελφών. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς πως αυτό πιστεύουμε ακόμη τόσο εμείς όσο και οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, αν λάβει κανείς υπόψη τα αποτελέσματα του Eurogroup της Πέμπτης, όπου σχεδόν τα πάντα στηρίχθηκαν σε προβλέψεις δεκαετιών. Σαν τις Πυθίες... μαντεύουν. Και σαν της Πυθίας, οι χρησμοί τους είναι καταφανώς αόριστοι, με τόσα εάν και εφόσον.. Επί το λαϊκότερο. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Κατ’ αρχήν ποιος μπορεί να προβλέψει ότι μέχρι το 2060 θα έχουμε σταθερά πλεονάσματα του 2%. Αν ρωτήσεις όλους τους καθ’ ύλη αρμόδιους Έλληνες και Ευρωπαίους πώς θα πάει η Ελληνική Οικονομία το 2017, κανείς δεν μπορεί να σου απαντήσει. Υφεση περίμεναν, ανάπτυξη είχαμε. Ανάπτυξη περιμέναμε, ύφεση μας ήρθε κατακέφαλα. Παρ’ όλα αυτά προείδαν μέχρι το 2060.

 

Για να επιτευχθεί το 3,5% πλεόνασμα μέχρι το 2022 πρέπει να φτύσουμε αίμα. Είδατε τι έγινε φέτος..  Φανταστείτε  για τα επόμενα 38 χρόνια προκειμένου να διατηρήσουμε 2% τι έχει να γίνει. Με μία οικονομία που το ένα τρίτο είναι συνταξιούχοι και το άλλο ένα τρίτο άνεργοι…

 

Κι όμως βασίστηκαν στην προϋπόθεση πως θα υπάρχει τόση ανάπτυξη που να επιτρέπει και την αποπληρωμή των παλαιών δανείων, και την αποπληρωμή των νέων (και πολύ ακριβότερων) όταν θα βγούμε στις αγορές, και κατόπιν να μας μένει κι ένα 2%. Εδώ δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης για μία πενταετία.. και μάλιστα όταν όλα βαίνουν καλώς… Πως μπορεί λοιπόν κάποιος να στηρίζεται για τα επόμενα 38 χρόνια σε μελλοντική ανάπτυξη που να εξασφαλίζει πλεονάσματα 2% ετησίως;  Προβλέψεις του αέρα για να μην πούμε τίποτα χειρότερο.

 

Προβλέψεις, διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις,  οι οποίες αν διαβάσει κάποιος το κείμενο της απόφασης, είναι τόσο αόριστες που σχεδόν αυτοαναιρούνται θυμίζοντας το « Ήξεις αφήξεις ουκ εν τω πολέμω θνήξεις»..

 

«Εφόσον το πρόγραμμα παραμένει σε ορθή τροχιά»  μπλα μπλα μπλα.  

 

«Υπό τον όρο ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχημένα και εφόσον χρειαστεί» μπλα μπλα μπλα .

 

«Συμφωνήσαμε για ένα μηχανισμό που θα εξετάζει το θέμα της ανάπτυξης, αν οι εξελίξεις είναι διαφορετικές από τις εκτιμήσεις για μετά το τέλος του προγράμματος».. μπλα μπλα μπλα .

 

Εν τω μεταξύ… όπως πανηγυρικά συμφωνήθηκε, θα πάρουμε 8,5 δισ. σε δύο δόσεις , και αφού πληρωθούν οι δόσεις των δανείων θα μείνουν 800 εκ για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που έχουν φθάσει τα 4,8 δισ…. Τεράστια επιτυχία για την οποία επιχαίρουν και αλληλοσυγχαίρονται.

 

Άλλωστε τώρα που λύθηκαν όλα και το μέλλον φαντάζει λαμπρό, δεν χρειαζόμαστε πλέον άλλες προβλέψεις και χρησμούς. Και αυτό το έχει πει η Πυθία , με σαφήνεια  «Είπατε τώ βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσαν. Απέσβετο και το λάλον ύδωρ». Ο νοών νοείτω. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.